Ψύχραιμα βήματα και προτάσεις για το προσφυγικό από το δήμο Τρικκαίων

Την άμεση έναρξη του προγράμματος σίτισης των μαθητών ζητά ο δήμος Νεάπολης-Συκεών
24 Ιανουαρίου 2020
Συναντήσεις του Δυτικού Μετώπου με τα κόμματα για τον ΧΥΤΑ Φυλής
24 Ιανουαρίου 2020
Show all

Ψύχραιμα βήματα και προτάσεις για το προσφυγικό από το δήμο Τρικκαίων

«Αν δώσεις στην κοινωνία φόβο, θα πάρεις φόβο. Αν δώσεις ψυχραιμία στη βάση της πραγματικής διάστασης, θα πάρεις ψυχραιμία». Με αυτή τη φράση σκιαγράφησε ο δήμαρχος Τρικκαίων και πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου, τον τρόπο θεώρησης και διαχείρισης των πραγμάτων για το προσφυγικό ζήτημα στην πόλη του, μιλώντας στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Η συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο αφορούσε στην τρίτη κατά σειρά ανανέωση της σύμβασης του δήμου Τρικκαίων με την ΄Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, στο πλαίσιο του προγράμματος ESTIA, που αφορά στη φιλοξενία προσφύγων σε σπίτια και διαμερίσματα της πόλης.

Η συζήτηση επεκτάθηκε στο συνολικότερο ζήτημα του προσφυγικού – μεταναστευτικού και στον τρόπο διαχείρισής του.
Ο κ. Παπαστεργίου, υπενθύμισε το παράδειγμα του δήμου Τρικκαίων και του τρόπου διαχείρισης του προσφυγικού από το 2016 και εντεύθεν, με συνεχείς ελεύσεις ομάδων προσφύγων. Επεσήμανε την ομοφωνία του δημοτικού συμβουλίου σε όλες τις αποφάσεις, με κυρίαρχη αυτή της δημιουργίας ανοιχτού κέντρου φιλοξενίας στα όρια της πόλης. Ταυτοχρόνως, έθεσε βασικά στοιχεία για τον τρόπο διαχείρισης του προσφυγικού – μεταναστευτικού.

Σημείωσε ακόμη ότι το προσφυγικό πρόκειται για ζήτημα ανθρωπισμού και πολιτισμού αλλά όμως και ζήτημα αλληλεγγύης στους κατοίκους των νησιών, τους δημάρχους, τους δήμους που λειτουργούν με δυσκολίες.
Χρειάζεται, είπε, συνεργασία του νέου υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής με την Αυτοδιοίκηση, αφού γίνει ο κύκλος επαφών με τις τοπικές κοινωνίες. Υπογράμμισε ότι η Αυτοδιοίκηση μπορεί «να βάλει πλάτη κατόπιν συνεννοήσεων» και συζητήσεων με την τοπική κοινωνία, υπενθυμίζοντας τη στάση των τρικαλινών όλο το προηγούμενο διάστημα και τονίζοντας ότι η κοινωνία των Τρικάλων πήρε και ένα άλλο, πολύ σημαντικό μετάλλιο, πλην όσων θετικών δημοσιοποιούνται: το μετάλλιο της συνεισφοράς και βοήθειας στους πρόσφυγες, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν άνοιξε μύτη».
Για πιθανό ενδεχόμενο πλάνο εγκατάστασης προσφύγων στα Τρίκαλα, επεσήμανε ότι προς το παρόν αυτό δεν υφίσταται. Και ανέφερε ότι υπάρχει μια γενική θεώρηση για μεταφορά προσφύγων και μεταναστών σε ποσοστό 1% ανά Περιφέρεια, ποσοστό που όμως θα πρέπει να εξειδικευθεί ανά νομό.

Ειδικά για το ESTIA, ο πρόεδρος της e-trikala και διαχειριστής του προγράμματος Γ. Κωτούλας υπενθύμισε ότι στα Τρίκαλα οι φιλοξενούμενοι δεν ξεπερνούν τα 340 άτομα σε σύνολο σχεδόν 78.000 κατοίκων. Περίπου οι μισοί εξ αυτών είναι παιδιά και όλοι διαμένουν σε 70 σπίτια, το κόστος διαμονής των οποίων καλύπτεται μέσω του προγράμματος ESTIA. Ταυτοχρόνως, για τα προγράμματα που υλοποιούνται από τη σύμβαση με την ΄Υπατη Αρμοστεία εργάζονται 26 τρικαλινοί/ες.

Τη συζήτηση απασχόλησε και το μέλλον του προγράμματος ESTIA, το οποίο ολοκληρώνεται, μαζί με τη χρηματοδότησή του από την Ύπατη Αρμοστεία, στο τέλος του 2020.
Κατά τη συζήτηση οι επικεφαλής συνδυασμών και σύμβουλοι της αντιπολίτευσης, επισήμαναν τη σημασία της συνδρομής στο ζήτημα που έχει ανακύψει. Ωστόσο σημείωσαν πως θέματα όπως η χρηματοδότηση – ειδικά για δήμους με οικονομικά προβλήματα- οι ροές και ο διαχωρισμός αρμοδιοτήτων, θα πρέπει να απασχολήσουν την ΚΕΔΕ.