Δήμοι και περιφέρειες θα επιχορηγούν Αστυνομία και Πυροσβεστική – Ρύθμιση στο ν/σχ περί Πολιτικής Προστασίας

Στο Δίκτυο Πόλεων «ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΟΛΗ», ο Δήμος Αν. Σάμου
28 Ιανουαρίου 2020
Άρτα: Αντισηπτικά από τον Δήμο σε σχολεία για την προστασία των μαθητών από τον ιό της γρίπης
28 Ιανουαρίου 2020
Show all

Δήμοι και περιφέρειες θα επιχορηγούν Αστυνομία και Πυροσβεστική – Ρύθμιση στο ν/σχ περί Πολιτικής Προστασίας

Με ρύθμιση που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη περί Πολιτικής Προστασίας που κατατέθηκε στη Βουλή θεσπίζεται η δυνατότητα οι δήμοι και οι περιφέρειες να επιχορηγούν την Αστυνομία και την Πυροσβεστική από τα τακτικά τους έσοδα.

Συγκεκριμένα στα «Λοιπά Θέματα» του νομοσχεδίου και ειδικότερα στην παράγραφο 5 του άρθρου 54 προβλέπεται ότι:

Οι Περιφέρειες και τα νομικά τους πρόσωπα, μετά από απόφαση του οικείου Συμβουλίου, δύνανται να επιχορηγούν τις υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος, οι οποίες βρίσκονται εντός των διοικητικών ορίων τους, για την κάλυψη έκτακτων ή/και επειγουσών αναγκών αυτών, προς διασφάλιση της ασφάλειας των πολιτών και της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος.

Η ανωτέρω επιχορήγηση αφορά, ιδίως, επείγουσες συντηρήσεις κτιρίων, εγκαταστάσεων και εξοπλισμού, προμήθεια υλικών και αναλωσίμων καθώς και προμήθεια καυσίμων.

Για την κάλυψη των παραπάνω αναγκών, εφαρμόζονται αναλογικά ΚΑΙ οι ρυθμίσεις του αρ.202 του ν.3463/2006 (Α΄114).

Το προβλεπόμενο στην υποπαρ.Β.1του αρ.202 του ν. 3463/2006 ποσοστό δύναται να αυξάνεται, με απόφαση του οικείου Δημοτικού Συμβουλίου, για την κάλυψη έκτακτων ή/και επειγουσών αναγκών υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος του οικείου Δήμου

Κατά τα λοιπά εφαρμόζονται οι διατάξεις της παρ.3 του αρ.88 του ν.4368/2016 (Α΄21).

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα μ ε το ν. 3463/2006, το συνολικό ποσό των επιχορηγήσεων δεν μπορεί να υπερβαίνει το 1,5% των τακτικών εσόδων του δήμου.