ΠΑΤΟΥΛΗΣ: Θετικές οι αλλαγές στο νόμο για τις δημόσιες συμβάσεις, ωστόσο χρήζουν βελτίωσης

Οι  αλλαγές στο νόμο 4412/2016  για τις δημόσιες συμβάσεις, στις οποίες προχώρησε το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κατόπιν σχετικών προτάσεων της ΚΕΔΕ είναι σε θετική κατεύθυνση και διευκολύνουν την επιτάχυνση των διαδικασιών, ωστόσο εκκρεμούν ζητήματα που χρήζουν άμεσης επίλυσης,

όπως η επαναφορά της διάταξης περί απευθείας ανάθεσης μελετών, επεσήμανε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη  κατά τη σημερινή συνάντηση εργασίας των δημάρχων Αττικής με τον αρμόδιο υπουργό Χ. Σπίρτζη στα γραφεία της ΠΕΔΑ.

 

«Θέλουμε διαφάνεια στη διαδικασία εκτέλεσης των έργων, αλλά όχι εις βάρος της ταχύτητας και της ευελιξίας. Ο διάλογος θα συνεχιστεί με στόχο να μην χάνεται πλέον ούτε ένα ευρώ από τα κονδύλια που προορίζονται για την ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών», τόνισε χαρακτηριστικά.

 

Να σημειωθεί ότι κατόπιν σχετικού αιτήματος της ΚΕΔΕ ο υπουργός  Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κατέθεσε χθες στη Βουλή τις εξής αλλαγές στο νομοσχέδιο:

 

Τροποποίηση παραγράφου του άρθρου 118 περί απευθείας αναθέσεων από ορεινούς και νησιωτικούς Δήμους. Ειδικότερα θα προβλέπεται πως σε περίπτωση που δεν εκδηλωθεί ενδιαφέρον από 3 υποψηφίους αναδόχους να ενταχθούν στο μητρώο, ο Δήμος θα μπορεί να προβεί σε απευθείας ανάθεση έργου, χωρίς να προηγηθεί η διαδικασία της ηλεκτρονικής κλήρωσης.

Τροποποίηση άρθρων προκειμένου να δίνεται η δυνατότητα σε Δήμους να συνάψουν προγραμματικές συμβάσεις με φορείς της γενικής κυβέρνησης, για την υλοποίηση δημόσιων έργων.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ  επικαλούμενος τις παθογένειες στη λειτουργία των δήμων οι οποίες, όπως ανέφερε, υποσκάπτουν την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας,  υπογράμμισε την ανάγκη μιας ριζικής μεταρρύθμισης που θα τους δίνει τη δυνατότητα να αποφασίζουν οι ίδιοι για κρίσιμα ζητήματα όπως είναι οι προσλήψεις προσωπικού, θα άρουν και πληθώρα γραφειοκρατικών αγκυλώσεων και θα συμβάλλουν στην αύξηση του βαθμού της απορροφητικότητας των ευρωπαϊκών κονδυλίων.

 

Κατά τη συνάντηση της ΠΕΔΑ συμφωνήθηκε να κατατεθούν επιπλέον προτάσεις για τη διευθέτηση εκκρεμοτήτων. Όπως επισήμανε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης σε συνεργασία με τον πρόεδρο της ΠΕΔ Αττικής και μέλος του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ Γ. Ιωακειμίδη θα διαμορφωθεί βελτιωτική πρόταση διατάξεων του νόμου.

 

Δεκτές τυχόν διορθωτικές παρεμβάσεις από τον Χρ. Σπίρτζη

 

Θετικός σε διορθωτικές παρεμβάσεις στο νόμο 4412/2016 για τα δημόσια έργα και προμήθειες, ώστε να αντιμετωπιστούν τυχόν δυσλειτουργίες, δήλωσε πως είναι ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστος Σπίρτζης . Απέκλεισε όμως με κατηγορηματικό τρόπο εκπτώσεις στα θέματα διαφάνειας και επιστροφή σε πρακτικές του παρελθόντος.

 

Χθες εξάλλου, ο υπουργός κατέθεσε στη Βουλή δυο τροπολογίες στον σχετικό νόμο.

 

Στην τοποθέτησή του, αλλά και στις απαντήσεις που έδωσε στα ερωτήματα που έθεσαν οι δήμαρχοι, ο κ. Σπίρτζης αναφέρθηκε στις νομοθετικές πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί, ή βρίσκονται στο στάδιο της επεξεργασίας για την αντιμετώπιση των παθογενειών στον τομέα αυτό – παθογενειών, που όπως είπε, έχουν εκτός των άλλων και αρνητικές επιπτώσεις στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας.

 

Ο κ. Σπίρτζης υπογράμμισε ότι ο νόμος έγινε σύμφωνα με τις κοινοτικές Οδηγίες που ισχύουν, και οι οποίες θα πρέπει να ληφθούν υπόψη στις όποιες αλλαγές τυχόν γίνουν. Ιδιαίτερα αιχμηρός υπήρξε ο υπουργός για την Επιτροπή Ανταγωνισμού, και με αφορμή την πρόσφατη θετική γνωμοδότησή της για τις «τεράστιες εκπτώσεις» όπως είπε, που δίδονται στους διαγωνισμούς μελετών και έργων. Οι μεγάλες εκπτώσεις, ανέφερε, γίνονται σε βάρος της ποιότητας των έργων. Ο κ. Σπίρτζης χαρακτήρισε μεγάλο λάθος την κατάργηση των ΤΥΔΚ (Τεχνικές Υπηρεσίες των πρώην κρατικών Περιφερειών). Ο υπουργός απέδωσε επίσης πολλές από τις αιτιάσεις της Αυτοδιοίκησης σχετικά με τον νόμο, σε ελλιπή ενημέρωσή των στελεχών της.

Σημερινά Νέα