Δήμος Αγίου Δημητρίου: Δρομολογείται η ανάπλαση του υποσταθμού του ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ

Ξεκινούν οι προβολές στην Θερινή Κινηματογραφική Λέσχη Μεταμόρφωσης
22 Ιουνίου 2020
Διανομή υγειονομικού υλικού σε καταστήματα του Μοσχάτου και του Ταύρου
22 Ιουνίου 2020
Show all

Δήμος Αγίου Δημητρίου: Δρομολογείται η ανάπλαση του υποσταθμού του ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ

Δρομολογείται η λύση για άλλο ένα από τα μεγάλα ζητήματα, που τέθηκε για πρώτη φορά από τη δεκαετία του 2000, ως αίτημα του Δήμου Αγίου Δημητρίου προς τις εκάστοτε διοικήσεις της ΔΕΗ τότε, ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ σήμερα, αλλά και τους εκάστοτε αρμόδιους Υπουργούς.
Πρόκειται για τη λειτουργία του Υποσταθμού Ν. Σμύρνης της ΔΕΗ, που βρίσκεται εντός των γεωγραφικών ορίων του Δήμου Αγίου Δημητρίου, σε πυκνοκατοικημένη περιοχή και γειτνιάζει με πολλές σχολικές μονάδες (1 λύκειο, 2 γυμνάσια, 3 δημοτικά, 2 νηπιαγωγεία).
Το αίτημα αφορούσε αρχικά στην απομάκρυνση του Υποσταθμού, προοπτική που εκτιμήθηκε ως ανεφάρμοστη, λόγω της στρατηγικής σημασίας του για ένα πολύ μεγάλο τμήμα της Αττικής
Στη συνέχεια προτάθηκε η υπογειοποίησή του με παράλληλη περιβαλλοντική ανάπλαση του υπεράνω χώρου, προοπτική που θεωρήθηκε και από τις δύο πλευρές ως εφικτή, αλλά υψηλού κόστους.
Με την τελευταία της επιστολή προς τον Πρόεδρο και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ, στις 20 Μαΐου 2020, η Δήμαρχος Αγίου Δημητρίου επεσήμανε τη σπουδαιότητα που έχει το θέμα για μια ιδιαίτερα υποβαθμισμένη περιοχή της πόλης, θεωρώντας αναγκαίο να επανεξετασθεί το έργο της υπογειοποίησης των εγκαταστάσεων του υποσταθμού Ν. Σμύρνης -κατ’ ουσίαν Αγίου Δημητρίου-, του ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ.
Με επιστολή του, στις 3 Ιουνίου 2020, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ, κ. Αναστάσιος Μάνος, σημειώνει ότι “η ανακατασκευή του Υ/Σ Ν. Σμύρνης περιλήφθηκε οριστικά στο προτεινόμενο Σχέδιο Ανάπτυξης Δικτύου 2019-2023, το οποίο τελικώς εγκρίθηκε από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (Απόφαση ΡΑΕ υπ’ αριθμ. 946/2019) και, ακολούθως, εντάχθηκε στο πρόγραμμα επενδύσεων της εταιρείας. Σύμφωνα με τον υφιστάμενο χρονοπρογραμματισμό για το εν λόγω έργο, η εκκίνηση των εργασιών προβλέπεται να λάβει χώρα μέσα στο έτος 2023.
Ήδη είναι σε εξέλιξη οι προαπαιτούμενες ενέργειες για τις πάσης φύσεως αδειοδοτήσεις του έργου (περιβαλλοντική αδειοδότηση, οικοδομική αδειοδότηση) και έχουν ολοκληρωθεί σε σημαντικό βαθμό οι βασικές προμελέτες του έργου. Μόλις εξασφαλιστούν οι παραπάνω άδειες, ο ΔΕΔΔΗΕ θα προβεί στη διενέργεια διακήρυξης για την Ανάδειξη του Αναδόχου του έργου. Η διάρκεια υλοποίησής του εκτιμάται στα τρία έτη ενώ ο προϋπολογισμός του έργου, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, ανέρχεται στα 17.000.000 € και θα οριστικοποιηθεί με το πέρας του συνόλου των προμελετών”.
Για το συντονισμό των περαιτέρω ενεργειών που απαιτούνται για την προώθηση του έργου, έχει προγραμματισθεί συνάντηση της Δημάρχου, Μαρίας Ανδρούτσου, με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ, Αναστάσιο Μάνο, την Παρασκευή 26 Ιουνίου 2020.