Τ. Θεοδωρικάκος: Τον Οκτώβριο η πρόταση του ΥΠΕΣ για την ψήφο των Ελλήνων εξωτερικού

Συμπληρωματικά vouchers για παιδικούς σταθμούς σε 13 δήμους
10 Σεπτεμβρίου 2019
ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ: Ιδιωτικοποιούνται οι παραλίες στο βωμό των εργολάβων
10 Σεπτεμβρίου 2019
Show all

Τ. Θεοδωρικάκος: Τον Οκτώβριο η πρόταση του ΥΠΕΣ για την ψήφο των Ελλήνων εξωτερικού

Μέσα στον Οκτώβρη το υπουργείο Εσωτερικών θα παραδώσει στον πρωθυπουργό την πρότασή του για την ψήφο των Ελλήνων εξωτερικού και μέσα στο 2019 θα έρθει στο Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο, το οποίο θα είναι ξεχωριστό από τον υπόλοιπο εκλογικό νόμο.
Τα παραπάνω ανέφερε σήμερα το πρωί, ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος σε συνέντευξή του στον ραδιοσταθμό ΣΚΑΪ.
Συγκεκριμένα ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε ότι «όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του και –το ξεχώρισε αυτό ως μία θεσμική παρέμβαση της Κυβέρνησης- Κυβέρνησης- μέσα στο 2019 θα φέρουμε στη Βουλή το νόμο με τον οποίο θα διευκολύνονται οι Έλληνες που κατοικούν στο εξωτερικό να ψηφίζουν από τον τόπο κατοικίας τους. Θα διευκολύνουμε πλήρως την ελληνική ομογένεια να έχει εμπράκτως το δικαίωμα να ψηφίζει και να συναποφασίζει για τα τεκτενόμενα της χώρας μας».
Επισήμανε επίσης ότι « το υπουργείο Εσωτερικών έχει ήδη κάνει τη σχετική προεργασία και εκτιμώ ως υπουργείο θα μπορέσουμε να παραδώσουμε στον πρωθυπουργό την ολοκληρωμένη πρότασή μας μέσα στο μήνα Οκτώβριο. Από εκεί και πέρα, θα δρομολογηθούν οι διαδικασίες. Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι θα έχει συναντήσεις με τους αρχηγούς των άλλων κομμάτων προκειμένου αυτό το Μέτρο, που θα προβλέπεται στο νόμο, να ψηφιστεί μέσα στο 2019. Θα επαναλάβω και εγώ ότι είναι κάτι που οι Έλληνες περιμένουμε να το ψηφίσουν και οι 300 βουλευτές του ελληνικού Κοινοβουλίου» και συμπλήρωσε ότι «θα έρθει πρώτο και ξεχωριστά από τον υπόλοιπο εκλογικό νόμο».
Ο υπουργός διευκρίνισε ότι το μέτρο δεν θα αφορά τις Ελληνίδες και τους Έλληνες, οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και οι οποίοι τα τελευταία χρόνια ζουν στο εξωτερικό, αλλά όσοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και «τα όποια χρόνια ζουν στο εξωτερικό».
«Από τη στιγμή, είπε ο κ. Θεοδωρικάκος, που κάποιος είναι εγγεγραμμένος στους εκλογικούς καταλόγους, έχει το δικαίωμα να ψηφίσει. Εάν αυτός ο πολίτης ζει στο εξωτερικό, έχει δικαίωμα να ψηφίσει από τη χώρα στην οποία βρίσκεται» και συμπλήρωσε:
«Θα επαναλάβω κάτι που ελπίζω ότι δεν εκφράζει μόνο τον κ. πρωθυπουργό ή τη ΝΔ, αλλά εκφράζει το σύνολο των πολιτικών κομμάτων και το σύνολο του ελληνικού λαού. Δεν μπορεί να υπάρξει ανασυγκρότηση της πατρίδας μας χωρίς την αναγέννηση του παγκόσμιου ελληνισμού. Οι Έλληνες έχουμε μια τεράστια δύναμη. Πολλά εκατομμύρια Ελλήνων ζουν σε πολλές χώρες και έχουν τεράστια επιρροή»…
Ο κ. Θεοδωρικάκος υπογράμμισε ακόμη ότι το υπουργείο Εσωτερικών είναι «σε πολύ στενή συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών και ιδιαίτερα με τον υφυπουργό αρμόδιο για τα θέματα απόδημου ελληνισμού, κ. Αντώνη Διαματάρη, ο οποίος ο ίδιος αποτελεί διακεκριμένο στέλεχος της ελληνικής ομογένειας στις ΗΠΑ, ενημερώνουμε τους Έλληνες σε ολόκληρο τον κόσμο για την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης και όταν θα έλθει η ώρα θα τους ενημερώσουμε και για την απόφαση της Βουλής να τους διευκολύνει να μπορούν να ψηφίσουν από τον τόπο που κατοικούν. Μέσα στη διευκόλυνση θα προβλέπουμε και τη δυνατότητα να ψηφίσουν με επιστολική ψήφο, όπως συμβαίνει με πάρα πολλές χώρες του εξωτερικού. Έχει έλθει η ώρα η Ελλάδα να μπει στο κλαμπ των πολιτισμένων και αναπτυγμένων χωρών σε ό,τι αφορά και την εκλογική διαδικασία. Και αυτό θα επιτευχθεί μέσα στο 2019, όπως εξήγγειλε ο πρωθυπουργός».
Σε ότι αφορά την αλλαγή του εκλογικού νόμου ο κ. Θεοδωρικάκος επανέλαβε ότι«ο εκλογικός νόμος θα στηρίζεται στην αναλογικότητα και στην κυβερνησιμότητα. Όπως είπε ο πρωθυπουργός, δεν είναι δυνατόν να έχεις 40% και να μην έχεις αυτοδύναμη κυβέρνηση. Το πώς θα γίνει αυτό θα πρέπει να το δούμε. Υπάρχουν διάφορα σενάρια, ετοιμάζονται διάφορες λύσεις. Τη σχετική πρωτοβουλία θα την έχει ο πρωθυπουργός».
Στην ερώτηση δε αν μπορούν να γίνουν οι επόμενες εκλογές όχι με την απλή αναλογική απάντησε ότι «αυτό μπορεί να γίνει αν μαζευτούν 200 ψήφοι υπέρ του εκλογικού νόμου που θα έλθει.
Μόνο αυτός ο τρόπος υπάρχει. Διαφορετικά είναι δεδομένο ότι στο τέλος της τετραετίας που θα γίνουν οι εκλογές, οι εκλογές θα γίνουν με την απλή αναλογική».
Απαντώντας δε για το αν σε αυτήν την περίπτωση θα υπάρξουν διπλές εκλογές είπε: «Όπως το είπε χθες ο πρωθυπουργός…, γιατί κανένας λογικός άνθρωπος δεν υπάρχει που να πιστεύει ότι μπορεί να υπάρχει κάποιο κόμμα που θα προσεγγίσει το 48%-50% που χρειάζεται με την απλή αναλογική για να κάνει κυβέρνηση. Συνεπώς, τότε θα χρειαστούν διπλές εκλογές».