ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ : ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ Η ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΤΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
29 Αυγούστου 2019
ΡΟΔΟΣ:
29 Αυγούστου 2019
Show all

ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ : ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ Η ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΤΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ :

ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ Η ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΤΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

Τη διαπίστωση ότι το Κράτος Πρόνοια της χώρας όλο και μειώνεται τα τελευταία χρόνια κάνει το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ, για ακόμη μία φορά, προβάλλοντας το θέμα της περικοπής των δαπανών για την Ειδική Αγωγή, από 1η Νοεμβρίου.

Ήδη όμως, τα τελευταία δύο χρόνια, οι αλλεπάλληλες ανακοινώσεις για το τι θα ισχύσει τελικά, προκειμένου να «εξυγιανθεί» το σύστημα διάγνωσης – συνταγογράφησης – θεραπείας, ταλαιπωρεί τους γονείς που διακόπτουν τις συνεδρίες διότι φοβούνται πως δεν θα εισπράξουν πλέον από τον ασφαλιστικό τους φορέα, το ποσό που καταβάλουν για τις συνεδρίες των παιδιών τους.

Όλα ξεκίνησαν από το φαγοπότι, εις βάρος του Δημοσίου, με την  υπερσυνταγογράφηση και τις μίζες των  επιτήδειων για Διαγνωστικά Κέντρα, που έτρωγαν με «χρυσά κουτάλια». Αντί το κράτος να διορθώσει τον ελεγκτικό μηχανισμό του, περικόπτει τη μηνιαία δαπάνη, από τα 250 στα 160 ευρώ και καθορίζει σύστημα voucher. Αποτέλεσμα  αυτού, είναι γονείς και παιδιά να είναι θύματα της επιβεβλημένης ανάγκης εξορθρολογισμού  που γίνεται όμως με τον λάθος τρόπο. Πολλοί σοβαροί και σωστοί επαγγελματίες θα αναγκαστούν να κλείσουν τα τμήματα ειδικής αγωγής.

Ας μην ξεχνάμε ότι ο τρόπος που η κοινωνία αντιμετωπίζει τα παιδιά και τον τρόπο εκπαίδευσή τους είναι ενδεικτικά για το  επίπεδο ανάπτυξής της. Αν συνυπολογιστεί ότι κρίνεται και από την προστασία και τη φροντίδα των αδύναμων και ευάλωτων κοινωνικά ομάδων, τότε αντιλαμβανόμαστε πόσο κρίσιμος είναι ο ρόλος της Πολιτείας στη στήριξη παιδιών που χρήζουν Ειδικής Αγωγής.

Η Ειδική Αγωγή, ως σύνολο εκπαιδευτικών υπηρεσιών που παρέχεται στους μαθητές με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, είναι συνταγματική  δέσμευση της Πολιτείας . Μέσω των θεσμών της, οφείλει να κατοχυρώνει και να αναβαθμίζει τον υποχρεωτικό χαρακτήρα της ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης ως ένα κομμάτι της υποχρεωτικής και δωρεάν δημόσιας παιδείας και να μεριμνά για την παροχή δωρεάν δημόσιας ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης στους αναπήρους όλων των ηλικιών και για όλα τα στάδια και τις εκπαιδευτικές βαθμίδες» (άρθρο 1, Νόμος 3699/2008).

Σε μία κοινωνία που το Κράτος προστατεύει τους αδύναμους, η ειδική αγωγή είναι προϋπόθεση ώστε τα παιδιά με μαθησιακά, αρθρωτικά ή άλλα προβλήματα,  να μάθουν «πώς να μαθαίνουν».

Το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ δηλώνει στο πλευρό γονέων και παιδιών και προτείνει αφενός να υπάρξουν αυστηροί ελεγκτικοί μηχανισμοί, αφετέρου να μην ισχύσει το σύστημα με τα voucher το οποίο είναι καταδικασμένο να αποτύχει.

 

Για το συγκεκριμένο θέμα η συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος Ρια Ακρίβου δήλωσε τα εξής: “Η ειδική αγωγή πρέπει να χρήζει επιπλέον μέριμνας από την πολιτεία, διότι εξορισμού αφορά ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες. Οι γονείς και οι μαθητές, κάνουν μεγάλο αγώνα για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν. Ένα κράτος δικαίου οφείλει να διευκολύνει και όχι να δυσχεραίνει αυτόν τον αγώνα. Δεν είναι δυνατόν για ελάχιστους κακούς επαγγελματίες να καταρρεύσει ένα ολόκληρο εκπαιδευτικό σύστημα”.

 

 

ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ | Παίρνουμε Θέση—Η Πολιτική στην Πράξη

υποστηρικτές του ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ