Αύξηση της χρηματοδότησης των Κέντρων Κοινότητας από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

Ψηφιακά θα διενεργούνται οι δημοσιονομικοί έλεγχοι δαπανών σε φορείς κεντρικής και γενικής κυβέρνησης
16 Δεκεμβρίου 2019
Mig-HealthCare: Σε πιλοτική εφαρμογή ο οδικός χάρτης και τα εργαλεία του προγράμματος
16 Δεκεμβρίου 2019
Show all

Αύξηση της χρηματοδότησης των Κέντρων Κοινότητας από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

Την αύξηση των διαθέσιμων κονδυλίων των Κέντρων Κοινότητας που λειτουργούν σε όλους τους δήμους ευθύνης της, αποφάσισε η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στηρίζοντας έμπρακτα τη συνέχιση της λειτουργίας των συγκεκριμένων κοινωνικών δομών.

Ειδικότερα, η συνολική χρηματοδότηση των Κέντρων Κοινότητας των δήμων της ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης αναμένεται να ξεπεράσει τα 15.000.000 ευρώ και τα χρήματα θα διατεθούν, κατόπιν απόφασης του περιφερειάρχη Χρήστου Μέτιου, από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας ΑΜΘ, με πόρους του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου.

Η σημαντική αυτή αύξηση της χρηματοδότησης θα επιτρέψει την επέκταση του χρόνου λειτουργίας των Κέντρων Κοινότητας, την αύξηση του προσωπικού που απασχολείται σε αυτά και βέβαια την αύξηση του αριθμού των ωφελούμενων.

Τα Κέντρα Κοινότητας είναι δομές που σχεδιάστηκαν από το Υπουργείο Εργασίας, ιδρύθηκαν σε δήμους και χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ. Τα Κέντρα Κοινότητας είναι το πρώτο σημείο επαφής του πολίτη με την κοινωνική υπηρεσία του κάθε δήμου. Από εκεί, ο πολίτης ενημερώνεται για τα επιδόματα που δικαιούται, τους φορείς, υπηρεσίες και προγράμματα που του παρέχουν κοινωνική φροντίδα οποιαδήποτε μορφής, σε επίπεδο δήμου, περιφέρειας ή επικράτειας.

Στο Κέντρο Κοινότητας του κάθε δήμου μπορούν να απευθύνονται όλοι οι πολίτες που αντιμετωπίζουν κάποιο κοινωνικό πρόβλημα και χρειάζονται τη συνδρομή της πολιτείας. Συγχρόνως, παρέχουν υπηρεσίες συμβουλευτικής υποστήριξης σε θέματα όπως η προσέγγιση της τοπικής αγοράς για εύρεση εργασίας, η δημιουργία ευκαιριών για νέους ώστε να ξεκινήσουν την επαγγελματική τους ζωή, προβλήματα ενδοοικογενειακής βίας ή οικογενειακών δυσαρμονιών, ζητήματα νομικού χαρακτήρα, μαθησιακή στήριξη παιδιών και εφήβων.

Στα Κέντρα Κοινότητας με παραρτήματα για ρομά και μετανάστες, οι αντίστοιχοι πληθυσμοί μπορούν να απευθύνονται για πιο εξειδικευμένες υπηρεσίες, οι οποίες έχουν σχέση με τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, με στόχο την αναβάθμιση του βιοτικού τους επιπέδου και την πλήρη κοινωνική τους ένταξη.

Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης έχουν ήδη υπογραφεί από τον Περιφερειάρχη οι σχετικές αποφάσεις που αφορούν στην αύξηση της χρηματοδότησης για τα Κέντρα Κοινότητας στις πρωτεύουσες των τεσσάρων από τους πέντε δήμους στις περιφερειακές ενότητες Δράμας, Καβάλας, Κομοτηνής και Αλεξανδρούπολης, συνολικού ύψους 2.100.000 ευρώ, ενώ στις αρχές του νέου έτους αναμένεται η έγκριση αύξησης της χρηματοδότησης σε όλους τους δήμου όπου λειτουργούν Κέντρα Κοινότητας.

Με την ευκαιρία αυτή, ο περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος επισκέφθηκε το Κέντρο Κοινότητας Δράμας και μαζί με τον αντιπεριφερειάρχη Δράμας Γιώργο Παπαδόπουλο, ενημερώθηκαν από το δήμαρχο Δράμας Χριστόδουλο Μαμσάκο, για τη λειτουργία και την οργάνωση του Κέντρου.