Κλειστό Βριλησσίων: Έργα ολιστικής Επισκευής και Συντήρησής
1 Οκτωβρίου 2019
Συνεργασία Ένωσης Δημάρχων Αττικής – ΥΠΕΣ
3 Οκτωβρίου 2019
Show all

Διαπεριφερειακή Συμμαχία Νέων

Στο πλαίσιο του συγχρηματοδοτούμενου από την Ευρωπαϊκή Ένωση Έργου “I do: μια συμμαχία νέων για τη δημιουργία ενεργών Ρομά πολιτών” (REC PROGRAMME 2014 – 2020) επιλέχθηκαν 33 νέοι Ρομά ηλικίας 18 έως 40 ετών, από τις Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας και Αττικής, με σκοπό τη δημιουργία μιας Διαπεριφερειακής Συμμαχίας Νέων για την ισότιμη συμμετοχή τους σε κέντρα λήψης αποφάσεων, Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια.

Λ. Κυρίζογλου: «Η δύναμη που δίνουν οι ευκαιρίες στους ανθρώπους, ανεξαρτήτως της κοινωνικής ομάδας στην οποία ανήκουν, είναι σημαντική – Οι νέοι πρέπει να στοχεύσουν στην παιδεία και στην εκπαίδευση».

Ένα σημαντικό βήμα για την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού, που βιώνουν ευάλωτα κοινωνικά ομάδες σε διάφορες περιοχές, έκαναν 33 νέοι πολίτες, ηλικίας 18 έως και 40 ετών, από τρεις Περιφέρειες της χώρας, Κεντρική Μακεδονία, Θεσσαλία και Αττική, οι οποίοι μετά την παρακολούθηση πεντάμηνης στοχευμένης εκπαιδευτικής παρέμβασης, μπορούν πλέον να είναι ενεργά μέλη στις τοπικές τους κοινωνίες. Επί της ουσίας πρόκειται για μια συμμαχία νέων, που θα συμμετέχουν ισότιμα στο δημόσιο βίο, έχοντα λάβει ειδικές γνώσεις σε θέματα τοπικής αυτοδιοίκησης και αναπτύξει δεξιότητες ενεργού πολιτειότητας.
Στη διάρκεια εκδήλωσης που έγινε στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ), η οποία στήριξε συνολικά την παρέμβαση, ο Πρόεδρος του οργάνου, Δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου, παρέδωσε σε 12 νέους από την Κεντρική Μακεδονία και τη Θεσσαλία, φορητούς υπολογιστές, εργαλεία χρήσιμα για τη δουλειά που θα προβλέπεται να κάνουν κατά το τρίτο και τελευταίο στάδιο υλοποίησης του Έργου, τη λειτουργία μιας Ψηφιακής Συνέλευσης Νέων.
Μιλώντας στην τελετή παράδοσης του ηλεκτρονικού εξοπλισμού στα παιδιά, η συντονίστρια του Θεματικού Άξονα Κοινωνικής Πολιτικής & Προληπτικής Ασφάλειας του Κέντρου Μελετών Ασφάλειας (Κ.Ε.Μ.Ε.Α.) του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, Έλλη Χριστούλα τόνισε μεταξύ άλλων, ότι οι 33 αυτοί νέοι είναι έτοιμοι να δείξουν ότι μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους ως ενεργοί πολίτες προς όφελος των τοπικών κοινωνιών τους, συμπεριλαμβανομένων των τοπικών Ρομά κοινοτήτων, συμμετέχοντας στο δημόσιο διάλογο.
Ανέφερε ακόμη, ότι «σκοπός όλης αυτής της προσπάθειας που έγινε, είναι πως μετά την απόκτηση γνώσεων, τα παιδιά αυτά μπορούν να προχωρήσουν στη δημιουργία μιας διαπεριφερειακής ψηφιακής συνέλευσης για την παρουσίαση ολοκληρωμένων προτάσεων σε δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια, με σκοπό την επίλυση ζητημάτων που απασχολούν τις τοπικές τους κοινωνίες».

«Οι νέοι να στοχεύουν στην παιδεία και την εκπαίδευση»
Ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ, κ. Κυρίζογλου, αφού καλωσόρισε τα παιδιά, τα συνεχάρη για την προσπάθεια που κατέβαλαν, σημειώνοντας με έμφαση πως «η αρνητική πλευρά που υπάρχει σε ιδιότυπους οικισμούς δεν πρέπει να σας επηρεάζει». Επικαλέστηκε μάλιστα τα λόγια του φιλόσοφου Πλάτωνα, ο οποίος είπε, πως «όσο καλός άνθρωπος και επιστήμονας και να γίνει κανείς, αν δεν ενδυθεί την αρετή της δικαιοσύνης, αποδεικνύεται πανούργος για την κοινωνία».
Αναφέρθηκε ακόμη στη δύναμη που δίνουν οι ευκαιρίες στους ανθρώπους, ανεξαρτήτως της κοινωνικής τους ομάδας, σημειώνοντας ότι οι άνθρωποι για να κατακτήσουν την ευκαιρία πρέπει να στοχεύσουν στην παιδεία και την εκπαίδευση.
«Σας καλώ να γίνεται κήρυκες για την καταπολέμηση της σχολικής διαρροής, φαινόμενο που παίρνει διαστάσεις, και σιγά – σιγά θα κερδίσετε τη ισότιμη συμμετοχή σας στα κοινά» επισήμανε ο πρόεδρος της ΠΕΔ-κΜ.
Υπενθυμίζεται πως εταίροι της κοινοπραξίας για την υλοποίηση του Έργου “I_do” είναι το Κέντρο Μελετών Ασφάλειας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη – Συντονιστής του Έργου, η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.Α)., η οποία έχει την ευθύνη εκπαίδευσης σε θέματα διοίκησης και οργάνων τοπικής αυτοδιοίκησης, ο Δήμος Αγίας Βαρβάρας, η Ένωση Ελλήνων Ρομά Διαμεσολαβητών και Συνεργατών τους και η Εταιρεία CMT Prooptiki.