Οδηγίες του ΥΠΕΣ για τον προγραμματισμό προσλήψεων στους ΟΤΑ για το 2020

Θεσσαλονίκη: Διατηρητέα μνημεία της φύσης θα ανακηρυχθούν 4 υπεραιωνόβια δέντρα
1 Νοεμβρίου 2019
Πράσινο Κίνημα: Με ανακύκλωση και όχι με ΣΔΙΤ η ορθή διαχείριση απορριμμάτων
4 Νοεμβρίου 2019
Show all

Οδηγίες του ΥΠΕΣ για τον προγραμματισμό προσλήψεων στους ΟΤΑ για το 2020

Οδηγίες για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η υποβολή των αιτημάτων προγραμματισμού προσλήψεων στους φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης για το 2020 στάλθηκαν από το υπουργείο Εσωτερικών στους δήμους και τις περιφέρειες.

Σύμφωνα με τις οδηγίες:

Από τον ετήσιο προγραμματισμό προσλήψεων τακτικού προσωπικού, εξαιρούνται:

οι προσλήψεις σε ΟΤΑ α΄ βαθμού, που θα διενεργηθούν με την ειδική διαδικασία του άρθρου 91 του ν. 4583/2018 (ένταξη προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι), όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει.
οι προσλήψεις σε ανταποδοτικές υπηρεσίες των ΟΤΑ α΄ Βαθμού και σε ΝΠΙΔ αυτών, που θα διενεργηθούν με την ειδική διαδικασία του άρθρου 24 του ν. 4479/2017, συμπληρωματικά της 3Κ/2018 προκήρυξης.
Στον ετήσιο προγραμματισμό εντάσσονται οι προσλήψεις δικηγόρων και νομικών συμβούλων των ΟΤΑ α΄ και β’ Βαθμού.

Επισημαίνεται ότι, μετά τις τροποποιήσεις που επέφερε ο ν. 4623/2019 στις αρμοδιότητες των οργάνων των ΟΤΑ, και ειδικότερα το άρθρο 3 αυτού, για την υποβολή αιτημάτων πλήρωσης κενών οργανικών θέσεων απαιτείται:

για θέσεις των Δήμων: απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής,
για θέσεις των ΝΠΔΔ, Συνδέσμων, Ιδρυμάτων των Δήμων: απόφαση του οικείου Συμβουλίου – για θέσεις των Περιφερειών: απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, η οποία λαμβάνεται μετά από εισήγηση της Οικονομικής Επιτροπής,
για θέσεις νομικών προσώπων των Περιφερειών: απόφαση του οικείου συμβουλίου
Εννοείται ότι θα πρέπει να έχουν εξασφαλιστεί οι πιστώσεις για την κάλυψη της δαπάνης των θέσεων, τόσο για το έτος 2020 όσο και κάθε επόμενο έτος.

Το υπουργείο Εσωτερικών επισημαίνει ακόμη ότι οι φορείς Τ.Α δεν απαιτείται να υποβάλουν αιτήματα, μέσω της συγκεκριμένης διαδικασίας, για την πρόσληψη του εποχικού τους προσωπικού, καθότι από τις διατάξεις του ν.4590/2019 προβλέπεται η υποβολή αιτημάτων για την πρόσληψη εποχικού προσωπικού εφόσον αυτό εμπίπτει στην έγκριση της Επιτροπής της ΠΥΣ 33/2006.

Ωστόσο, στην περίπτωση των ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού, των νομικών προσώπων και των επιχειρήσεων τους, οι προσλήψεις για την κάλυψη αμιγώς εποχικών αναγκών έχουν εξαιρεθεί από την έγκριση της Επιτροπής της ΠΥΣ και είτε δεν εγκρίνονται από κανένα όργανο (π.χ. ναυαγοσώστες, προσωπικό πυροπροστασίας, προσωπικό για τη στελέχωση των δημοτικών κατασκηνώσεων), είτε εγκρίνονται με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών (π.χ. προσωπικό που αμείβεται με αντίτιμο για τη στελέχωση υδροθεραπευτηρίων κ.λπ.).

Άλλες περιπτώσεις έκτακτου προσωπικού εγκρίνονται μεν από την Επιτροπή της ΠΥΣ 33/2006 αλλά δεν χαρακτηρίζονται από εποχικότητα, όπως π.χ. διευθυντές σε ΝΠΙΔ επί θητεία, προσωπικό για τη στελέχωση ΚΑΠΗ, παιδικών σταθμών κ.λπ.

Επομένως, όλες αυτές οι περιπτώσεις δεν θα συμπεριληφθούν στον ετήσιο προγραμματισμό του ν.4590/2019, όπως δεν θα συμπεριληφθούν και συμβάσεις μίσθωσης έργου. Τα αιτήματα αυτά θα υποβληθούν μέσω της διαδικασίας ετήσιου προγραμματισμού προσλήψεων έκτακτου προσωπικού για την οποία οι φορείς της Τ.Α. με σχετική εγκύκλιο.

Οι Δήμοι και οι Περιφέρειες θα κληθούν να καταχωρήσουν και να υποβάλουν στην εφαρμογή αίτημα προς το υπουργείο Εσωτερικών, τόσο για τον ίδιο το φορέα τους, όσο και για τα νομικά πρόσωπα και επιχειρήσεις αρμοδιότητάς τους, ως «εποπτεύων» αυτών φορέας. Για τις ανώνυμες εταιρείες ΟΤΑ και τους συνδέσμους ΟΤΑ, ως εποπτεύων αυτών φορέας, και άρα αρμόδιος για την καταχώρηση των αιτημάτων τους στην εφαρμογή, έχει τεθεί είτε ο δήμος της έδρας τους είτε η περιφέρεια, όταν πρόκειται για «εποπτευόμενο» από αυτή νομικό πρόσωπο.

Η Διεύθυνση Διοίκησης της έδρας κάθε Περιφέρειας θα κληθεί να καταχωρήσει στην εφαρμογή το αίτημα ετήσιου προγραμματισμού προσλήψεων της Περιφέρειας συνολικά για όλες τις περιφερειακές ενότητες της (καθώς και για τα «εποπτευόμενα», από την Περιφέρεια, νομικά πρόσωπα).

Τέλος επισημαίνεται ότι για την έναρξη της διαδικασίας υποβολής των αιτημάτων έτους 2020 από τους φορείς επίκειται η έκδοση σχετικής εγκυκλίου με την οποία, μεταξύ άλλων, θα παρέχονται αναλυτικές οδηγίες ως προς τη μεθοδολογία καταχώρησης και υποβολής των αιτημάτων προσλήψεων στην ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή που έχει δημιουργηθεί για το σκοπό αυτό. Το παρόν, μετά των συνημμένων του, μπορεί να αναζητηθεί στο δικτυακό τόπο του Υπουργείου, στη διαδρομή Το Υπουργείο / Αναρτηθέντα έγγραφα (https://www.ypes.gr/ola-ta-apotelesmata/).