“Η διατάραξη του κλίματος πλησιάζει στο σημείο χωρίς επιστροφή”

Σε εξέλιξη πρόγραμμα κωνωποκτονίας στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας
22 Μαΐου 2020
Η Αττική γίνεται «Πράσινη Περιφέρεια»
22 Μαΐου 2020
Show all

“Η διατάραξη του κλίματος πλησιάζει στο σημείο χωρίς επιστροφή”

Το Πράσινο Κίνημα για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Natura 2000 και την Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας

Δύο ημέρες με κρίσιμα “πράσινα” μηνύματα είναι η 21η και η 22α Μαΐου και το Πράσινο Κίνημα ενώνει τη φωνή του προκειμένου να φτάσει όσο πιο μακριά γίνεται.

Ευρωπαϊκή Ημέρα Natura 2000
Πιο συγκεκριμένα, η 21η Μαΐου έχει οριστεί ως Ευρωπαϊκή Ημέρα Natura 2000 (European Natura 2000 Day), ώστε να γιορτάζεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η προστασία της φύσης και οι προσπάθειες όσων συμβάλλουν καθημερινά στην επιτυχία αυτού του σημαντικού εγχειρήματος.
Τo ευρωπαϊκό δίκτυο Natura 2000 αποτελεί το μεγαλύτερο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών του κόσμου και, ταυτόχρονα, ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προστασία της φύσης.
Η Ελλάδα έχει την τύχη να συμμετέχει σε αυτό το δίκτυο, το οποίο λειτουργεί ως ασπίδα ζωής για απειλούμενα είδη της ελληνικής χλωρίδας και πανίδας και για περιοχές υψηλής περιβαλλοντικής αξίας. Το δίκτυο Natura 2000, λειτουργεί παράλληλα και ως μηχανισμός που φροντίζει την απαραίτητη ισορροπία μεταξύ ανθρώπινης δραστηριότητας και φύσης.
Συνολικά 446 περιοχές που βρίσκονται σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, από τη Θράκη έως την Κρήτη και από την Κέρκυρα έως το Καστελόριζο, συγκροτούν το ελληνικό τμήμα του ευρωπαϊκού δικτύου Natura 2000.

Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας
Η Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας εορτάζεται κάθε χρόνο στις 22 Μαΐου. Καθιερώθηκε το 1993 από τα Ηνωμένα Έθνη για την καλύτερη κατανόηση και ευαισθητοποίηση σε θέματα βιοποικιλότητας.
Ο πλούτος των ειδών άγριας χλωρίδας και πανίδας και η ποικιλία των τύπων οικοτόπων που υπάρχουν στη χώρα μας, ως αποτέλεσμα της πολυποίκιλης γεωμορφολογίας, των διάφορων κλιματικών τύπων και της συνεύρεσης ειδών από τρεις διαφορετικές ηπείρους, την κατατάσσουν στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την υψηλότερη Βιοποικιλότητα, αλλά και με τις μεγαλύτερες ευθύνες για τη διαφύλαξή της.
Ενδεικτικά, στη χώρα μας καταγράφονται περισσότερα από 6000 είδη και υποείδη φυτών (πολλά από τα οποία ενδημικά), περισσότερα από 400 είδη πουλιών (φωλεάζοντα, μεταναστευτικά, διαχειμάζοντα), δεκάδες είδη θηλαστικών, μεταξύ των οποίων είδη που έχουν εξαφανιστεί από πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η καφέ αρκούδα και το αγριόγιδο), και 27.000 ασπόνδυλα, μεταξύ των οποίων 4.000 ενδημικά, ενώ υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 15.000 ασπόνδυλα, που δεν έχουν ακόμα καταγραφεί.

Ρία Ακρίβου: “Η διατάραξη του κλίματος πλησιάζει στο σημείο χωρίς επιστροφή”
Με αφορμή τις δύο αυτές Ημέρες η Συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος Ρία Ακρίβου προχώρησε στην παρακάτω δήλωση: “Η Ευρωπαϊκή ημέρα Natura 2000 αποτελεί μια γιορτή για την προστασία της φύσης. Η ποικιλία των ζωικών και φυτικών ειδών είναι ουσιαστικής σημασίας για την ανθρώπινη ύπαρξη και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την εξάλειψη της φτώχειας. Αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα διαμόρφωσης και ενίσχυσης ενός συνεκτικού δικτύου προστατευόμενων περιοχών – πυρήνων βιοποικιλότητας, συνεχίζουμε με συνέπεια να πιέζουμε για την ανάδειξη και αποκατάσταση των οικοσυστημάτων.
Παράλληλα, προβληματιζόμαστε για την κατάργηση της αυτοτέλειας των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, αλλά και την απλοποίηση στις διαδικασίες διαχείρισης στερεών αποβλήτων χωρίς μέτρα κατά της υποβάθμισης των ρεμάτων από την ανεξέλεγκτη διάθεση αστικών και βιομηχανικών λυμάτων μέσα σε αυτά, που προβλέπονται στο πρόσφατο αντι-περιβαλλοντικό νομοσχέδιο.
Παράλληλα, η βιοποικιλότητα μειώνεται απότομα. Έχει ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα, η οποία φιλοξενεί ένα από τα σημαντικότερα αποθέματα Βιολογικής Ποικιλότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η διατάραξη του κλίματος πλησιάζει στο σημείο χωρίς επιστροφή και προτάσσει πως η παρούσα κρίση είναι ένα άνευ προηγουμένου κάλεσμα για αφύπνιση.”