Ν/σχ ΥΠΕΣ: Αλλαγές για την επαγγελματική δραστηριότητα των αιρετών

Ν/σχ ΥΠΕΣ: Η εκπόνηση επιχειρησιακών προγραμμάτων των ΟΤΑ και από εξωτερικούς συμβούλους
26 Φεβρουαρίου 2020
Κατερίνη: Επέκταση προγράμματος ανακύκλωσης μεταχειρισμένων ενδυμάτων και υποδημάτων
26 Φεβρουαρίου 2020
Show all

Ν/σχ ΥΠΕΣ: Αλλαγές για την επαγγελματική δραστηριότητα των αιρετών

Ρυθμίσεις που μεταβάλουν τα μέχρι τώρα ισχύοντα για την καταστατική θέση των αιρετών περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών. Ειδικότερα η παρ. 5 του άρθρου 11 του νομοσχεδίου που προστίθεται στο τέλος της παρ. 2 του άρθρου 92 Ν.3852/2010 ορίζει τα εξής:

«Υπό την προϋπόθεση ότι δεν παρακωλύεται η πλήρηςάσκηση των αιρετών τους καθηκόντων, Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι και Πρόεδροι Δημοτικών Συμβουλίων μπορούν να παρέχουν εθελοντικά τον απολύτως απαραίτητο σε ετήσια βάση αριθμό υπηρεσιών στην Υπηρεσία από την οποία προέρχονται, αποκλειστικά για λόγους διατήρησης της επαγγελματικής τους επάρκειας, όπως αυτή ορίζεται στις ειδικότερες διατάξεις της εθνικής και ενωσιακής νομοθεσίας.

Για την εκτέλεση της υπηρεσίας, εφαρμόζονται αποκλειστικά οι διατάξεις που προβλέπονται από το οργανικό δίκαιο του Φορέα προς τον οποίο παρέχεται η υπηρεσία και κατά τη διάρκειααυτής, ο Αιρετός κωλύεται από την άσκηση των καθηκόντων του».

Να σημειωθεί ότι μέχρι τώρα η παραπάνω κατηγορία των αιρετών λαμβάνει υποχρεωτικά άδεια άνευ αποδοχών για όλο το διάστημα της θητείας τους εκτός των Δημάρχων και Αντιδημάρχων, οι οποίοι είναι ιατροί του Ε.Σ.Υ. σε Δήμους κάτω των 5.000 κατοίκων, καθώς και των Προέδρων Δημοτικών Συμβουλίων όλων των Δήμων.

Σημαντική μεταβολή έρχεται και για τους δημάρχους των μικρών ορεινών δήμων αφού αναστέλλεται η επαγγελματική τους δραστηριότητα. Στην παρ.10 του άρθρου 12 ορίζεται ότι καταργούνται οι διατάξεις του άρθρου 13 του Ν. 4312/2014. Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση «για λόγους ευθυγράμμισης με τα ασυμβίβαστα του Κώδικα Δικηγόρων, το άρθρο 13 του ν.4312/2014 καταργείται».

Το καταργηθέν άρθρο 13 ορίζει ότι «για τους εκλεγέντες δημάρχους ορεινών δήμων δεν αναστέλλεται η επαγγελματική τους δραστηριότητα αν ο πληθυσμός του δήμου είναι κάτω των 10.000 κατοίκων, έστω και αν η επαγγελματική δραστηριότητα θεωρείται ασυμβίβαστη με την ιδιότητα του Δημάρχου, και κάθε αντίθετη διάταξη περί αυτού καταργείται».