Τ. Θεοδωρικάκος: Δεν υπάρχει ζήτημα μείωσης μισθών στο δημόσιο

Με χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο η “Βιώσιμη Πόλη” θα παρακολουθεί τα δημοτικά κτίρια
18 Μαΐου 2020
Εκδόθηκε η ΚΥΑ για την παραχώρηση παραλιών – Τι προβλέπεται ειδικά για φέτος
18 Μαΐου 2020
Show all

Τ. Θεοδωρικάκος: Δεν υπάρχει ζήτημα μείωσης μισθών στο δημόσιο

Με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο διέψευσε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος τα σενάρια περί μείωσης μισθών στο δημόσιο, σε συνέντευξή στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ. Ο κ.Θεοδωρικάκος επέρριψε ευθύνες στην αξιωματική αντιπολίτευση γιατί, όπως είπε, κάνει πολιτική με παραγόμενα ψεύδη.

«Κατηγορηματικά δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός για μειώσεις στους μισθούς των εργαζομένων του δημοσίου τομέα. Και με την ευκαιρία θα ήθελα να καλέσω την Αξιωματική Αντιπολίτευση να κάνει πολιτική με βάση την αλήθεια και την πραγματικότητα και όχι παραγόμενα ψεύδη. Οι εργαζόμενοι του δημόσιου τομέα διαπίστωσαν και σε αυτήν την κρίση ότι η κυβέρνηση είχε σχέδιο, συνεργάσθηκε πολύ καλά μαζί τους.
Προχωρήσαμε την ψηφιοποίηση του κράτους, την τηλεργασία, φτιάξαμε εναλλακτικά ωράρια, διευκολύναμε τους εργαζόμενους γονείς. Γνωρίζουν ότι από κοινού εργαζόμαστε σκληρά για να προσφέρει το δημόσιο καλύτερες υπηρεσίες στους πολίτες και αισθάνονται σιγουριά ότι δεν τίθεται κανένα θέμα μείωσης των μισθών τους».
Ο υπουργός Εσωτερικών επισήμανε ότι οι Δήμοι έχουν πληγεί οικονομικά στο διάστημα της καραντίνας καθώς είχαν μηδενισθεί τα δημοτικά τέλη για τις επιχειρήσεις που ήταν κλειστές. «Αυτό στέρησε τους Δήμους από ένα σημαντικό κεφάλαιο. Ήδη έχουμε αναγγείλει και τη Δευτέρα θα τεθεί σε εφαρμογή η πρώτη δόση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης όλων των Δήμων της χώρας με 75 εκατ. ευρώ». Όπως είπε ο κ. Θεοδωρικάκος υπάρχει κοινή Επιτροπή του υπουργείου Εσωτερικών με την ΚΕΔΕ η οποία μελετά τις επιπτώσεις σε κάθε Δήμο και θα γίνονται οι ανάλογες παρεμβάσεις στήριξής τους.

Επανέλαβε δε ότι: «Δεν πρόκειται να αφήσουμε την Αυτοδιοίκηση μόνη της». Παράλληλα επικαλέστηκε το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», με το οποίο μέχρι το 2023 οι δήμοι αναμένεται να απορροφήσουν 2,5 δις ευρώ για έργα μέσω δανείων από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και να δώσει 40.000 θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα.

Στην ερώτηση αν υπάρχει ενδεχόμενο να φορτωθούν οι δημότες αυξήσεις δημοτικών τελών, ο κ. Θεοδωρικάκος είπε αυτό δεν είναι στις πολιτικές επιλογές και τις κατευθύνσεις του υπουργείου Εσωτερικών και της κυβέρνησης συνολικά.
Σε ό,τι αφορά το ζήτημα των καθαριστριών στα σχολεία ο κ. Θεοδωρικάκος είπε: «Αντιμετωπίζουμε με πολύ μεγάλη προσοχή το θέμα της καθαριότητας στα σχολεία». Υπενθύμισε ότι πρόσφατα συναντήθηκε με τα σωματεία εργαζομένων στην καθαριότητα, αν και η αρμοδιότητα πληρωμής τους ανήκει στο υπουργείο Παιδείας και ανήγγειλε σύσκεψη τις προσεχείς ημέρες μεταξύ του υπουργείου Εσωτερικών και του υπουργείου Παιδείας, προκειμένου να
βρεθεί η βέλτιστη λύση στο πρόβλημα των καθαριστριών.