ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Η νέα επίθεση Μητσοτάκη στην απλή αναλογική καταδεικνύει εμμονή στη φίμωση αυτοδιοικητικών δυνάμεων

Την αντίδραση του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη προκάλεσε η σημερινή δήλωση του προέδρου της ΝΔ Κ. Μητσοτάκη, ο οποίος  δεσμεύεται ότι θα αλλάξει τον υπό ψήφιση νόμο που θα εισάγει την απλή αναλογική στις αυτοδιοικητικές εκλογές, καθώς οι αυτοδιοικητικές εκλογές θα διεξαχθούν μετά τις εθνικές εκλογές.

 

Ο κ. Σκουρλέτης αναφέρει ότι «η νέα επίθεση του κ. Μητσοτάκη στην απλή αναλογική καταδεικνύει απλώς την εμμονή του ίδιου και του κόμματός του στη διαιώνιση του ισχύοντος εκλογικού συστήματος αλλοιώνει τους τοπικούς συσχετισμούς και φιμώνει αυτοδιοικητικές δυνάμεις, το εκλογικό μέγεθος των οποίων περιορίζεται δυσανάλογα με την κοινωνική αποδοχή τους.

 

Αναφερόμενος στο ισχύον εκλογικό σύστημα διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών τονίζει  ότι αυτό «αλλοιώνει τους τοπικούς συσχετισμούς και φιμώνει αυτοδιοικητικές δυνάμεις, το εκλογικό μέγεθος των οποίων περιορίζεται δυσανάλογα με την κοινωνική αποδοχή τους».

 

Απαντώντας δε στον ισχυρισμό του κ. Μητσοτάκη ότι προτίθεται να ενισχύσει την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο κ. Σκουρλέτης τον κατηγορεί ότι «ο ίδιος προσωπικά, διέλυσε τη Δημοτική Αστυνομία, απέλυσε τους σχολικούς φύλακες και σήμερα εγγυάται την υποστελέχωση των ΟΤΑ, υποστηρίζοντας  ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί στο διηνεκές, ανεξάρτητα από τις πραγματικές ανάγκες, ο κανόνας του 1 προς 5 στη σχέση προσλήψεων/αποχωρήσεων στο Δημόσιο και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση».

 

«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, καταλήγει ο κ. Σκουρλέτης, έχει ανάγκη από συνθέσεις και συμφωνίες και όχι από μονοπαραταξιακές λογικές».

Σημερινά Νέα