Πρ.Παυλόπουλος: Σημαντική η συμβολή των Περιφερειών στην ανάπτυξη της χώρας

Στις εκδηλώσεις για την Απελευθέρωση της Θεσσαλίας ο περιφερειάρχης Αττικής
2 Δεκεμβρίου 2019
Ρία Ακρίβου: Να διασφαλίσουμε τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία
3 Δεκεμβρίου 2019
Show all

Πρ.Παυλόπουλος: Σημαντική η συμβολή των Περιφερειών στην ανάπτυξη της χώρας

Τη μεγάλη σημασία που έχει η Περιφέρεια, ως θεσμός της τοπικής αυτοδιοίκησης, για την ανάπτυξη της χώρας, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος, κατά την συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος κ. Απόστολο Τζιτζικώστα, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο κ. Παυλόπουλος, αφού συνεχάρη τον Απόστολο Τζιτζικώστα για την εκλογή του στην ηγεσία της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, σημείωσε ότι οι αρμοδιότητες της Περιφέρειας είναι ευρύτατες και τόνισε ότι ένα μεγάλο μέρος των Ευρωπαϊκών Πόρων περνούν μέσα από τις Περιφέρειες, γεγονός, που καταδεικνύει πόσο σημαντική είναι η συμβολή της στην ανάπτυξη της χώρας.

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στη σημασία της Περιφέρειας στην Ευρώπη, υποστηρίζοντας ότι η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση στηρίζεται στις Περιφέρειες.

«Είναι εν πολλοίς – θα το πω έτσι, και δεν είναι υπερβολή – Ευρωπαϊκή Ένωση των Περιφερειών» δήλωσε ο κ. Παυλόπουλος, τονίζοντας ότι οι Περιφέρειες ασκούν και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πολλές αρμοδιότητες. «Επιπλέον δε – για να φθάσουμε στο πρότυπο της Ομοσπονδιακής Ευρώπης, όπως είναι ο τελικός προορισμός της – αυτός είναι ο προορισμός του Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος – οι Περιφέρειες μπορούν να παίξουν καταλυτικό ρόλο, στην κυριολεξία» πρόσθεσε.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, υποστήριξε, ότι οι Περιφέρειες στην Ελλάδα, μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά, επισημαίνοντας, ότι στην εκπλήρωση του Ευρωπαϊκού Οράματος δεν έχει σημασία το μέγεθος των Κρατών, όσο η πίστη στο Ευρωπαϊκό Όραμα.

Καταλήγοντας, τόνισε ότι «Οι Έλληνες, αποδείξαμε σε δύσκολες ώρες, με τεράστιες θυσίες του Ελληνικού Λαού, που δεν του αναλογούσαν όλες, ότι είμαστε συνειδητοποιημένοι Ευρωπαίοι. Περισσότερο Ευρωπαίοι απ’ ό,τι άλλοι Εταίροι μας», ενώ στέλνοντας προειδοποίηση προς πάσα κατεύθυνση, σημείωσε ότι «Εμείς ανήκουμε στην Ευρωπαϊκή Οικογένεια και θα ανήκουμε για πάντα. Άλλοι είναι εκείνοι που επιλέγουν να ταξιδεύουν με σημαίες ευκαιρίας».

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την συνάντηση, διαβεβαίωσε ότι μαζί με όλους τους συναδέλφους του, πέρα και έξω από παρατάξεις, είναι αποφασισμένοι να δώσουν τη μάχη των επιχειρημάτων- προκειμένου να επιτύχουν, την μετάβαση από την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, στην Περιφερειακή Διακυβέρνηση.

«Είναι η ώρα να ακολουθήσουμε το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο και δεν ξεχνούμε ότι ο άνθρωπος που ξεκίνησε και έβαλε το πρώτο λιθαράκι για να προχωρήσει η αποκέντρωση στη Χώρα μας και να φτάσουμε εδώ – που ήταν μακρύς ο δρόμος – ήσασταν εσείς και η πορεία σας στη θέση του Υπουργού των Εσωτερικών. Να ξέρετε λοιπόν, ότι αισθάνομαι σήμερα ότι επισκέπτομαι, ασφαλώς τον Ανώτατο Πολιτειακό μας Άρχοντα, που σε δύσκολες ώρες κράτησε την Ελλάδα ενωμένη, αλλά επισκέπτομαι και τον άνθρωπο εκείνο που βοήθησε να φθάσουμε σε αυτό το πολύ καλό επίπεδο Αποκέντρωσης την χώρα» τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.

Καταλήγοντας, υπογράμμισε, ότι είναι στο χέρι μας τώρα, να πιέσουμε και να διεκδικήσουμε, τα επόμενα χρόνια, να φθάσει η Ελλάδα στο μοντέλο αυτό λειτουργίας του Κράτους που θα ενισχύει τις τοπικές κοινωνίες, τις Περιφέρειες, που οι αποφάσεις θα λαμβάνονται από κάτω προς τα πάνω με την συμμετοχή των πολιτών και πάντα συνυπολογίζοντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα κάθε περιοχής.

«Έτσι θα μπορέσει και η Ελλάδα να βγει πιο εύκολα από την κρίση. Εμείς πιστεύουμε, και είμαστε βέβαιοι ότι και τα επόμενα χρόνια θα έχουμε μια πολύ στενή συνεργασία μαζί σας γιατί έχουμε ακόμη πολλά να κάνουμε» επισήμανε ο κ.Τζιτζικώστας.