Έρχονται συμβάσεις μερικής απασχόλησης στο ευρύτερο Δημόσιο και σε φορείς δήμων και περιφερειών

Παρεμβάσεις της Περιφέρειας που θα διασφαλίζουν την ασφάλεια στις γειτονιές της Αττικής
16 Σεπτεμβρίου 2019
Τ. Θεοδωρικάκος: Συνεχίζεται το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι»
16 Σεπτεμβρίου 2019
Show all

Έρχονται συμβάσεις μερικής απασχόλησης στο ευρύτερο Δημόσιο και σε φορείς δήμων και περιφερειών

Τη δυνατότητα σύναψης συμβάσεων μερικής απασχόλησης στο ευρύτερο Δημόσιο και σε φορείς δήμων και περιφερειών προβλέπει το αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.
Ειδικότερα το νομοσχέδιο προβλέπει τη δυνατότητα σύναψης συμβάσεων που δεν θα υπερβαίνουν την τετράωρη ημερήσια απασχόληση και θα έχουν διάρκεια για έως και έξι μήνες:
Στις δημόσιες επιχειρήσεις, τους οργανισμούς και τους λοιπούς φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα με εξαίρεση το Δημόσιο, τους Ο.Τ.Α. πρώτου και δεύτερου βαθμού και τα Ν.Π.Δ.Δ., καθώς και στους φορείς για τους οποίους η μερική απασχόληση προβλέπεται από ειδικούς νόμους ή από διατάξεις κανονισμών που έχουν κυρωθεί με νόμο ή έχουν ισχύ νόμου.
Στα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου που ανήκουν στο κράτος ή επιχορηγούνται τακτικά από κρατικούς πόρους κατά 50% τουλάχιστον του ετήσιου προϋπολογισμού τους ή το κράτος κατέχει το 51% τουλάχιστον του μετοχικού τους κεφαλαίου.
Στα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου που ανήκουν σε ΝΠΔΔ, στους δήμους και τις περιφέρειες και σε δημόσιες επιχειρήσεις, ή επιχορηγούνται από τους παραπάνω φορείς τακτικά, κατά 50% τουλάχιστον του ετήσιου προϋπολογισμού τους, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις ή κατά τα οικεία καταστατικά ή που τα παραπάνω Νομικά Πρόσωπα κατέχουν το 51% του μετοχικού τους κεφαλαίου.
Στην περίπτωση που η απασχόληση είναι τετράωρη, η σχετική προκήρυξη αποστέλλεται πριν από τη δημοσίευσή της στο Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ), το οποίο οφείλει να ελέγξει αυτήν από άποψη νομιμότητας μέσα σε δέκα (10) ημέρες.
Οι συμβάσεις μερικής απασχόλησης καταρτίζονται για την κάλυψη έκτακτων ή επειγουσών αναγκών, λήγουν αυτοδικαίως με την πάροδο της συμφωνηθείσας διάρκειας τους, και η για οποιονδήποτε λόγο ανανέωση τους ή μετατροπή τους σε σύμβαση ή σχέση εργασίας αορίστου χρόνου απαγορεύεται και είναι αυτοδικαίως άκυρη.

Συγκεκριμένα το Άρθρο 55 , παράγραφος 18 του πολυνομοσχεδίου προβλέπει τα εξής:
«Η κατά το παρόν άρθρο Μερική απασχόληση με σχέση ιδιωτικού δικαίου επιτρέπεται και στις δημόσιες επιχειρήσεις, τους οργανισμούς και τους λοιπούς φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, όπως αυτός προσδιορίζεται από το άρθρο 14 του ν. 2190/1994 (ΦΕΚ 28 Α), όπως ισχύει, με εξαίρεση το Δημόσιο, τους Ο.Τ.Α. πρώτου και δεύτερου βαθμού και τα Ν.Π.Δ.Δ., καθώς και στους φορείς για τους οποίους η μερική απασχόληση προβλέπεται από ειδικούς νόμους ή από διατάξεις κανονισμών που έχουν κυρωθεί με νόμο ή έχουν ισχύ νόμου. Για τη μερική απασχόληση σε επιχειρήσεις, οργανισμούς και φορείς του προηγούμενου εδαφίου, εφαρμόζονται οι διατάξεις του ν. 2190/1994 (ΦΕΚ 28 Α), όπως ισχύει, με εξαίρεση τις περιπτώσεις όπου για την αντιμετώπιση εκτάκτων ή επειγουσών αναγκών συμφωνείται με σύμβαση ορισμένου χρόνου διάρκειας μέχρι έξι (6) μηνών. Μερική απασχόληση που δεν υπερβαίνει τις τέσσερις (4) ώρες ημερησίως. Στην τελευταία περίπτωση η σχετική προκήρυξη αποστέλλεται πριν από τη δημοσίευση της στο Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ), το οποίο οφείλει να ελέγξει αυτήν από άποψη νομιμότητας μέσα σε δέκα (10) ημέρες.
Οι ανωτέρω συμβάσεις που καταρτίζονται για την κάλυψη έκτακτων ή επειγουσών αναγκών λήγουν αυτοδικαίως με την πάροδο της συμφωνηθείσας διάρκειας τους, χωρίς να απαιτείται προς τούτο καμία άλλη διατύπωση, η δε για οποιονδήποτε λόγο ανανέωση τους ή μετατροπή τους σε σύμβαση ή σχέση εργασίας αορίστου χρόνου απαγορεύεται και είναι αυτοδικαίως άκυρη»