Η ΚΕΔΕ επαναφέρει το «ΌΧΙ» στην μεταφορά των αποθεματικών στην ΤτΕ

Πρόσβαση στο μητρώο της ΑΑΔΕ αποκτούν οι υπηρεσίες των δήμων
18 Οκτωβρίου 2019
Το Πράσινο Κίνημα για την ψήφο των Ομογενών: Με ελληνικό διαβατήριο και 20 οι θέσεις στο Επικρατείας
21 Οκτωβρίου 2019
Show all

Η ΚΕΔΕ επαναφέρει το «ΌΧΙ» στην μεταφορά των αποθεματικών στην ΤτΕ

Τη θέση της για απόσυρση της διάταξης του Ν.4270/2014 που προβλέπει ότι οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ανοίγουν υποχρεωτικά λογαριασμό ταμειακής διαχείρισης στην Τράπεζα της Ελλάδος για να μεταφέρουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα, επαναφέρει η ΚΕΔΕ.

Ο λόγος που επανήλθε στο θέμα το διοικητικό συμβούλιο της ΚΕΔΕ είναι η επιστολή του υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου, με την οποία ζητάει ενημέρωση σχετικά με τους λογαριασμούς που έχουν ανοίξει οι δήμοι στην Τράπεζα της Ελλάδος για τη μεταφορά των αποθεματικών τους. Διαφορετικά, σε περίπτωση δηλαδή μη συμμόρφωσης τους, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους μπορεί να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την επιβολή των κυρώσεων που προβλέπονται στο άρθρο 69Α του ν. 4270/2014. Να διακοπεί δηλαδή η χορήγηση των κεντρικών αυτοτελών πόρων στους μη συμμορφωμένους δήμους.

Πάντως, όπως σημειώθηκε κατά τη συζήτηση, η προσφυγή που έχει γίνει στο Συμβούλιο της Επικρατείας δεν αρκεί για την προστασία από τη διάταξη που προβλέπει στέρηση των ΚΑΠ για όσους δήμους δεν συμμορφωθούν. Σύμφωνα δε με τον νομικό σύμβουλο της ΚΕΔΕ Π. Ζυγούρη όσοι δήμοι έχουν καταθέσει αίτηση αναίρεσης, θα πρέπει να την επικαιροποιήσουν με μια αίτηση συμπροσβολής και όλων των υπουργικών αποφάσεων που ακολούθησαν την πρώτη. Διευκρινίστηκε επίσης ότι οι αποφάσεις της ΚΕΔΕ αποτελούν πολιτική θέση και ότι δεν παρέχουν νομική κάλυψη και άρα κανείς δεν είναι σε θέση να απαντήσει τι θα γίνει σε περίπτωση που αποφασιστεί να εφαρμοστούν όσα προβλέπονται στο άρθρο 69Α του ν. 4270/2014.

Να σημειωθεί ακόμη ότι στο σύνολό τους οι αιρετοί τόνιζαν πως από τη στιγμή που δεν υπάρχει δημοσιονομικός κίνδυνος, δεν υπάρχει λόγος να είναι σε ισχύ ένα μέτρο έκτακτου χαρακτήρα ” .

Άλλωστε όπως σημειώθηκε, η μη ύπαρξη δημοσιονομικού κενού αποτυπώνεται και στο προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2020, όπου καταγράφεται σταθερότητα στο ποσό της τακτικής χρηματοδότησης προς τους ΟΤΑ. Ωστόσο το ποσό αυτό απέχει κατά 234 εκ. ευρώ από τις προβλέψεις του ίδιου του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής.

Πάντως, εν κατακλείδι, οι αιρετοί προσανατολίζονται σε επαφές με την ηγεσία των υπουργείων Εσωτερικών και Οικονομικών προκειμένου να εξηγήσουν ότι το λογιστικό και διαχειριστικό κόστος του κράτους είναι δυσανάλογα μεγάλο σε σχέση με τα χρήματα που είναι απαιτητά.