ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Όλο το παρασκήνιο για την εκλογή της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΕΔΑ

Νέος Πρόεδρος της ΠΕΔΑ ο δήμαρχος Γαλατσίου
19 Νοεμβρίου 2019
Ν. Παπαδάκης: “Αυτονόητος στόχος κάθε παιδί να απολαμβάνει ουσιαστικά τα δικαιώματά του”
20 Νοεμβρίου 2019
Show all

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Όλο το παρασκήνιο για την εκλογή της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΕΔΑ

Την πρώτη εσωκομματική ήττα υπέστησαν ο Γιώργος Μαρκόπουλος, Δήμαρχος Γαλατσίου και ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, δήμαρχος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, καθώς οι σκληροπυρηνικοί αιρετοί της Νέας Δημοκρατίας που εξελέγησαν στο Διοικητικό Συμβούλιο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ), δεν επέτρεψαν στους δύο δημάρχους να υλοποιήσουν την προεκλογική τους δέσμευση για διαπαραταξιακή Εκτελεστική Επιτροπή.
Πάμε να τα πάρουμε όμως με τη σειρά, καθώς το παρασκήνιο είναι εξαιρετικά πλούσιο.


Σύμφωνα λοιπόν με καλά διασταυρωμένες πληροφορίες του Otanews.gr πριν από την πρώτη συνεδρίαση της ΠΕΔΑ για την εκλογή του Προεδρείου, της Εκτελεστικής Επιτροπής και του Εποπτικού Συμβουλίου πραγματοποίησε προσυμβούλιο η γαλάζια παράταξη της ΠΕΔΑ, παρουσία των 12 από τα 13 μέλη της, καθώς απουσίαζε δικαιολογημένα ο δήμαρχος Ελληνικού – Αργυρούπολης, κ. Γιάννης Κωνσταντάτος.

Στο προσυμβούλιο τόσο ο νικητής των εκλογών κ. Μαρκόπουλος όσο και ο κ. Κωνσταντέλλος πρότειναν το Προεδρείο και κατ΄ επέκταση η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΕΔΑ να είναι διαπαραταξιακή, για λόγους διαφάνειας και για να βγει προς τα έξω μία νέα πρόταση.

Μάλιστα, ο κ. Κωνσταντέλλος πρότεινε να δοθεί στην αντιπολίτευση η θέση του Αντιπροέδρου και συνολικά τρεις θέσεις της Εκτελεστικής Επιτροπής. Ενώ ο κ. Μαρκόπουλος πρότεινε τον Αντιπρόεδρο και συνολικά δύο θέσεις στην Επιτροπή.

Παρά το γεγονός λοιπόν ότι συμφωνούσαν επί της ουσίας οι δύο επικεφαλής της παράταξης, οι σκληροπυρηνικοί της Νέας Δημοκρατίας διαφώνησαν και ζήτησαν να μην δοθεί καμία θέση στις υπόλοιπες παρατάξεις.

Η λύση αποφασίστηκε να δοθεί μέσω ψηφοφορίας. Στις δύο πρώτες που έγιναν όμως το αποτέλεσμα ήταν ισοψηφία 6 – 6. Τελικά, ένας από τους συναινετικούς δημάρχους άλλαξε στρατόπεδο και μεταπήδησε στους σκληροπυρηνικούς και πάρθηκε η απόφαση να μην δοθεί καμία θέση στην αντιπολίτευση.

Οι παρατάξεις της μειοψηφίας άσκησαν δριμεία κριτική στον νέο Πρόεδρο κ. Μαρκόπουλο, χωρίς βέβαια να έχει την ευθύνη για αυτήν την απόφαση. Το εντυπωσιακό είναι πως ο δήμαρχος Γαλατσίου κάλυψε, με την τοποθέτησή του, τους σκληροπυρηνικούς και ο δήμαρχος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, από την πλευρά του στήριξε σθεναρά τον κ. Μαρκόπουλο εξηγώντας πως οι αποφάσεις της Εκτελεστικής Επιτροπής θα αφορούν μόνο για ποσά μέχρι 3.000 ευρώ ενώ οι σημαντικές θα περνάνε από το Δ.Σ. της Ένωσης.

Κλείνοντας δεν πρέπει να παραλείψουμε να σημειώσουμε πως υλοποιώντας την προεκλογική του δέσμευση ο κ. Κωνσταντέλλος έθεσε την παραίτησή του στη διάθεση του κόμματος όμως η αντίδραση όλων ήταν τόσο δυναμική προεξάρχοντος του νέου Προέδρου της ΠΕΔΑ, με αποτέλεσμα να παραμείνει στη θέση του και να βοηθήσει στο έργο της νέας ΠΕΔΑ δίπλα στον δήμαρχο Γαλατσίου, όπως ο ίδιος του ζήτησε.

Επίσης, εντύπωση προκάλεσε τόσο η απουσία του δημάρχου Νίκαιας – Αγίου Ιωάννη Ρέντη, πρώην Προέδρου της ΠΕΔΑ και επικεφαλής της παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης, κ. Γιώργου Ιωακειμίδη όσο και του κ. Παύλου Γερουλάνου, δημοτικού συμβούλου Αθηναίων, για τον οποίο πάντως κυκλοφορεί έντονα το σενάριο της παραίτησής του από την ΠΕΔΑ.
Για όσους αναρωτιέστε ποιοι είναι οι σκληροπυρηνικοί, ποιοι οι συναινετικοί και ποιος δήμαρχος άλλαξε στρατόπεδο και καθόρισε τις εξελίξεις μείνετε “καρφωμένοι” στο otanews.gr και θα το μάθετε όπως πάντα πρώτοι.

Αναλυτικά, το ρεπορτάζ με τα αποτελέσματα των εκλογών της ΠΕΔΑ εδώ.