Επαναφορά του προληπτικού ελέγχου δαπανών στους ΟΤΑ

Πιθανό να ζητήσει η Ελλάδα ενεργοποίηση του άρθρου 78-3 για το προσφυγικό
11 Οκτωβρίου 2019
Σε «βιολογική και ηθική αφύπνιση» κάλεσε τους Ευρωπαίους ο Κώστας Αγοραστός
11 Οκτωβρίου 2019
Show all

Επαναφορά του προληπτικού ελέγχου δαπανών στους ΟΤΑ

Τη δυνατότητα επαναφοράς του προληπτικού ελέγχου των δαπανών ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού, υπό νέες προϋποθέσεις, προκειμένου να θωρακιστούν θεσμικά τα στελέχη και τα όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εξέτασαν ο περιφερειάρχης Αττικής και πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης, με την Πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ανδρονίκη Θεοτοκάτου, σε σημερνή τους συνάντηση.
Επίσης συζητήθηκαν προτάσεις για τη βελτίωση του συστήματος προληπτικού ελέγχου και τη μείωση του αριθμού των δικαστικών υποθέσεων που παράγει η δημόσια διοίκηση και ειδικά η τοπική αυτοδιοίκηση.. Στη συζήτηση συμμετείχε και Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας Αττικής Γιάννης Σελίμης.
Ο κ. Πατούλης χαρακτήρισε τον προληπτικό έλεγχο «εργαλείο για τη διασφάλιση της διαφάνειας και της νομιμότητας» και αναγκαία την εξασφάλιση της ταχύτερης και αποτελεσματικότερης διαδικασίας στην έκδοση των αποφάσεων. Επισήμανε πως για την Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελεί προτεραιότητα, η τήρηση των αρχών της νομιμότητας και της διαφάνειας, σε συνεργασία με τους θεσμούς του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η διατήρηση του προληπτικού ελέγχου από το ελεγκτικό συνέδριο αποτελεί πάγιο αίτημα της ΚΕΔΕ και της ΕΝΠΕ, καθώς θωρακίζει τις αιρετές Διοικήσεις και τους εργαζόμενους, περιορίζει δραστικά την ανασφάλεια δικαίου και διασφαλίζει τη νομιμότητα.
Ο περιφερειάρχης και απένειμε τιμητική Πλακέτα στην κ. Θεοτοκάτου, για την πολυετή προσφορά της και τη συνεργασία με τα θεσμικά όργανα της Τοπικής, αυτοδιοίκησης, μέσα από σειρά δράσεων με κοινό χαρακτηριστικό την Εξωστρέφεια και το πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα λίγο πριν την αποχώρηση της λόγω συνταξιοδότησης.