Από την επόμενη εβδομάδα το πάρκο της Καρδίας του Δήμου Θέρμης θα φιλοξενεί χίλια φυτά από εβδομήντα φυτικά είδη. Μάλιστα, τα συγκεκριμένα φυτά δεν υπάρχουν στο εμπόριο, αλλά είναι φυτά εξημερωμένα, τα οποία συλλέχθηκαν σε βοτανικές αποστολές και προήλθαν από άγρια είδη της ευρύτερης περιοχής της Μακεδονίας και των βόρειων συνόρων της χώρας.
Όπως ενημερώνει ο Δήμος Θέρμης, με ανακοίνωσή του όλα αυτά τα είδη με βάση τη μελέτη των ειδικών επιστημόνων του Ινστιτούτου Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ χαρακτηρίζονται ως είδη προτεραιότητας με βάση τη σπανιότητά τους, το βαθμό απειλής τους, τον ενδημισμό που παρουσιάζουν καθώς και το κατά πόσο προστατεύονται ή όχι από κάποια νομοθεσία. Πινακίδες ταυτότητας και περιβαλλοντικής ερμηνείας θα πλαισιώνουν τα φυτά, που θα είναι ταξινομημένα ανά οικογένειες.
Το πάρκο βιοποικιλότητας της Καρδιάς, πέρα από τόπο αναψυχής θα λειτουργεί ως εργαλείο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, αλλά και ευαισθητοποίησης των πολιτών. Τα διαφορετικά είδη φυτών τα οποία θα φιλοξενούνται στο πάρκο για τη βιοποικιλότητα θα συνιστούν ένα “μουσείο” με ζωντανά εκθέματα, όπου μικροί και μεγάλοι θα μπορούν κάνοντας τη βόλτα τους να τα γνωρίσουν από κοντά. Θα έχουν την ευκαιρία να δουν να αγγίξουν, να μυρίσουν όλα αυτά τα φυτά, ενώ από τις πινακίδες θα μπορούν με διασκεδαστικό τρόπο να πληροφορηθούν και να μάθουν, τόσο για τα είδη που φιλοξενούνται, όσο και για τη βιοποικιλότητα γενικότερα.
Το πάρκο το οποίο δημιουργήθηκε για την προστασία της βιοποικιλότητας έχει κάτι μοναδικό. Τα φυτά τα οποία θα ξεκινήσουν να ζουν εκεί, είναι σπάνια και μπορούν να βρεθούν μόνο στην άγρια φύση. Είναι ένας τόπος αναψυχής, αφού διαθέτει παιδική χαρά, όμορφα παρτέρια και βραχόκηπο, αλλά ταυτόχρονα είναι και τόπος μάθησης, ευαισθητοποίησης και προστασίας της βιοποικιλότητας.
Οι υπεύθυνοι λειτουργίας του πάρκου κάνουν έκκληση προς τους κατοίκους της Καρδίας αλλά και προς τους επισκέπτες να το προστατεύσουν από βανδαλισμούς, που, δυστυχώς, έχουν, ήδη, αρχίσει να γίνονται. “Ο Δήμος Θέρμης έχει μεριμνήσει για τη φύλαξή του, αλλά είναι σημαντικό ο κάτοικος της περιοχής, το κάθε παιδί που παίζει εκεί, ο κάθε γονιός, ή η κάθε παρέα και ο κάθε επισκέπτης να θέσουν το πάρκο ‘υπό την προστασία’ τους και με ατομική ευθύνη να διαφυλάξουν τον χώρο και τη “ζωή” των φυτών που βρίσκονται εκεί” δηλώνει ο αντιδήμαρχος Πρασίνου Στέργιος Γκιζάρης.
Στον χώρο έχουν ολοκληρωθεί οι σημαντικότερες εργασίες, όπως η διαμόρφωση της παιδικής χαράς με τα παιχνίδια και τις ξύλινες κατασκευές, η τοποθέτηση της περίφραξης, η κατασκευή του βραχόκηπου καθώς και η κατασκευή των μονοπατιών με τους κυβόλιθους.
Το πάρκο βρίσκεται επί των οδών Στρατηγού Καρατάσου, Νίκης, Αλ. Υψηλάντη και Β. Γεωργίου Α’, διαθέτει συνολική επιφάνεια 3.340 τμ, αναπτύσσεται σε δύο οριζόντια επίπεδα και είναι έργο συνολικού προϋπολογισμού 282.000 ευρώ και χρηματοδοτείται από το διασυνοριακό έργο Conse pp του προγράμματος INTERREG.