Επαναφορά της ειδικής εισφοράς σε δήμους με εγκαταστάσεις πετρελαιοειδών

Περιφέρεια Θεσσαλίας: Οκτώ νέες μελέτες για οδικά και αντιπλημμυρικά έργα
31 Δεκεμβρίου 2019
Οι καπνοί από τις πυρκαγιές στην Αυστραλία έφθασαν πάνω από τη Χιλή και την Αργεντινή
7 Ιανουαρίου 2020
Show all

Επαναφορά της ειδικής εισφοράς σε δήμους με εγκαταστάσεις πετρελαιοειδών

Την επαναφορά της κατανομής σε δήμους της ειδικής εισφοράς πετρελαιοειδών αναμένεται να ζητήσει η ΚΕΔΕ. Το θέμα θα συζητηθεί κατά την αυριανή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου.

Ειδικότερα σύμφωνα με τους νόμους 3054/02 (άρθρο 19) και 3335/05 (άρθρο 11) κατανέμονταν στους δήμους που φιλοξενούν διυλιστήρια, αποθηκευτικούς χώρους και αγωγούς πετρελαιοειδών, ποσοστό ύψους 15% επί της ειδικής εισφοράς του «Λογαριασμού Χρηματοδότησης Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών» για ετήσια ενίσχυση περιβαλλοντικών προγραμμάτων των δήμων. Το μέτρο αυτό αφορούσε πάνω από δέκα δήμους και το ποσό που κατανέμονταν κατ΄ έτος έφτανε συνολικά έως και τα 2,5 εκ. ευρώ.

Ωστόσο με τον μνημονικό νόμο 4336/2015 «Συνταξιοδοτικές διατάξεις –Κύρωση του Σχεδίου Σύμβασης Οικονομικής Ενίσχυσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμός Σταθερότητας και ρυθμίσεις για την υλοποίηση της Συμφωνίας Χρηματοδότησης», οι πόροι της ειδικής εισφοράς προς τους δήμους διατέθηκε για την κάλυψη δαπανών του Ελληνικού Δημοσίου.

Το αίτημα λοιπόν της Αυτοδιοίκησης είναι να επανέλθει σε ισχύ η προ των μνημονίων πρόβλεψη των σχετικών νόμων και να αποδοθεί στους δικαιούχους δήμους το 15% επί της ειδικής εισφοράς του «Λογαριασμού Χρηματοδότησης Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών».