Εκδήλωση μνήμης για το ORIA: Παγκόσμιο σημείο συνάντησης ο Δήμος Σαρωνικού

Δωρεάν σπιρομετρήσεις στα Δημοτικά Ιατρεία Ηρακλείου Αττικής
13 Φεβρουαρίου 2020
ΠΕΔ Κ.Μακεδονίας: Ημερίδα για τα προγράμματα του Πράσινου Ταμείου
13 Φεβρουαρίου 2020
Show all

Εκδήλωση μνήμης για το ORIA: Παγκόσμιο σημείο συνάντησης ο Δήμος Σαρωνικού

Διπλωματικές αντιπροσωπείες από 14 χώρες τίμησαν τη μνήμη των 4.100 θυμάτων του ναυαγίου του νορβηγικού πλοίου ORIA,76 χρόνια μετά τη μεγάλη ναυτική τραγωδία, στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δήμος Σαρωνικού σε συνεργασία με τον Δήμο Λαυρεωτικής και τον Σύνδεσμο Πνευματικής και Κοινωνικής Δραστηριότητας Κερατέας «Χρυσή Τομή», με την πολύτιμη αρωγή της Πρεσβείας της Ιταλίας και υπό την αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου.
Στην επιμνημόσυνη δέηση χοροστάτησε ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος των Καθολικών της Αθήνας π. Σεβαστιανός Ροσσολάτος, ενώ αναγνώσθηκαν οι μαρτυρίες του διασωθέντα του ναυαγίου Giuseppe Guarisco από μαθητές της Ιταλικής Σχολής Αθηνών και ενός ντόπιου ψαρά (όπως αυτή διασώθηκε από τις μνήμες του γιου του Γιάννη) από μέλη του 1ου Συστήματος Ναυτοπροσκόπων Σαρωνικού.
Στεφάνια κατέθεσαν οι Δήμαρχοι Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου και Λαυρεωτικής Δημήτρης Λουκάς, ο Υποναύαρχος Δημήτριος Σούφρας εκ μέρους των Ενόπλων Δυνάμεων, ο Πρέσβης της Ιταλίας Efisio Luigi Marras, εκπρόσωποι των Πρεσβειών της Ελβετίας, της Ουγγαρίας, της Ρουμανίας, της Κύπρου, της Αλβανίας, της Αυστρίας, της Βουλγαρίας, της Γερμανίας, της Πολωνίας, της Ρωσίας, των ΗΠΑ, της Γαλλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Σλοβακίας και της Σερβίας, ο Σύνδεσμος «Χρυσή Τομή» Κερατέας και η Ιταλική Σχολή Αθηνών.
Ακολούθησαν χαιρετισμοί από τον Πρόεδρο της Κοινότητας Παλαιάς Φώκαιας Μανώλη Τσαλικίδη, τον Δήμαρχο Λαυρεωτικής Δημήτρη Λουκά, τον Ιταλό Πρέσβη Efisio Luigi Marras, τον Πρόεδρο της «Χρυσής Τομής» Σταμάτη Παπαθανασίου, την κυρία Νάνσυ Κουμλίλη Γαλακτίδη από την «ΑΡΙΣΤΩΝ ΠΡΑΞΕΙΣ ΑΜΚΕ», ενώ ο Δήμαρχος Πέτρος Φιλίππου τόνισε: ” η σημερινή μέρα είναι μέρα συλλογικής μνήμης και διατυπώνει με σαφήνεια μηνύματα ειρήνης και φιλίας των λαών, επαναδιατυπώνει το διαρκές αίτημα για συνύπαρξη και συνεργασία με τους λαούς της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και μάλιστα σε μια περίοδο έντασης και συγκρούσεων”.
Φέτος ωστόσο η μνήμη των θυμάτων τιμήθηκε με έναν έντονα συμβολικό τρόπο, με τη φύτευση από ομάδες εθελοντών, εκατοντάδων κυπαρισσιών στον χώρο γύρω από το μνημείο, μετά από σχετική πρωτοβουλία και πρόταση της Κοινωφελούς Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «ΑΡΙΣΤΩΝ ΠΡΑΞΕΙΣ ΑΜΚΕ». Η όλη δράση εντάσσεται στο πλαίσιο των εθελοντικών δράσεων για τον άνθρωπο και το περιβάλλον «Όλοι μαζί μπορούμε!» και καλύφθηκε από την τηλεόραση του ΣΚΑΪ. Μετά από αυτή την πρώτη φάση της δενδροφύτευσης που υλοποιήθηκε στις 9 Φεβρουαρίου, θα ακολουθήσουν επόμενες φάσεις όπου πρόκειται να φυτευτούν σταδιακά 4.100 ορθόκλαδα κυπαρίσσια, όσες οι και οι ψυχές που χάθηκαν στο ναυάγιο. Ο Πέτρος Φιλίππου τόνισε ότι για τα δέντρα αυτά προβλέπεται επταετής συνεχής και συστηματική φροντίδα περιποίησης, ποτισμάτων, προστασίας, συντήρησης ή τυχόν αντικατάστασης προκειμένου να έχουμε ένα αποτέλεσμα που διαχρονικά θα κοσμεί και θα τιμά τον τόπο, θα αναβαθμίζει περιβαλλοντικά την ευρύτερη περιοχή.
Την εκδήλωση μνήμης επίσης τίμησαν με την παρουσία τους ο βουλευτής Περιφέρειας Αττικής Πάνος Σκουρολιάκος, o κ. Αθανάσιος και η κυρία Μαρίνα Μαρτίνου με την ευγενική χορηγία των οποίων έγινε το μνημείο του ORIA, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί και Τοπικοί Σύμβουλοι του Δήμου Σαρωνικού, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων του δήμου μας καθώς και εθελοντικές ομάδες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή και οι οποίες συμμετείχαν ενεργά στη δενδροφύτευση.