Αντίθετη η ΕΝΠΕ στην πώληση μονάδων και ορυχείων της ΔΕΗ

Την αντίθεσή τους στην πώληση μονάδων και ορυχείων της ΔΕΗ και την επιστροφή των μετοχών της ΔΕΗ από το ΤΑΙΠΕΔ στις Δημόσιες Συμμετοχές καθώς και την περιβαλλοντική αποκατάσταση και την επαναπόδοση των  εδαφών των απαλλοτριωμένων εκτάσεων από την ΔΕΗ

στις τοπικές κοινωνίες εκφράζουν με ομόφωνο ψήφισμά  τους τα μέλη του5ου τακτικού συνεδρίου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας. Το συνέδριο υιοθέτησε το ψήφισμα που κατέθεσαν οι περιφερειάρχες Δυτικής Μακεδονίας Θ. Καρυπίδη και Πελοποννήσου Π. Τατούλη.

 

«Σε ευθεία αντίθεση με τις τοπικές κοινωνίες, όπως αυτές εκφράζονται δημόσια μέσω των Δημοτικών Συμβουλίων, των Περιφερειακών Συμβουλίων Δυτικής Μακεδονίας και της Πελοποννήσου, η κυβέρνηση ξεπουλά τη μεγαλύτερη εταιρείας της χώρας.

Συνέπεια της πώλησης είναι ο ορατός κίνδυνος ενεργειακής επάρκειας της χώρας, η απώλεια θέσεων εργασίας, ο κίνδυνος προβλημάτων σε μια σειρά διαδικασιών στην κοινωνία και τους πολίτες.

Πάγια θέση μας ήταν και είναι ότι η ενέργεια και τα νερά είναι κοινωνικά αγαθά και κρίσιμες υποδομές και δεν πωλούνται, δεν εκποιούνται» υπογραμμίζεται στο ψήφισμα.

 

 

 

Επίσης εξουσιοδοτείται το Δ.Σ. της ΕΝΠΕ να πραγματοποιήσει όλες τις ενέργειες που χρειάζονται για να κοινοποιήσει τις αποφάσεις στα κυβερνητικά όργανα και στον Πρωθυπουργό.

«Ο αγώνας για να παραμείνει η ενέργεια έξω από τα παιχνίδια των αγορών συνεχίζεται…», επισημαίνεται στο Ψήφισμα.

 

Αναλυτικά το κείμενο ψηφίσματος της ΕΝΠΕ για την απόφαση πώλησης – εκποίησης της ΔΕΗ:

Με απόφαση της κυβέρνησης το τελευταίο χρονικό διάστημα ξεκίνησε η διαδικασία διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς για το ποιες μονάδες και ορυχεία θα περάσουν στα χέρια των ιδιωτών, στο πλαίσιο της αποεπένδυσης – ξεπουλήματος.

Ανακοινώθηκε ότι η πρόταση περιλαμβάνει την πώληση μονάδας Μελίτη Ι, της άδειας της μονάδας Μελίτης ΙΙ και τις μονάδες της Μεγαλόπολης 3 και 4.

Σε ευθεία αντίθεση με τις τοπικές κοινωνίες, όπως αυτές εκφράζονται δημόσια μέσω των Δημοτικών Συμβουλίων, των Περιφερειακών Συμβουλίων Δυτικής Μακεδονίας και της Πελοποννήσου, η κυβέρνηση ξεπουλά τη μεγαλύτερη εταιρείας της χώρας.

Συνέπεια της πώλησης είναι ο ορατός κίνδυνος ενεργειακής επάρκειας της χώρας, η απώλεια θέσεων εργασίας, ο κίνδυνος προβλημάτων σε μια σειρά διαδικασιών στην κοινωνία και τους πολίτες.

Πάγια θέση μας ήταν και είναι ότι η ενέργεια και τα νερά είναι κοινωνικά αγαθά και κρίσιμες υποδομές και δεν πωλούνται, δεν εκποιούνται.

Τα μέλη του 5ου τακτικού συνεδρίου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας

-Εκφράζουν την αντίθεσή τους στην πώληση μονάδων και ορυχείων της ΔΕΗ, όπως τα Π. Σ. Δυτικής Μακεδονίας και Πελοποννήσου έχουν αποφασίσει.

-Διεκδικούν την επιστροφή του 17% των μετοχών της ΔΕΗ από το ΤΑΙΠΕΔ στις Δημόσιες Συμμετοχές καθώς και την περιβαλλοντική αποκατάσταση και την επαναπόδοση των  εδαφών των απαλλοτριωμένων εκτάσεων από την ΔΕΗ στις τοπικές κοινωνίες.

Το Δ.Σ. της ΕΝΠΕ εξουσιοδοτείται να πραγματοποιήσει όλες τις ενέργειες που χρειάζονται για να κοινοποιήσει τις αποφάσεις στα κυβερνητικά όργανα και στον Πρωθυπουργό.

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ Η ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΩΝ ΑΓΟΡΩΝ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ…

Σημερινά Νέα