Ν. Παπαδάκης*: “Η Πολιτική Οικολογία ως συνολική ριζοσπαστική οπτική της κοινωνίας”

Κάτι παραπάνω από μία συμβολική Ποδηλατοδρομία
23 Σεπτεμβρίου 2019
2η Πανελλαδική Συνάντηση Πρωτοβουλιών ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων
24 Σεπτεμβρίου 2019
Show all

Ν. Παπαδάκης*: “Η Πολιτική Οικολογία ως συνολική ριζοσπαστική οπτική της κοινωνίας”

Άρθρο για τη Σύνοδο του Ο.Η.Ε. για το Κλίμα

Σήμερα, σε συνθήκες «παγκοσμιοποιημένης» οικονομικής και πρωτίστως
περιβαλλοντικής και κοινωνικής κρίσης, η Πολιτική Οικολογία έχει λόγο ύπαρξης περισσότερο από κάθε άλλη φορά.
Οι έννοιες Οικολογία, Περιβάλλον και Ποιότητα Ζωής, οι έννοιες Εκπαίδευση και Ευαισθητοποίηση των Πολιτών, οι έννοιες Πολιτικές για την Αειφορία και τη Βιώσιμη Ευημερία των πολιτών αποκτούν κρίσιμη σημασία.
Και τούτο γιατί σηματοδοτούν διεκδικήσεις, απαιτήσεις και ευαισθησίες που φιλοδοξούν να διαφοροποιήσουν ριζικά ή να ανατρέψουν μία αρνητική πραγματικότητα. Οι έννοιες αυτές με τους συνειρμούς τους μας οδηγούν σε κριτικές σκέψεις και σε έντονες προβληματισμούς για τις συσχετίσεις ανάμεσα στην ανάπτυξη, τη φύση, τον πολιτισμό και τον άνθρωπο.
Κάθε μέρα γίνεται συνείδηση και κτήμα των ανθρώπων ότι κάθε ανάπτυξη δεν είναι συνώνυμη με την πρόοδο .Είναι κάτι παραπάνω από εμφανές, ότι έχουμε χρέος να προτείνουμε και να προωθούμε μαζί με τους Πολίτες και κυρίως τους Νέους ,Παρεμβάσεις, Δράσεις και Λύσεις με τις εξής τρεις αιχμές:
Τo Γαλάζιο Κύκλο, που αναφέρεται στον κύκλο του Ύδατος ποσοτικά και ποιοτικά (δηλαδή τις Θάλασσες, τα Ποτάμια, τις Λίμνες, τους Υγροβιότοπους, τα αποθέματα με τα υδροφόρα δίκτυα).
Τον Πράσινο Κύκλο, που αναφέρεται στον κύκλο της Ενέργειας με τις μονάδες παραγωγής, τα δίκτυα μεταφοράς, τα δίκτυα και τα πρότυπα κατανάλωσης (ορυκτά, πετρέλαιο, φυσικό αέριο, πυρηνικά, εναλλακτικές πηγές και μορφές με την αξιοποίηση του ήλιου, του ανέμου, των ποταμών και των θαλάσσιων κυμάτων), των αστικών, περιαστικών και έξω-αστικών προβλημάτων με προτεραιότητα το έδαφος, τις Γεωργικές δραστηριότητες, τα Δάση, τα παράκτια και τα ορεινά οικοσυστήματα, την ατμοσφαιρική ρύπανση, την ενεργοβόρα Βιομηχανική και την ρυπογόνο Επιχειρηματική Δράση, τα απόβλητα, τα απορρίμματα, τα πλαστικά, το θόρυβο, την ταυτότητα, τη φυσιογνωμία των πόλεων και των οικισμών.
Τον Κόκκινο Κύκλο, που αναφέρεται στον κύκλο της Βιοποικιλότητας και της απόλυτης προστασίας των σπάνιων και των υπό απειλή και εξαφάνιση ειδών της πλούσιας χλωρίδας και πανίδας στην Ξηρά και στις Θάλασσες.
Η Αειφόρος Ανάπτυξη, η ανάπτυξη η οποία ικανοποιεί τις ανάγκες του παρόντος χωρίς να διακυβεύει την ικανότητα των μελλοντικών γενεών να ικανοποιήσουν τις δικές τους ανάγκες,αποτελεί μονόδρομο για το μέλλον μας.
Η Πολιτική Οικολογία πρέπει να περάσει στην πολιτική πρακτική , όχι σαν ειδικός «τομέας» δημόσιας δράσης-όπως γίνεται μέχρι τώρα στη χώρα μας- αλλά ως συνολική ριζοσπαστική οπτική της κοινωνίας. Να προχωρήσει αυτόνομη και όχι ως «προστατευόμενη» πολιτικών δυνάμεων, με άλλες προτεραιότητες στη δράση τους.

*Ο Νίκος Παπαδάκης είναι μέλος του Πολιτικού συμβουλίου του Πράσινου Κινήματος, Περιφερειακός Σύμβουλος Αττικής, εντεταλμένος σύμβουλος Περιβάλλοντος.