Οδηγίες προς τους δήμους για την ωρίμανση έργων κατασκευής σχολικών μονάδων

Επικαιροποιημένες οδηγίες προφύλαξης από την γρίπη ανακοίνωσε η Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας
22 Ιανουαρίου 2020
Μεταφέρεται και ψηφιοποιείται το αρχείο του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης
22 Ιανουαρίου 2020
Show all

Οδηγίες προς τους δήμους για την ωρίμανση έργων κατασκευής σχολικών μονάδων

Οδηγίες προς τους δήμους για όλα τα όλα τα στοιχεία που απαιτούνται για την ωρίμανση των έργων, την εκπόνηση μελέτης και κατασκευή σχολικών μονάδων, περιλαμβάνει έγγραφο της “ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΑΕ”.

Ειδικότερα με έγγραφό του ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Αθανάσιος Γ. Γιάνναρης, τονίζει ότι προκειμένου να ενταχθεί στον προγραμματισμό της “ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΑΕ” η ανέγερση σχολικής μονάδας νηπιαγωγείο, δημοτικό σχολείο, γυμνάσιο, λύκειο, είτε με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ είτε με ΣΔΙΤ, θα πρέπει το αντίστοιχο ακίνητο να είναι κατ’ αρχήν ιδιοκτησιακά και πολεοδομικά καθαρό.

Είναι απαραίτητη η αρωγή του δήμου με την συγκέντρωση και αποστολή στην “ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΑΕ” των παρακάτω στοιχείων ωρίμανσης των έργων:

  1. Έγγραφο της Α/Βάθμιας ή Β/Βάθμιας Εκπαίδευσης και της Περιφερειακής Διεύθυνσης Α/Βάθμιας Β/Βάθμαις Εκπαίδευσης που να τεκμηριώνει την αναγκαιότητα της κατασκευής του νέου διδακτηρίου. Πρέπει να περιλαμβάνει τη σημερινή κατάσταση στέγασης των μαθητών, τον αριθμό τους καθώς και πρόβλεψη αύξησης ή μείωσης του μαθητικού δυναμικού την επόμενη πενταετία.
  2. ΦΕΚ ίδρυσης της σχολικής μονάδας.
  3. Πρακτικό καταλληλότητας της αρμόδιας επιτροπής του άρθρου 18 § 6 του Ν. 3467/06 (ΦΕΚ 128/Α/21-6-06).
  4. ΦΕΚ χαρακτηρισμού του χώρου ως σχολικού.
  5. Τίτλοι ιδιοκτησίας του χώρου και πιστοποιητικό μεταγραφής του.
  6. Αποσπάσματα Κτηματολογίου.
  7. Απόφαση παραχώρησης της χρήσης του οικοπέδου από το Δήμο στην ΚΤΥΠ Α.Ε. για το χρονικό διάστημα μέχρι την υλοποίηση του έργου που είναι 10 έτη για ΕΣΠΑ και 50 έτη για ΣΔΙΤ.
  8. Θεωρημένο Τοπογραφικό Διάγραμμα ως προς τους όρους δόμησης, τις Οικοδομικές & Ρυμοτομικές γραμμές από την αρμόδια Πολεοδομία, με υπογεγραμμένες όλες τις απαραίτητες δηλώσεις.
  9. Βεβαίωση της αρμόδιας υπηρεσίας του Δήμου, ότι οι δρόμοι πρόσβασης είναι διανοιγμένοι, τυχόν εκκρεμότητες πράξεων αναλογισμού, εκκρεμότητες υψομετρικών μελετών.
  10. Στοιχεία νομιμότητας τυχόν υφιστάμενων κτιρίων (οικοδομικές άδειες, υπαγωγή σε ρύθμιση αυθαιρέτου, εγκεκριμένα σχέδια, κτίσματα προ του 1955 κτλ).
  11. Άδεια κατεδάφισης τυχόν υφιστάμενων κτιρίων.
  12. Έλεγχος για υποδομές (ΔΕΗ, Ύδρευση, δίκτυο αποχέτευσης, δίκτυο ομβρίων κτλ) με αντίστοιχο έγγραφο του Δήμου, ΔΕΗ κτλ.
  13. Γεωτεχνική μελέτη αν υπάρχει.
  14. Φωτογραφική αποτύπωση του οικοπέδου και του περιβάλλοντα χώρου. 15. Αρχαιολογικές τομές και βεβαίωση Αρχαιολογίας .
  15. Βεβαίωση Δασαρχείου (εάν απαιτείται).
  16. Απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου για ανάληψη από το Δήμο του κόστους λειτουργίας και συντήρησης της σχολικής μονάδας, για ΕΣΠΑ.

Στην παρ. 4 της υπ’ αρ. 37237/ΣΤ1/02.04.2007 (ΦΕΚ Δ’ 635/27.04.2007) απόφασης της Υπουργού Παιδείας αναφέρονται τα εμβαδά των απαιτούμενων χώρων για ανέγερση σχολικών κτιρίων ανά βαθμίδα εκπαίδευσης και αριθμό μαθητών.

Επίσης με εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις του άρθρου 14 του ν.4585/2018 μπορεί εύκολα να χαρακτηριστεί χώρος σχολικός.