ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ ΟΜΟΛΟΓΙΑ: "Πούλησαν" τον αγώνα για τα απορρίμματα στην Πελοπόννησο. Τους "έδωσε" ο Αργειτάκος στο δημοτικό συμβούλιο Σπάρτης

 Ο νεόκοπος πρόεδρος του ΦΟΣΔΑ Πελοποννήσου  , πρώην δήμαρχος Σπάρτης και νυν επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, κ. Αργειτάκος, παραδέχθηκε στο δημοτικό συμβούλιο Σπάρτης, ότι σε συνάντηση που είχε με τον αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος κ. Φάμελλο, ενημερώθηκε ότι η κυβέρνηση εγκαταλείπει τη διαλογή στην πηγή και προχωρά στο φαραωνικό και υπερδιαστασιολογημένο ΣΔΙΤ με την Τέρνα. Μάλιστα, σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Αργειτάκος, για να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα της ΤΕΡΝΑ η Ελλάδα θα κάνει βήματα πίσω και θα επιστρέψει στα ... 2,5 ρεύματα διαλογής. Χωρίς ωστόσο να ξέρει ποιο είναι το ... μισό ρεύμα.

Σε πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Σπάρτης, σε συζήτηση που γινόταν για τις πιθανές περιοχές χωροθέτησης των οργανικών αποβλήτων (σ.σ. κομπόστ) λαμβάνοντας τον λόγο θεσμικά ως επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας ο κ. Αργειτάκος, χρησιμοποιώντας τον μανδύα του προέδρου του ΦΟΣΔΑ ανέφερε τα εξής :

1. Πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας με τον αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλο, ο οποίος (σ.σ. ο Υπουργός) ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση της αριστεράς έχει αποφασίσει να συμπλεύσει με το ΣΔΙΤ της ΤΕΡΝΑ , εκεί όπου θα δοθεί βαρύτητα.

2. Σε διάστημα 10-12 μηνών το έργο θα είναι έτοιμο να λειτουργήσει σύμφωνα πάντα με τον κ. Φάμελλο

3. Για την διευκόλυνση της εταιρίας η κυβέρνηση και η Ελλάδα θα αλλάξει στρατηγική και θα προχωρήσει σε ...2,5 ρεύματα διαλογής. 

Τα λεγόμενα του κ. Αργειτάκου εξόργισαν τον δημοτικό σύμβουλο της πλειοψηφίας και ειδικό σε θέματα απορριμμάτων Σταύρο Αργυρόπουλο, ο οποίος όταν πήρε τον λόγο σε έντονο τόνο είπε τα εξής: "Ακούμε πρωτοφανή πράγματα εδώ μέσα. Μας είπε ο κ. Αργειτάκος ότι ως πρόεδρος του ΦΟΣΔΑ Πελοποννήσου υιοθετεί λέει τα δυόμιση ρεύματα στη διαλογή στην πηγή. Με συγχωρείτε αλλά πριν ξεχάσουμε αυτά που ξέρουμε υπάρχει Εθνικός Σχεδιασμός Διαχείρισης Απορριμμάτων που λέει άλλα. Και αλήθεια ποιο είναι αυτό το ...μισό ρεύμα διαλογής; Όλη η Ευρώπη προχωρά μπροστά και εμείς θα κάνουμε βήματα πίσω; Τι είναι αυτά που λέτε κ. Αργειτάκο; Για να κάνουμε τα χατίρια της ΤΕΡΝΑ; Για να πληρώνουν οι κάτοικοι της Πελοποννήσου 200-300 ευρώ τον τόνο;"

Λαμβάνοντας ξανά τον λόγο ο κ. Αργειτάκος είπε τα εξής: "Μάλλον δεν με καταλάβατε. Δεν είναι η δική μου πρόταση αυτή. Του κ. Φάμελλου είναι. Αυτός μας τα είπε όλα αυτά. Οπότε ρωτήστε τον κ. Φάμελλο ποιο είναι το μισό ρεύμα διαλογής απορριμμάτων. Όχι εμένα... Και από ότι λένε η τιμή δεν θα περάσει τα 200 ευρώ τον τόνο που λέτε..."

Τα όσα είπε ο πρόεδρος του ΦΟΣΔΑ Πελοποννήσου κ. Αργειτάκος συνιστούν παραδοχή ότι η κυβέρνηση έχει έρθει σε συμφωνία με την ΤΕΡΝΑ και τον Περιφερειάρχη κ. Τατούλη για να γίνει το έργο. Μάλιστα σύμφωνα με έρπουσες φημολογίες, έχουν πραγματοποιηθεί άτυπα ραντεβού στα οποία συμμετείχαν και εκπρόσωποι της εταιρίας οι οποίοι προσπαθούσαν να έρθουν σε μία ... συνεννόηση με τους εκπροσώπους των Δήμων. Ο σχεδιασμός αυτός είναι σε απόλυτη αντίθεση με την ευρωπαική οδηγία για ανακύκλωση και διαλογή στην πηγή, διότι υπάρχει εγγυημένη ποσότητα απορριμμάτων που οι Δήμοι θα πρέπει να πηγαίνουν, για να αποσβεστεί οικονομικά η επένδυση. Πρακτικά αυτό λειτουργεί αποτρεπτικά στην ανακύκλωση και ειδικά στην ανακύκλωση στην πηγή. 

Το πρόβλημα είναι ότι η τιμή ανά τόνο μαζί με το ΦΠΑ και τα μεταφορικά θα είναι με τους μετριοπαθέστατους υπολογισμούς 124 ευρώ ανά τόνο. Η τιμή αυτή είναι πολλαπλάσια, για παράδειγμα,  από το ανάλογο ΣΔΙΤ της Περιφέρειας Ηπείρου όπου οι αντίστοιχες τιμές δεν ξεπερνούν με τίποτα τα 48 ευρώ τον τόνο. Τα χρήματα αυτά θα επιβαρύνουν τους κατοίκους της Πελοποννήσου οι οποίοι αναδεικνύονται στα μεγαλύτερα κοροΐδα της Ελλάδα, αφού ουσιαστικά όλα γίνονται για να μπορεί να έχει οικονομοτεχνική αξία το προτζεκτ του ΣΔΙΤ. Δημιουργεί όμως εύλογα ερωτηματικά πως ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Καχριμάνης μπόρεσε και έκανε το ίδιο ακριβώς έργο, την ίδια εποχή, με τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Τατούλη, στο ένα τρίτο της τιμής. Και επειδή οι εποχές είναι περίεργες με τη Novartis εμείς απλά βάζουμε τα ερωτήματα. 

Το άλλο θέμα που προκύπτει από την ομολογία Αργειτάκου είναι ότι η κυβέρνηση και οι αρμόδιοι Υπουργοί Φάμελλος - Σταθάκης ουσιαστικά καταστρατηγούν τον Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΕΣΔΑ) με τα ...δυόμιση ρεύματα διαλογής . Ουσιαστικά επαναφέρουν την καύση από την πίσω πόρτα, γεγονός που θα επιβαρύνει πολλαπλώς την ήδη επιβαρυμένη Πελοπόννησο. 

Τέλος αξίζει να σημειώσουμε ότι τοπικά στελέχη του Σύριζα που διαφωνούν με τις μεθοδεύσεις των υπουργείων λένε ότι στην Περιφερειακή Συνδιάσκεψη που θα γίνει στην Τρίπολη θα ανακοινωθεί αρμοδίως και θεσμικά το ΣΔΙΤ της ΤΕΡΝΑ. Ίδωμεν... 

 

 

Σημερινά Νέα