Αλλαγές στα Επιχειρησιακά Προγράμματα των δήμων

Δήμος Καρδίτσας: Ξεκινά η κατασκευή του νέου Δημαρχείου
14 Ιανουαρίου 2020
Έκδοση του ΥΠΕΣ για την Πράσινη Διπλωματία των Διεθνών Δικτύων Πόλεων
14 Ιανουαρίου 2020
Show all

Αλλαγές στα Επιχειρησιακά Προγράμματα των δήμων

Σε αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για την κατάρτιση των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων των Δήμων προσανατολίζεται το Υπ. Εσωτερικών και γι αυτό το λόγο έχει ενεργοποιηθεί ειδική επιτροπή επεξεργασίας που θα διατυπώσει τις απόψεις της μέχρι τέλους Φεβρουαρίου.
Η εντολή για την επεξεργασία από την πολιτική ηγεσία βρίσκεται στην κατεύθυνση της απλοποίησης των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων που εξειδικεύονται με τα Ετήσια Προγράμματα Δράσης.

Είναι γεγονός ότι τα Επιχειρησιακά Προγράμματα λειτούργησαν στην πλειοψηφία των δήμων με λανθασμένο τρόπο και καθώς συντάχθηκαν εκτός προδιαγραφών έμειναν στα συρτάρια, ενώ ταλαιπώρησαν για μεγάλο χρονικό διάστημα τις υπηρεσίες των δήμων στις περισσότερες περιπτώσεις τελικά χωρίς ουσία.
Πολύ δεν περισσότερο ελάχιστοι δήμοι τήρησαν την ετήσια αξιολόγηση και αναμόρφωση των Ε.Π. που είναι ακόμη πιο σημαντική λειτουργία.

Το Επιχειρησιακό όμως Πρόγραμμα ενός δήμου όταν γίνει με σωστό τρόπο, ανιχνεύσει πραγματικά τις ανάγκες, εντοπίσει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του δήμου, καθώς και τις δυνατότητες και βάλει σε διαβούλευση τις λύσεις, τότε πραγματικά αποτελεί έναν αποτελεσματικό μπούσουλα για τις δημοτικέ αρχές, τις δημοτικές υπηρεσίες και τους πολίτες.
Τα Πενταετή Επιχειρησιακά Προγράμματα συνιστούν ολοκληρωμένα προγράμματα τοπικής και οργανωτικής ανάπτυξης των Ο.Τ.Α. α’ βαθμού. Αφορούν στις υποδομές και στις τοπικές επενδύσεις, καθώς και στη βελτίωση της υφιστάμενης οργάνωσης και λειτουργίας των Ο.Τ.Α., μεριμνώντας για τη βελτίωση της διοικητικής ικανότητας του Δήμου και την παροχή ποιοτικότερων υπηρεσιών προς τους πολίτες. Καλύπτουν όλο το φάσμα των αρμοδιοτήτων του Δήμου και εν δυνάμει το σύνολο των τοπικών υποθέσεων. Για την κατάρτισή τους λαμβάνονται απαραίτητα υπόψη οι κατευθύνσεις του αναπτυξιακού σχεδιασμού σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο, ο υφιστάμενος χωροταξικός και πολεοδομικός σχεδιασμός καθώς και οι προτεραιότητες που απορρέουν από θεσμοθετημένα χρηματοδοτικά μέσα,αναδεικνύοντας την τοπική τους διάσταση.

Τα Επιχειρησιακά Προγράμματα δεν μπορούν εύκολα να απλοποιηθούν καθώς απαιτείται η συμπερίληψη όλων των διαστάσεων που διέπουν την περιβαλλοντική, οικονομική και κοινωνική ζωή ενός Δήμου.

Οι δήμοι σύμφωνα με τον νόμο έχουν υποχρέωση να καταρτίσουν το Σχέδιο Στρατηγικού Σχεδιασμού προς διαβούλευση και επεξεργασία και μετά από αυτό πριν τον επόμενο Προϋπολογισμό και το Τεχνικό Πρόγραμμα, δηλαδή τον Ιούλιο του 2020 να έχουν ολοκληρώσει την κατάρτιση του Επιχειρησιακού Προγράμματος.

Σύμφωνα όμως με τις πληροφορίες του myota.gr αναμένεται αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου όποτε αναμονή.