Ταφόπλακα στο Μουζάκι από το Αιολικό Πάρκο --- Αντισταθμιστικά για ...ιθαγενείς από τον ανάδοχο.

Μεγάλα ζητήματα μπαίνουν για την περιβαλλοντική υποβάθμιση του Μουζακίου από το Αιολικό Πάρκο που θα γίνει στην περιοχή. Ο δήμαρχος κ. Κωτσός στην τελευταία του θητεία, βάζει σε περιπέτειες όλη την περιοχή, για πολλά χρόνια, συνεπικουρόμενος από την κυβέρνηση και τους βουλευτές της. Τα δε αντισταθμιστικά που κέρδισε ο απερχόμενος δήμαρχος για την περιοχή του είναι λιγότερα και από ... καθρεφτάκια σε ιθαγενείς. 

Η ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ Α.Ε. ξεκινά την κατασκευή του αιολικού πάρκου στην περιοχή «Αέρας» του Δήμου Μουζακίου και προς αυτή την κατεύθυνση πραγματοποιήθηκε ενημερωτική συνάντηση με τους κατοίκους της Βατσουνιάς στην αίθουσα του Δημοτικού Σχολείου του Χωριού. Ωστόσο έντονες είναι οι αντιδράσεις από ομάδες πολιτών, από συλλόγους και φορείς για την τεράστια οικολογική και πολιτιστική καταστροφή η οποία είναι πολύ πιθανόν να γίνει για την περιοχή. Αλλά και τα αντισταθμιστικά που προσφέρουν στην περιοχή είναι τελικά ... καθρεφτάκια για ιθαγενείς. 

Στη συνάντηση συμμετείχαν η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Βράντζα, ο Δήμαρχος Μουζακίου κ. Κωτσός, ο Αντιδήμαρχος κ. Παναγόπουλος, ο Πρόεδρος του Χωριού κ. Χαϊντούτης, ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού κ. Ζαρούλας. Την ενημέρωση έκανε ο Διευθύνοντας Σύμβουλος της ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ Α.Ε. κ. Μοναχολιάς, που συνοδευόταν από το Νομικό Σύμβουλο της εταιρείας, μηχανικούς κλπ, ενώ από την πλευρά του Συνεταιρισμού συμμετείχε ο Νομικός του Σύμβουλος και Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Νούσιος.

Ωστόσο υπάρχουν πολλές αντιδράσεις από κατοίκους για τα αιολικά πάρκα που έχουν μέχρι σήμερα αδειοδοτηθεί στο Δήμο Μουζακίου. Για αυτά στις θέσεις «Προφήτης Ηλίας Οξυάς» και «Αέρας – Αφεντικό» των Δήμων Μουζακίου και Αργιθέας, ο σταθμός παραγωγής του οποίου σχεδιάζεται εντός δασικής έκτασης του χωριού της Οξυάς. Έργα τα οποία ο Δήμαρχος Μουζακίου επιμένει να προωθεί, παρότι σε σχετικό άρθρο του στον τοπικό Τύπο έχει και ο ίδιος αναγνωρίσει εν πολλοίς τη σημερινή ενεργειακή αναποτελεσματικότητα της αιολικής ενέργειας καθώς και άλλων μορφών ΑΠΕ. Έργα που σχεδιάστηκαν χωρίς να προηγηθεί καμία ουσιαστική και πραγματική διαβούλευση με τους κατοίκους.

Οι αναμενόμενες περιβαλλοντικές επιπτώσεις για την περιοχή από τα συγκεκριμένα έργα τεράστιες και ήδη κάποιοι δημότες, παρατηρώντας τις απλές διανοίξεις δρόμων στην κορυφή της Καράβας, κάνουν λόγο για «ισοπέδωση» των κορυφογραμμών και όχι μόνον. Οι κάτοικοι αντιδρούν γιατί ξέρουν πως αυτά που τώρα βλέπουν είναι πολύ λίγα σε σχέση με αυτά που πρόκειται να ακολουθήσουν.

Ακόμα όμως και τα λεγόμενα "αντισταθμιστικά" όπως λένε οι κάτοικοι είναι πολύ χαμηλής κλίμακας. Αξίζει να αναφέρουμε ότι κάνουν λόγο για  …0,4 (!!!) μόνιμων θέσεων εργασίας (βλ. ΜΠΕ αιολικού Προφήτης Ηλίας Οξυάς), προοριζόμενες, μάλιστα,  για τη «συντήρηση και λειτουργία του έργου» (άρα απαιτείται εξειδικευμένο προσωπικό, που μάλλον δε θα είναι από την περιοχή), ή με χρηματικά ποσά των…..9,36 ευρώ ετησίως ως «αντισταθμιστικό» όφελος ανά δικαιούχο καταναλωτή (βλ. σχετική απόφαση ΥΠΕΝ, έτος 2017, με την οποία διανέμονται 17,6 εκατ. ευρώ, ως δικαιούμενα κατά το νόμο αντισταθμιστικά οφέλη από ΑΠΕ για τα έτη 2010 μέχρι και 2014, σε  376.000 δικαιούχους). 

Την ίδια ώρα υπάρχει το γνωστό μας «ΕΤΜΕΑΡ» (όσοι δεν το γνωρίζουν ας κοιτάξουν στο πίσω μέρος ενός λογαριασμού της ΔΕΗ), που όλοι εμείς οι καταναλωτές καταβάλουμε ως φόρο για τις «επιδοτήσεις» που απολαμβάνουν οι «επενδυτές» σε έργα ΑΠΕ, όπως τα αιολικά πάρκα, και που για μια τετραμελή οικογένεια υπολογίζεται να ξεπερνά τα εκατόν πενήντα (150) ευρώ ετησίως.

 

Οι κάτοικοι καταγγέλουν ότι η παρέμβαση της ίδρυσης αιολικών πάρκων με την εγκατάσταση  ανεμογεννητριών θα αλλοιώσει το δασικό οικοσύστημα βάναυσα διότι θα εκτελεστούν έργα και εργασίες που η περιοχή δεν αντέχει και η αποκατάστασή τους θα είναι αδύνατη.  Οι οδοί προσέγγισης για την μεταφορά των υλικών και των μηχανημάτων εγκατάστασης των ανεμογεννητριών,  θα είναι προδιαγραφών για να μπορούν να τα μεταφέρουν, με μεγάλου μεγέθους εκχωματισμούς και εκβραχισμούς  , δημιουργώντας τεράστιο πρόβλημα εναπόθεσης και μεταφοράς των υλικών όπου χρειαστούν, τραυματίζοντας το οικοσύστημα ανεπανόρθωτα με πολλές επιφάνειες  εμφανείς ως εκχερσωμένη έκταση, η οποία δεν θα είναι εναρμονισμένη με το φυσικό περιβάλλον και αδύνατη την προσφορά του στο σκοπό για τον οποίο η φύση το έπλασε. Θα χρειαστεί να κατασκευαστεί οδοποιία εσωτερική εκτεταμένη, με ανάλογα προβλήματα  για την συντήρηση, την μεταφορά διαφόρων υλικών και την παρακολούθηση της λειτουργίας του. Η θεμελίωση της κάθε ανεμογεννήτριας απαιτεί μεγάλη έκταση για εκσκαφές και διαμόρφωση πλατείας γύρω της προκειμένου να κινούνται τα εκσκαπτικά μηχανήματα της εγκατάστασης  και της συναρμολόγησης των υλικών ανέγερσης του πυλώνα, συνδεσμολογίας των πτερύγων και σχετικής ηλεκτρικής εγκατάστασης. Μεγάλη παρέμβαση αποτελεί στο οικοσύστημα η αποψίλωση ζωνών δασικών εκτάσεων, κατά μήκος των οποίων θα τοποθετηθούν πυλώνες μεταφοράς του ρεύματος στο σταθμό υποδοχής εργοστασίου.   

 Οι παρεμβάσεις αυτές και απρόβλεπτες που θα προκύψουν στην πορεία θα δημιουργήσουν προβλήματα :

-Διάβρωση  του εδάφους διότι τα καιρικά φαινόμενα που επικρατούν στις περιοχές αυτές είναι έντονα.                                                                                                                                                                                                                                                                                                 -Πλημμυρικά φαινόμενα εξαιτίας των εκχωματώσεων και της αποψίλωσης της βλάστησης.

-Αλλαγή τοπογραφικής διαμόρφωσης του εδάφους και αισθητικής του τοπίου.

-Διατάραξη της ηρεμίας διαβίωσης των αγρίων ζώων, αλλαγής θέσεων διαμονής, απομάκρυνσης ή και εξαφάνισης από την περιοχή ενδημικών ειδών εξαιτίας των θορύβων και της εκτέλεσης των έργων και εργασιών.

-Αλλαγή της πορείας των περασμάτων αποδημητικών πουλιών.

-Η ορεινή κτηνοτροφία θα επηρεαστεί σημαντικά και θα περιοριστεί από τους χώρους των εγκαταστάσεων.

 

Από τη ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ Α.Ε. έγινε η παρακάτω ενημέρωση:

 

"Η ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ Α.Ε. ολοκλήρωσε διεθνή διαγωνισμό για την υλοποίηση αιολικού σταθμού στη θέση «Αέρας» του Δήμου Μουζακίου Καρδίτσας.

Ανάδοχος του έργου αναδείχθηκε η εταιρεία «ΙΝΤΡΑΚΟΜ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΛΛΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ», και η υπογραφή της σχετικής σύμβασης έλαβε χώρα τη Δευτέρα 03 Σεπτεμβρίου 2018 στα γραφεία της ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ Α.Ε..

Το έργο συμπεριλαμβάνει αιολικό σταθμό εγκατεστημένης ισχύος 27.6 MW αντί 30 MW και 8 ανεμογεννήτριες αντί 15, όπως ήταν η αρχική σχεδίαση του σταθμού.

Το έργο έχει συνολικό προϋπολογισμό ο οποίος ανέρχεται περί τα 40.000.000€ για το αιολικό πάρκο και περί τα 13.000.000€ για τον υποσταθμό συμπεριλαμβανομένου του αναλογούντος ΦΠΑ και αναμένεται να ολοκληρωθεί σε περίπου ένα έτος, ενώ τα κόστη λειτουργίας και συντήρησης του έργου στο σύνολο της ζωής του κυμαίνονται περί τα 18.000.000€. Το έργο έχει εξασφαλίσει σημαντικό μέρος της χρηματοδότησής του από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Το Αιολικό πάρκο θα διασυνδεθεί με το Σύστημα επί της Γραμμής Μεταφοράς 400 kV μέσω νέου Κέντρου Υπερυψηλής Τάσης ισχύος 100 MVA με προοπτική επέκτασης στα 300 MVA, έργο που συμπεριλαμβάνεται στο σχέδιο ανάπτυξης του συστήματος, και την υλοποίηση του οποίου ανέλαβε η ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ. Ο νέος υποσταθμός ενσωματώνει τεχνολογίες αιχμής και θα αποτελέσει βραχίονα σταθερότητας και ανάπτυξης του δικτύου στην περιοχή.

Για την υλοποίηση του έργου θα γίνουν σημαντικά έργα βελτιστοποίησης του υφιστάμενου οδικού δικτύου της περιοχής, ενώ θα δημιουργηθούν δεκάδες άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας που θα καταληφθούν κατά τεκμήριο από το ανθρώπινο δυναμικό της περιοχής. Επιπροσθέτως, θα γίνουν ενεργειακά και μη έργα με σκοπό τη βελτίωση και την περαιτέρω ανάπτυξη της κτηνοτροφικής δραστηριότητας της περιοχής. Στα οφέλη του έργου συμπεριλαμβάνονται καταβολές περί τις 250.000€ κατ' έτος ή άνω των 5.000.000€ στο σύνολο της ζωής του έργου προς την τοπική κοινωνία είτε μέσω μισθώσεων είτε μέσω ανταποδοτικών τελών προς τους ΟΤΑ. Το έργο τέλος θα οδηγήσει σε ετήσια μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα περί τους 82.000 tn CO2 ενώ η παραγωγή του αιολικού πάρκου δύναται να καλύψει με πράσινη ενέργεια τις ετήσιες ηλεκτρικές ανάγκες για πάνω από 10.000 νοικοκυριά."

 

Ο Δήμαρχος Μουζακίου κ.Γιώργος Κωτσός αναφερόμενος στο όλο θέμα έκανε την παρακάτω δήλωση:

 

«Από το ξεκίνημα της θητείας μας δώσαμε μεγάλη βαρύτητα στον αναπτυξιακό τομέα και ιδιαίτερα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Έτσι προωθήσαμε τόσο το ζήτημα των μικρών υδροηλεκτρικών στο Δήμο μας, όσο και του αιολικού πάρκου και φτάσαμε σήμερα να παίρνει το δρόμο της υλοποίησης μία από τις μεγαλύτερες επενδυτικές προτάσεις σ' αυτό τον τομέα Πανελλαδικά.

Ζητήσαμε από τη ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ Α.Ε. να είναι ιδιαίτερα προσεκτική κατά τη διάρκεια υλοποίησης του έργου, ώστε να εφαρμοστούν κατά γράμμα όλες οι μελέτες και κυρίως η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για να έχουμε τη λιγότερη δυνατή επιβάρυνση στο περιβάλλον. Οφείλω να αναγνωρίσω την ιδιαίτερα θετική στάση και κατανόηση του Διευθύνοντα Συμβούλου της ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ Α.Ε. κ. Μοναχολιά στις προτάσεις μας και είμαι βέβαιος ότι θα εκτελεστεί στο Δήμο μας ένα τεράστιο έργο με μεγάλη συμβολή στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας και με πολλαπλά οφέλη για την τοπική μας κοινωνία».

Σημερινά Νέα