Κόντρα ΠΑΤΟΥΛΗ - ΙΩΑΚΕΙΜΙΔΗ για το συνέδριο της Αυτοδιοίκησης.

 

«Το αν το προσεχές συνέδριο τρομάζει ή βοηθάει την κυβέρνηση και τον κ. Σκουρλέτη θα το συζητήσουμε, εκεί, στο Συνέδριο. Η άποψή μου όμως είναι ότι βολεύει απίστευτα τον Υπουργό γιατί και αυτός όπως και ο κ. Πατούλης, συμπίπτουν στην άποψη ότι ο διάλογος έχει ήδη γίνει».

Με αυτήν την αιχμή απαντά  ο πρόεδρος της ΠΕΔ Αττικής και μέλος του ΔΣ της ΚΕΔΕ Γ. Ιωακειμίδης στον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη για την έντονη κριτική που δέχθηκε με αφορμή την δημόσια εκφρασμένη άποψή του ότι το κοινό συνέδριο ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ που πραγματοποιείται Τετάρτη και Πέμπτη – 18 και 19 Απριλίου στην Αθήνα, θα έπρεπε να γίνει μετά την κατάθεσή του νομοσχεδίου του ΥΠΕΣ για τη μεταρρύθμιση στην Αυτοδιοίκηση.

Συγκεκριμένα ο κ. Ιωακειμίδης αναφέρει:

«Προσπάθησα να ερμηνεύσω την αδιανόητη προσωπική επίθεση που δέχτηκα από τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ. Αντιλαμβάνομαι, όμως, ότι αυτό οφείλεται στην έλλειψη ψυχραιμίας του, κάθε φορά που του ασκείται κριτική.

Για να βάζουμε εξ’ αρχής τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση, την επιτυχία ή την αποτυχία της ΚΕΔΕ την πιστώνεται η παράταξη που διοικεί και μάλιστα με απόλυτη αυτοδυναμία όπως, η σημερινή. Αν, λοιπόν, η αυτοδιοίκηση βγήκε κερδισμένη τα χρόνια της Προεδρίας του κ. Πατούλη αυτό το κρίνουν καθημερινά οι αυτοδιοικητικοί όλης της χώρας και καλό θα είναι να ρωτήσει τη γνώμη τους.

Οι κυβερνήσεις με τη δική τους σειρά, κρίνονται στις βουλευτικές εκλογές και εκεί θα κριθεί και η αυτοδιοικητική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, την οποία για πολλά λάθη παραλείψεις ή άγνοια, έχω καταγγείλει τα τελευταία δύο χρόνια.

Συμφωνώ, απόλυτα με τον Πρόεδρο ότι η κυβέρνηση οφείλει να καταθέσει το Νομοσχέδιο και τότε εμείς θα το συζητήσουμε και θα το κρίνουμε. Αυτό ακριβώς τονίζω στην παρέμβασή μου και κάτι ακόμη: Θέλουμε επάρκεια χρόνου γι’ αυτό!

Η παγκόσμια πρωτοτυπία να κάνεις συνέδριο για Νομοσχέδιο που δεν έχεις δει, όταν έχεις ήδη κάνει άλλα τρία συνέδρια για το Νέο Καλλικράτη, χρεώνεται στον Πρόεδρο που ψάχνει να βρει άλλη μία ευκαιρία δικής του προβολής, καταστρέφοντας την όποια αξιοπιστία έχει απομείνει στην ΚΕΔΕ επί των ημερών του.

Γιατί δεν έκανε το Συνέδριο την επόμενη ή την μεθεπόμενη εβδομάδα;

Μήπως τον εμποδίζει κάποιο ταξίδι που έχει να κάνει;

Το αν το προσεχές συνέδριο τρομάζει ή βοηθάει την κυβέρνηση και τον κ. Σκουρλέτη θα το συζητήσουμε, εκεί, στο Συνέδριο. Η άποψή μου όμως είναι ότι βολεύει απίστευτα τον Υπουργό γιατί και αυτός όπως και ο κ. Πατούλης, συμπίπτουν στην άποψη ότι ο διάλογος έχει ήδη γίνει.

Είναι τραγικό για τον κ. Πατούλη να εξαντλεί την αυτοδιοίκηση σε συνέδρια άνευ ουσίας που κουράζουν τους αιρετούς όταν, μάλιστα, είναι κοινός τόπος όλων ανεξαιρέτως, ότι δεν έγινε διάλογος, ό,τι δηλαδή υποστήριξα κι εγώ με τη δήλωση μου.

Την πρώτη ευθύνη για αυτό θα την έχει η κυβέρνηση χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι η ΚΕΔΕ ανταποκρίθηκε στην κρισιμότητα των ημερών. Κάθε, άλλο!

Από επικοινωνία, χορτάσαμε κε Πρόεδρε, από ουσιαστικές ενέργειες πάσχει η ΚΕΔΕ που ποτέ δεν τις είδαμε γιατί όλα για εσάς είναι επικοινωνία και η προσωπική σας ατζέντα.

Τέλος, εκτιμώ πολύ ότι αφιερώσατε τρεις σελίδες για να μου απαντήσετε προσωπικά για ένα άρθρο μου σε ένα αυτοδιοικητικό site. Οφείλω, όμως να σας πω ότι τόσες σελίδες δε χρειαστήκατε για να απαντήσετε ούτε στον κ. Καμίνη, την κα Δούρου ή τον κ. Σκουρλέτη.

Όταν, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου, Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δήμων και δεκάδες άλλες ιδιότητες που έχει, επιτίθεται με αυτό τον τρόπο εναντίον ενός συναδέλφου του, Δημάρχου και μάλιστα εκλεγμένου στο αξίωμα του Πρόεδρου της Π.Ε.Δ.Α. μάλλον, κάνει λάθος στόχευση. Πολύ περισσότερο όταν ο «στόχος του» συμβαίνει να έχει διπλάσια από τον ίδιο αυτοδιοικητική διαδρομή.

Κε Πατούλη, ήμουν και παραμένω αθεράπευτα αυτοδιοικητικός και διαχρονικά ρομαντικός σε μία διαδρομή που ειδικά, εσείς, δεν πρόκειται ποτέ να καταλάβετε!

Γιώργος Ιωακειμίδης

Πρόεδρος Π.Ε.Δ.Α.

Δήμαρχος Νίκαιας –Ρέντη»

Η ΔΗΛΩΣΗ ΠΑΤΟΥΛΗ 

 

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ με δήλωσή απάντησε στην σημερινή απάντηση του προέδρου της ΠΕΔ Γ. Ιωακειμίδη

 

Η δήλωση απάντηση του Γ. Πατούλη είναι η εξής:

Δεν ήταν στις προθέσεις μου να εμπλακώ σε μια προσωπική αντιπαράθεση με τον κ. Ιωακειμίδη. Ιδιαίτερα, την παραμονή της πιο κρίσιμης ίσως έκτακτης Γενικής Συνέλευσης της ΚΕΔΕ, στην οποία θα συζητήσουμε τις θέσεις της αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού, για το νέο μοντέλο Αυτοδιοικητικής Διακυβέρνησης, ενόψει του κοινού συνεδρίου που διεξάγουμε για πρώτη φορά στα αυτοδιοικητικά χρονικά, με την Ένωση Περιφερειών Ελλάδος.

Όμως είμαι υποχρεωμένος να απαντήσω. Αφενός για να υπερασπιστώ το κύρος του θεσμού που υπηρετώ με συνέπεια πάνω από 20 χρόνια. Αλλά κυρίως , για να υπερασπιστώ την προσπάθεια που έχουμε καταβάλλει σαν Διοίκηση από το 2015, για να αναβαθμίσουμε το κύρος της ΚΕΔΕ, σε συνεργασία με όλες ανεξαιρέτως τις αυτοδιοικητικές παρατάξεις που συμμετέχουν στο Διοικητικό μας Συμβούλιο.

Κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι από το 2015 ως σήμερα , η παράταξη που έχει την πλειοψηφία της ΚΕΔΕ, έχει επιδιώξει με επιτυχία να ενώσει την πλειοψηφία των αυτοδιοικητικών παρατάξεων που συμμετέχουν στο Δ.Σ. , πετυχαίνοντας ευρύτατες συναινέσεις πάνω σε όλα τα κρίσιμα για την αυτοδιοίκηση ζητήματα.

Πετύχαμε επίσης , με τη συνεργασία όλων των παρατάξεων, να καταστήσουμε την ΚΕΔΕ ισότιμο συνομιλητή της Κυβέρνησης και βασικό θεσμικό συνεργάτη όλων των σημαντικών κοινωνικών κι επαγγελματικών φορέων της χώρας. Η προσπάθεια μας αναγνωρίζεται από τους πολίτες και τις τοπικές μας κοινωνίες. Είμαστε η ισχυρή φωνή της αυτοδιοίκησης , η οποία λαμβάνεται σοβαρά υπόψη πριν παρθούν κρίσιμες για το μέλλον των τοπικών μας κοινωνιών αποφάσεις , από το Κεντρικό Κράτος. Ενώ, με τις δράσεις εξωστρέφειας που έχουμε αναπτύξει αυτά τα 2,5 χρόνια, έχουμε καταφέρει να ενισχύσουμε και το διεθνές κύρος της ελληνικής αυτοδιοίκησης.

Σήμερα η φωνή της ΚΕΔΕ ακούγεται δυνατά στα κέντρα λήψης των αποφάσεων. Σε αντίθεση με το πρόσφατο , προ του 2015 παρελθόν, όταν ο κ. Ιωακειμίδης συμμετείχε στα όργανα μιας άνευρης κι άφωνης ΚΕΔΕ, που ελάχιστα έπραττε για να αποτρέψει την υποβάθμιση στην οποία είχε περιέλθει η αυτοδιοίκηση, εξαιτίας των κυβερνητικών αποφάσεων.

Δεν μειώθηκε αναίμακτα επί των ημερών της σημερινής Διοίκησης της ΚΕΔΕ η χρηματοδότηση των Δήμων κατά 60%. Αυτό έγινε με τις προηγούμενες διοικήσεις. Στη δική μας Διοίκηση, αντισταθήκαμε κι αποτρέψαμε τη δέσμευση των ταμειακών μας διαθέσιμων. Ας μην μας συγκρίνει ο κ. Ιωακειμίδης κι ας μην αναρωτιέται αν έχει βγει κερδισμένη η αυτοδιοίκηση αυτά τα χρόνια, την γνωρίζει την απάντηση.

Όσον αφορά την επαναλαμβανόμενη γκάφα του να ζητά αναβολή της γενικής συνέλευσης γιατί δεν μας έχει δοθεί το νομοσχέδιο, του επαναλαμβάνω ότι δεν είναι σκοπός αυτής της συνέλευσης το νομοσχέδιο. Στόχος μας είναι να αναδείξουμε την ενότητα της αυτοδιοίκησης και την επιμονή μας να γίνει πράξη η μεταρρύθμιση στη λειτουργία του Κράτους. Δεν μας ενδιαφέρουν οι προθέσεις και ο πολιτικός σχεδιασμός του κου Υπουργού των Εσωτερικών. Έχουμε το δικό μας μεταρρυθμιστικό σχέδιο και τον δικό μας, αυτοδιοικητικό μηχανισμό.

Δεν είναι τυχαίο ότι μόλις δύο άνθρωποι ζήτησαν να αναβάλλουμε τη συνέλευση και το κοινό μας συνεδριο με την ΕΝΠΕ. Ο κ. Σκουρλέτης και ο κ. Ιωακειμίδης. Τυχαίο; Δεν νομίζω.

Όπως δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Ιωακειμίδης επέλεξε να καταλογίσει στην ΚΕΔΕ ευθύνες για την έλλειψη διαλόγου με την Κυβέρνηση, ενώ γνωρίζει ότι εμείς έχουμε εδώ κι ένα χρόνο καταθέσει ολοκληρωμένες προτάσεις για το περιεχόμενο της μεταρρύθμισης.

Ξεκαθαρίζω λοιπόν ότι όσο εγώ είμαι Πρόεδρος στην ΚΕΔΕ και Διοίκηση η παράταξη «Ανατροπή στην Αυτοδιοίκηση», δεν θα γίνουμε ούτε «λαγοί», αλλά ούτε και «Δούρειοι Ίπποι» καμιάς κυβέρνησης, κανενός κόμματος.

Υ.Γ. Η αναφορά του κ. Ιωακειμίδη ότι αντιλαμβάνομαι το Συνέδριο με την ΕΝΠΕ ως ευκαιρία προβολής μου, το εκλαμβάνω ως ανέκδοτο. Ιδιαίτερα γιατί προέρχεται από έναν συνάδελφο που από την πρώτη μέρα που ανέλαβε Πρόεδρος της ΠΕΔΑ, στέλνει διαρκώς δελτία τύπου με τη φωτογραφία του για να προβάλλει είτε τις συναντήσεις του με συναδέλφους. Είτε εκδηλώσεις δημοσίων σχέσεων και μηδενικής πολιτικής ουσίας με μέλη της κυβέρνησης και ακροατήριο, συναδέλφους μας.

 

 

 

Σημερινά Νέα