Αν συνυπολογίσει κανείς ότι θα είναι και η πρώτη χρονιά του νέου ενοίκου στον Λευκό Οίκο, γίνεται αντιληπτό ότι στο άθροισμά τους όλα αυτά τα νέα δεδομένα, θα σηματοδοτήσουν εξελίξεις. Σε αυτόν τον συσχετισμό, από την εποχή ακόμα που ήταν στην αντιπολίτευση, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, έχει κάνει μία στρατηγική επιλογή, να συμμαχήσει με το ισχυρό Ευρωπαϊκό Πράσινο κόμμα. Όλα δείχνουν ότι πρόκειται για μία κίνηση ματ από τον Έλληνα πρωθυπουργό. Το Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα διαθέτει μία πολύ ισχυρή ευρωκοινοβουλευτική ομάδα. Εκτός όμως από το ποσοτικά, κυρίαρχα είναι τα ποιοτικά χαρακτηριστικά σε σχέση πάντα με την Ελλάδα και τον Αλέξη Τσίπρα. Το Γερμανικό Πράσινο Κόμμα, αυτή την στιγμή είναι ισχυρή αντιπολίτευση στη γερμανική βουλή, μετά τη συγκυβέρνηση του δεξιού συνασπισμού και των σοσιαλιστών. Αξίζει να σημειώσουμε ότι στις πρόσφατες εκλογές εντός του 2016 που έγιναν στα διάφορα κρατίδια της Γερμανικής Περιφέρειας, η ξεκάθαρη τάση που καταγράφηκε είναι η πτώση του δεξιού συνασπισμού της Μέρκελ, η μεγάλη αύξηση των ευρωσκεπτικιστών – ακροδεξιών και η μικρή μεν αλλά παντού καταγεγραμμένη αύξηση του Γερμανικού Πράσινου Κόμματος. Και επειδή στη Γερμανία υπάρχει η απλή αναλογική, το Γερμανικό Πράσινο κόμμα συμμετέχει στη διακυβέρνηση πολλών κρατιδίων, έχοντας μάλιστα ακόμα και πρωθυπουργό στο κρατίδιο της Βάδης – Βυρτεμβέργης με ποσοστά πάνω από 30%.

Την ίδια ώρα στην Αυστρία, το αντίστοιχο Πράσινο Κόμμα εξέλεξε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, κερδίζοντας τον αντίστοιχο του ακροδεξιού κόμματος. Σε αυτή τη δυναμική που καταγράφεται από το ευρωπαϊκό πράσινο κόμμα (σ.σ. κυρίως σε Γερμανία αλλά και στον ευρωπαϊκό βορά) ο Αλέξης Τσίπρας έχει καταφέρει να διεισδύσει και να είναι προνομιακός συνομιλητής. Σημαντικό ρόλο σε αυτή την εξέλιξη έχει παίξει η φιλία που ανέπτυξε με την συνεπικεφαλής των Ευρωπαίων Πρασίνων στις ευρωεκλογές Σκα Κέλερ, με την οποία ακόμα και σήμερα συνομιλούν τηλεφωνικά όταν είναι αναγκαίο. Επίσης κομβικό ρόλο σε αυτή την επιτυχία του Αλέξη Τσίπρα έχουν παίξει οι Οικολόγοι Πράσινοι, που είναι οι Έλληνες εταίροι του ευρωπαϊκού πράσινου κόμματος. Αξίζει να αναφέρουμε ότι μόνο το πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησης Σύριζα και ενώ ήταν σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση, οι Οικολόγοι Πράσινοι, έφεραν εφτά φορές αντιπροσωπεία των ευρωπαίων πρασίνων στην Ελλάδα, οι οποίοι ενημερώθηκαν και στήριξαν τη χώρα μας, εκεί που δίνονταν οι πολιτικές μάχες. Οι Οικολόγοι Πράσινοι, αν και δεν έχουν ευρωβουλευτή, έχουν κάνει πολύ δουλειά για το καλό της Ελλάδας στην κατεύθυνση της ελάφρυνσης ή αναδιάρθρωσης του χρέους. Ο συνεπικεφαλής, μάλιστα, της ευρωκοινοβουλευτικής ομάδας των Ευρωπαίων Πρασίνων Φιλίπ Λάμπερτς, έχει δηλώσει ανοιχτά ότι η αναδιάρθρωση του χρέους και η ελάφρυνση των μέτρων είναι βασική προϋπόθεση για να ξεκινήσει η κουβέντα της βιώσιμης ανάπτυξης στην Ελλάδα. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι, στο Γερμανικό Κοινοβούλιο, οι Γερμανοί Πράσινοι έχουν πολλές φορές στηλιτεύσει τον κ. Σόιμπλε για την πολιτική λιτότητας που επιβάλει στην Ελλάδα.

Το πιο σημαντικό όμως από όλα είναι η συζήτηση που έχει ξεκινήσει στο εσωτερικό των Γερμανών Πρασίνων για την επόμενη ημέρα των γερμανικών εκλογών, με δεδομένο ότι η απλή αναλογική επιβάλει κυβερνήσεις συνεργασιών. Υπάρχει μία ισχυρή τάση στους Γερμανούς Πρασίνους η οποία μιλά για μετεκλογικό συνασπισμό με τους χριστιανοδημοκράτες, ενώ παράλληλα έχει ξεκινήσει και η κουβέντα για κυβέρνηση συνεργασίας σοσιαλιστών-πράσινων-αριστερών. Όλα θα εξαρτηθούν από το πόσο χαμηλότερα θα είναι τα ποσοστά που θα λάβει το κόμμα της Μέρκελ. Είναι, όμως, πρόδηλο ότι ήρθε η ώρα που οι Γερμανοί Πράσινοι θα είναι το κρίσιμο μέγεθος στην όποια επόμενη κυβέρνηση συνεργασίας. Σε αυτό το ενδεχόμενο, είναι δεδομένο ότι η πολιτική σκληρής λιτότητας που έχει επιβληθεί στη χώρα μας, θα αλλάξει ριζικά και ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει βρει τον τρόπο να ξεκλειδώσει ευνοϊκές εξελίξεις. Σε παράλληλο χρόνο είχαμε και τις εκδηλώσεις που ήδη σχεδιάζονται για την επέτειο των 60 χρόνων της Συνθήκης της Ρώμης, που ήταν στις 17 Μαρτίου 2017. Εκεί θα οριστηκε ένας νέος οδικός χάρτης για την υπέρβαση της οικονομικής κρίσης, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την προστασία του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου. Στην ατζέντα επίσης υπήρξε και η ενίσχυση των πακέτων Γιούνκερ για τις ασθενέστερες χώρες, αλλά και ταχεία εφαρμογή των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τη μετεγκατάσταση των προσφύγων και τη δίκαιη κατανομή βαρών. Είναι προφανές ότι σε αυτή την συζήτηση το «άρωμα εκλογών» της Γερμανίας, θα παίξει καθοριστικό ρόλο. Και η «γραμμή» των Γερμανών Πρασίνων υπέρ της Ελλάδας θα ληφθεί ιδιαίτερα υπ’ όψιν. Εξάλλου θα χρειαστεί και ο κ. Σόιμπλε να δείξει τις καλές του προθέσεις, αν θέλει μετεκλογική συνεργασία με τους Γερμανούς Πράσινους. Για να παραμείνει, δηλαδή, στο παιχνίδι της εξουσίας. Και ίσως αυτή η ημερομηνία να είναι το σημείο αναφοράς για την ανάκαμψη της κυβέρνησης.