Μέτρα στήριξης του αγροτικού κόσμου εξήγγειλε ο υφυπουργός, Κ. Σκρέκας

Προχωράει η διαδικασία αξιοποίησης του Πύργου Πειραιά
5 Νοεμβρίου 2019
Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για την τροποποίηση της εκλογικής διαδικασίας
5 Νοεμβρίου 2019
Show all

Μέτρα στήριξης του αγροτικού κόσμου εξήγγειλε ο υφυπουργός, Κ. Σκρέκας

Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να λάβει άμεσα μέτρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του αγροτικού τομέα, εξέφρασε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων από την Κομοτηνή και τον Ίασμο, όπου βρέθηκε στο πλαίσιο επίσκεψης που πραγματοποίησε. Ο κ. Σκρέκας συμμετείχε σε διαδοχικές συσκέψεις με εκπροσώπους αγροτικών συλλόγων στο Επαγγελματικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Ροδόπης. Ο υφυπουργός συζήτησε με παραγωγούς βαμβακιού, καπνών, τεύτλων, καθώς και με κτηνοτρόφους, για τα προβλήματα που απασχολούν τους αγρότες της Ροδόπης και για τις λύσεις που δρομολογεί η κυβέρνηση, στο πλαίσιο της πολιτικής για τη στήριξη του αγροτικού εισοδήματος, την περιφερειακή ανάπτυξη και την αναγέννηση της υπαίθρου.
Ενημέρωσε τους αγρότες για τις πρωτοβουλίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, σε συνεργασία και με άλλα υπουργεία, όπως το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για τη μείωση του ενεργειακού κόστους. Συγκεκριμένα, μίλησε για ένα ολοκληρωμένο πακέτο ρυθμίσεων, που θα διευκολύνει την κατασκευή μικρών φωτοβολταϊκών συστημάτων, ώστε οι αγρότες να μπορούν μέσα σε ορίζοντα 4-5 ετών να μηδενίσουν το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας.
Επίσης, αναφέρθηκε στην ανάγκη κατάρτισης ενός εθνικού σχεδίου διαχείρισης των επιφανειακών υδάτων, που ειδικά για τη Ροδόπη έχει ιδιαίτερη σημασία λόγω του πλούσιου και αναξιοποίητου μέχρι σήμερα υδατικού δυναμικού της ευρύτερης περιοχής. Με την κατασκευή έξυπνων αρδευτικών συστημάτων, ταμιευτήρων και άλλων έργων υποδομής, θα μειωθεί σημαντικά το κόστος άρδευσης και ταυτόχρονα θα σταματήσει η άντληση υδάτων από τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα που έχει μεγάλο περιβαλλοντικό κόστος.

«Η συνεργασία είναι μονόδρομος για τους αγρότες»
Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επισκέφθηκε επίσης τον Δήμο Ιάσμου και απεύθυνε χαιρετισμό στην ημερίδα του Πολιτιστικού Συλλόγου για τη «Στήριξη της αμπελοκαλλιέργειας στην Ανατολική Μακεδονία – Θράκη».
Ο κ. Σκρέκας παρουσίασε τις προτεραιότητες που έχει θέσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκης Βορίδης για την αγροτική πολιτική και την έμφαση που δίνει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στην ισχυρή ανάπτυξη του αγροτικού τομέα.
Κάλεσε τους αγρότες να ενώσουν τις δυνάμεις τους σε μεγάλα συνεργατικά σχήματα, ώστε να μπορούν να επιτύχουν χαμηλότερο κόστος παραγωγής και ταυτόχρονα καλύτερες τιμές πώλησης των προϊόντων τους. «Η κυβέρνηση ενθαρρύνει τη συλλογική οργάνωση των παραγωγών» σημείωσε και αφού υπενθύμισε τη μείωση του φόρου στο 10% για τα συνεργατικά σχήματα, προσέθεσε ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα καταθέσει στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στην οργάνωση και λειτουργία των αγροτικών συνεταιρισμών.
«Η συνεργασία είναι μονόδρομος», υπογράμμισε ο κ. Σκρέκας, συμπληρώνοντας ότι αποτελεί επίσης την καλύτερη δυνατή επιλογή για τους αγρότες και στη μεταποίηση των αγροτικών προϊόντων. Το νέο νομοθετικό πλαίσιο, επισήμανε, θα ενισχύσει τη λογοδοσία, τη διαφάνεια στη διαχείριση των οικονομικών και την αντιπροσωπευτικότητα των συνεταιρισμών.
Ο υφυπουργός επισκέφθηκε ακόμα τον κεντρικό χώρο της 3ης Γιορτής Τσίπουρου και συνομίλησε με παραγωγούς. Νωρίτερα, έγινε δεκτός από τον δήμαρχο Ιάσμου, Οντέρ Μουμίν, ενώ συμμετείχε σε σύσκεψη με αγρότες της περιοχής.