Στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης η διαχείριση των ψηφιακών έργων και δράσεων όλων των υπουργείων

Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για την ψήφο των Ελλήνων εξωτερικού
11 Νοεμβρίου 2019
Στη Βουλή η ανάδειξη του ιστορικού χώρου της Ραδιοφωνίας στον Δήμο Ιλίου
11 Νοεμβρίου 2019
Show all

Στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης η διαχείριση των ψηφιακών έργων και δράσεων όλων των υπουργείων

Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης αποκτά απευθείας πρόσβαση στη διαχείριση και υλοποίηση των επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, καθώς σύμφωνα με ΚΥΑ δυο υπουργών, του υπουργού Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκου Πιερρακάκη και του υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Ιωάννη Τσακίρη η ΕΥΔΕ-ΤΠΕ (Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης και Εφαρμογής Τομέα Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών) ορίζεται ως Ενδιάμεσος Φορέας των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων. Αυτά τα δυο προγράμματα είναι «Μεταρρύθμιση Δημοσίου Τομέα» και «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία». Το συνολικό ύψος των έργων ΕΣΠΑ των δυο προγραμμάτων έως τα τέλη του 2023 ανέρχεται στο ποσό των 738.697.217 ευρώ, εκ των οποίων έργα ύψους 369.787.154 ευρώ είναι ήδη ενταγμένα.

Με αυτόν τον τρόπο, η διαχείριση των ψηφιακών έργων και δράσεων όλων των υπουργείων, περνά στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. «Πρόκειται για μια πολύ σημαντική κίνηση που δίνει στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης το μέσο προκειμένου να «τρέξει» γρήγορα και αποτελεσματικά τα έργα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα. Στόχος μας είναι να εκμεταλλευτούμε συνέργειες και να συντονίσουμε τις δυνάμεις μας σαν χώρα, ώστε να έχουμε τα αποτελέσματα που πρέπει, με έμφαση σε ένα σύγχρονο δημόσιο προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις», τόνισε ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης.

Από την άλλη πλευρά, ο υφυπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων Ιωάννης Τσακίρης επεσήμανε ότι «με τις αποφάσεις αυτές έρχεται πιο κοντά ο δεδηλωμένος στόχος της κυβέρνησης, και προσωπικά του πρωθυπουργού, για την έμφαση στις σύγχρονες Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ), που συνάδει επίσης με τις προτεραιότητες και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και ευρύτερα για τον μετασχηματισμό στην ψηφιακή οικονομία. Με τη σύσταση του Ενδιάμεσου Φορέα Διαχείρισης αποδεικνύεται πως όταν υπάρχει ουσιαστική συνεργασία και επιτυγχάνεται ο αμοιβαίος συντονισμός μεταξύ των υπηρεσιών μπορεί να παραχθεί άμεσα το επιθυμητό και, κυρίως, μετρήσιμο αποτέλεσμα. Ο νέος φορέας του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης παραλαμβάνει μία σημαντική «προίκα», όχι μόνο σε πόρους, αλλά και σε ενταγμένα έργα και τεχνογνωσία, με το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων να παραμένει αρωγός στην προσπάθεια για την ολοκλήρωση των έργων και την επιτυχή απορρόφηση των σχετικών κοινοτικών πόρων».