Δίνεται δυνατότητα συνοδού για ειδικές περιπτώσεις στους Παιδικούς Σταθμούς

Το Π.Δ. για τους Ναυαγοσώστες τινάζει τους προϋπολογισμούς των δήμων στον αέρα
13 Δεκ 2019
Δήμος Ηρακλείου Αττικής: Από το 2020 1.000 ευρώ για κάθε νέο παιδί που γεννιέται στην πόλη
13 Δεκ 2019
Show all

Δίνεται δυνατότητα συνοδού για ειδικές περιπτώσεις στους Παιδικούς Σταθμούς

Ειδικό βοηθό – συνοδό για κάθε παιδί που ταλαιπωρείται από ειδικές παθήσεις προβλέπει το άρθρο 48 του νομοεσχεδίου που κατατέθηκε στην Βουλή με τίτλο “Κατεπείγουσες ρυθμίσεις των Υπουργείων Υγείας, Εσωτερικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και άλλες διατάξεις”

Εκτός των όσων προβλέπονται στις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 3 του υπαριθμ 41087/2017 ΚΥΑ (Β’ 4249) για το δικαίωμα εγγραφής των παιδιών στους δημοτικούς βρεφονηπιακούς, βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς, σύμφωνα με την νέα διάταξη η υποστήριξη του παιδιού που πάσχει από σωματικές πνευματικές ψυχικές παθήσεις ή αναπηρίες δύναται να παρέχεται και από ειδικό βοηθό- συνοδό που διαθέτει η οικογένεια του παιδιού, μετά από αίτηση του γονέα κηδεμόνα συνοδευόμενη από γνωμάτευση ιατρού κατάλληλης ειδικότητας, ότι αυτό μπορεί να είναι ωφέλιμο για το παιδί, προς το διοικητικό συμβούλιο του νομικού προσώπου ή το δημοτικό συμβούλιο εφόσον ο σταθμός λειτουργεί ως υπηρεσία του δήμου και κατόπιν σύμφωνης γνώμης από την προϊσταμένη ή τον προϊστάμενο του σταθμού. Ο ειδικός βοηθός σύνοδος συνεργάζεται με την/τον παιδαγωγό της τάξης και την προϊσταμένη/τον προϊστάμενο του σταθμού, ακολουθεί τις οδηγίες τους για την εύρυθμη εφαρμογή του παιδαγωγικού προγράμματος και υποχρεούται στην προσκόμιση όλων των απαραίτητων ιατρικών εξετάσεων.

Αντιδρά το Δίκτυο Εργαζομένων στους ΟΤΑ

Με ανακοίνωσή του το Δίκτυο Εργαζομένων στους ΟΤΑ αντέδρασε στην διάταξη του άρθρου 48 απαιτώντας την απόσυρση του απαράδεκτου όπως αναφέρει άρθρου που νομοθετεί τον ιδιώτη συνοδό, για τα παιδιά που χρειάζονται ειδική υποστήριξη στους δημοτικούς παιδικούς Σταθμούς και μετακυλύει το οικονομικό κόστος στην οικογένεια.

Διαβάστε όλη την ανακοίνωση
Διεκδικούμε την πρόσληψη μόνιμων παιδαγωγών ειδικής αγωγής στους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς.

Η κυβέρνηση της Ν.Δ κάνει ένα ακόμα βήμα στην κατεύθυνση της νεοφιλελεύθερης πολιτικής της, σε βάρος Βρεφών και προνηπίων που πηγαίνουν στους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς και πάσχουν από σωματικές, πνευματικές, ψυχικές παθήσεις και χρειάζονται ειδική παιδαγωγική φροντίδα, αφού νομοθετεί τον ειδικό βοηθό-συνοδό (ιδιώτη) να τον πληρώνει η οικογένεια του παιδιού.
Στο νομοσχέδιο -κατεπείγουσες ρυθμίσεις- που συζητείται στη βουλή – άρθρο 48-σύμφωνα με την κυβέρνηση το οικονομικό κόστος για τη στήριξη των παιδιών που χρειάζονται ειδική στήριξη και φροντίδα- ειδικό βοηθό-συνοδό μετακυλύεται στην οικογένεια. Για όποιο παιδί έχει τη δυνατότητα η οικογένεια να πληρώσει θα έχει τον ειδικό συνοδό, ενώ τα υπόλοιπα που δεν μπορούν να πληρώσουν θα τα πετάει στον Καιάδα.

Πρόκειται για μια απαράδεκτη πολιτική που εισάγει ρατσιστική διάκριση σε βάρος παιδιών που χρήζουν ιδιαίτερης στήριξης, φροντίδας και μέριμνας από το κράτος, ισότιμα χωρίς διακρίσεις. Παραβιάζουν ακόμα και το σύνταγμα που αναφέρεται στην αρχή της ίσης μεταχείρισης και φροντίδας του παιδιού.

Στους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς, όπου η δομή λειτουργίας τους αφορά τη φύλαξη, τη φροντίδα και την αγωγή των παιδιών 0-4 ετών, δεν υπάρχουν κατάλληλα στελεχωμένες δομές, τμήματα ένταξης, για την υποστήριξη αυτών των παιδιών. Δεν υπάρχει το κατάλληλα καταρτισμένο ειδικό εκπαιδευμένο προσωπικό (παιδαγωγοί ειδικής αγωγής, ειδικοί συνοδοί) ώστε να παρέχεται η παράλληλη στήριξη των παιδιών που χρίζουν υποστήριξης.

Η Κυβέρνηση και οι Δήμοι, οφείλουν να παρέχουν το κατάλληλο περιβάλλον και την ουσιαστική παιδαγωγική υποστήριξη, αγωγή και φροντίδα στα βρέφη και προνήπια που χρήζουν ειδικής υποστήριξης και όχι να ζητάνε από την οικογένεια να επωμιστεί το οικονομικό κόστος.
Είναι απαράδεκτο αυτή την υποχρέωσή της, η Πολιτεία να την μετακυλύει στην οικογένεια επιβαρύνοντας την οικονομικά. Πρόκειται για μια πράξη απανθρωπιάς σε μια κατηγορία παιδιών που έχουν ανάγκη την φροντίδα της πολιτείας περισσότερο από κάθε άλλον. Την στιγμή που ψηφίζουν αυτές τις αντικοινωνικές πολιτικές χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για τα άτομα που θέλουν ιδιαίτερη υποστήριξη. Ποιον νομίζουν ότι κοροϊδεύουν και μέχρι πότε;
Απαιτούμε την απόσυρση του απαράδεκτου άρθρου που νομοθετεί τον ιδιώτη ειδικό συνοδό στους Δ.Π. Σταθμούς. Ζητάμε να γίνουν ΑΜΕΣΑ προσλήψεις μόνιμου παιδαγωγικού και βοηθητικού προσωπικού ειδικής αγωγής στους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς, έτσι ώστε να στηρίζονται όλα αυτά τα παιδιά χωρίς διακρίσεις.