Δήμοι -αντικειμενικές αξίες: Δόθηκε παράταση

Δήμος Αχαρνών: Πάνω από 500 δέντρα φυτεύονται στο λόφο Σαράντα Μαρτύρων
19 Ιανουαρίου 2023
Μέχρι 31 Ιανουαρίου τα αιτήματα των δήμων για προσλήψεις προσωπικού στη Δημοτική Αστυνομία
20 Ιανουαρίου 2023
Show all

Δήμοι -αντικειμενικές αξίες: Δόθηκε παράταση

Οικισμός με πολυκατοικίες σε περιοχή της Αθήνας, Κυριακή 18 Αυγούστου 2013. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Παράταση δίνεται στους Δήμους, αναφορικά με την υποβολή γνώμης, όσον αφορά το ύψος των αντικειμενικών αξιών της χωρικής τους αρμοδιότητας.

Η προθεσμία έληγε σήμερα αλλά τελικά δίνεται χρονικό περιθώριο ως την Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2023, σε συνέχεια επικοινωνίας της ΚΕΔΕ με το υπουργείο Οικονομικών.

Γεγονός είναι πάντως ότι όσο περνάνε οι μέρες πληθαίνει και ο αριθμός των Δήμων που ζητούν διορθώσεις στις αντικειμενικές τιμές υποστηρίζοντας ότι είναι αισθητά υψηλότερες από τις πραγματικές με αποτέλεσμα να προκύπτουν σημαντικές επιβαρύνσεις στον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ για τους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Η διαδικασία προβλέπει ότι οι αιτιολογημένες γνώμες που θα καταθέσουν οι Δήμοι θα τεθούν υπόψη της αρμόδιας Επιτροπής του υπουργείου Οικονομικών, που θα τις μελετήσει υποβάλλοντας τις προτάσεις της στον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα προκειμένου να λάβει την τελική απόφαση.

Παράλληλα, οι ιδιώτες εκτιμητές ακινήτων αναμένεται να πιάσουν και πάλι δουλειά στο υπουργείο Οικονομικών. Αυτή τη φορά θα ασχοληθούν με τις 2.167 περιοχές – ζώνες που παραμένουν εκτός αντικειμενικού συστήματος και εντός του 2023 θα αποκτήσουν για πρώτη φορά αντικειμενικές αξίες. Οι περιοχές αυτές βρίσκονται κυρίως σε νησιά και είναι ιδιαίτερα δύσκολο να αποτυπωθεί η αξία των ακινήτων, καθώς όχι μόνο δεν γίνονται πράξεις για να υπάρξει μια πρώτη εκτίμηση, αλλά πρόκειται για περιοχές με πολύ μικρό αριθμό κατοίκων ακόμα και για ερειπωμένα χωριά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι όποιες αλλαγές αποφασιστούν στις αντικειμενικές τιμές δεν θα έχουν αναδρομική ισχύ και θα εφαρμοστούν όταν ολοκληρωθεί η επανάληψη της διαδικασίας προσδιορισμού των αντικειμενικών αξιών.

Μετά τον Δήμο Αθηναίων που σήκωσε «ψηλά» το θέμα, αντίστοιχες προτάσεις έχουν καταθέσει στην Αττική η Παλλήνη, η Γλυφάδα, ο Πειραιάς, το Κερατσίνι, το Παλαιό Φάληρο, το Χαϊδάρι, η Δάφνη, το Μαρούσι, το Χαλάνδρι, το Καματερό, ο Άγιος Δημήτριος, η Αγία Βαρβάρα, η Ραφήνα, το Μοσχάτο, το Νέο Ηράκλειο κ.α.

Ενώ και στην περιφέρεια πολλοί Δήμοι λαμβάνουν αντίστοιχες αποφάσεις.

Πχ. Ρόδος, Πάτρα, Καλαμάτα, Κιλκίς κ.α.

Οι πληροφορίες λένε ότι μέχρι σήμερα υπάρχουν τουλάχιστον 32 Δήμοι που “απαιτούν” διορθώσεις από το Υπ. Οικονομικών και μένει να δούμε κατά πόσο η κυβέρνηση θα υλοποιήσει τις προτάσεις τους…