Η ευρωπαϊκή ατζέντα των Περιφερειών και των δήμων 2019-2024

Δήμος Κοζάνης: Η πρώτη συνάντηση εργασίας με τη ΔΕΗ για το μέλλον της τηλεθέρμανσης
10 Ιανουαρίου 2020
Ευρωπαϊκή συνδιάσκεψη «Πώς να βγάλουμε τον κόσμο από τα αυτοκίνητά τους»
10 Ιανουαρίου 2020
Show all

Η ευρωπαϊκή ατζέντα των Περιφερειών και των δήμων 2019-2024

Οι ευρωπαϊκές εκλογές του 2019 έχουν διαμορφώσει το νέο πολιτικό τοπίο της ΕΕ σε μία από τις μεγαλύτερες δημοκρατικές ασκήσεις στον πλανήτη. Οι περιφερειακοί και τοπικοί ηγέτες προσβλέπουν στην καθιέρωση μιας νέας ατζέντας για μια βιώσιμη Ευρώπη για τα επόμενα χρόνια και αυτό απαιτεί να συμμετέχουν περισσότερο όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης στην πολιτική ζωή της ΕΕ.
Η Επιτροπή των περιφερειών συνέταξε μια διακήρυξη ατζέντα για τους στόχους της μέχρι το 2024 αλλά με κυρίαρχο σκοπό την ενεργοποίηση των πολιτών που αποτελεί και έναν οδηγό για τους δήμους.
Ο οδηγός βασίζεται στο έργο που επιτελέστηκε τα τελευταία χρόνια από τα 350 μέλη μας, εκλεγμένους εκπροσώπους τοπικά και περιφερειακά. Με συνεργασία όλου του φάσματος των περιφερειών και των πόλεων της Ευρώπης για να εξασφαλιστεί η προσοχή των κοινοτήτων μας.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών, που ιδρύθηκε πριν από 25 χρόνια βάσει της Συνθήκης του Μάαστριχτ, έχει γίνει μια πραγματικά πολιτική συνέλευση τοπικών και περιφερειακών εκπροσώπων: μέσω των μελών της και άλλων περιφερειακών και τοπικών αιρετών στόχος είναι να ενισχυθούν τα δημοκρατικά θεμέλια της ΕΕ.
Στόχος είναι να ενισχυθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση με τη συμμετοχή των περιφερειακών και τοπικών αρχών στη διαδικασία λήψης αποφάσεων της ΕΕ, σε στενή συνεργασία με όλα τα επίπεδα της κυβέρνησης και απευθείας με τους πολίτες μέσω μόνιμου διαλόγου. Επιδιώκεται η εμπέδωση των πολιτικών της ΕΕ σε τοπικό επίπεδο και εξασφάλιση επαρκών πόρων.
Βασιζόμενοι στο έργο τους τα μέλη της ΕτΠ ως πρεσβευτές της Ευρώπης σε περιφέρειες, πόλεις και δήμους, εργάζονται με ηγέτες της ΕΕ, μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να ανανεώσουν εκ νέου την Ευρωπαϊκή Ένωση.