Επτά εκατομμύρια ευρώ στον Δήμο Θεσσαλονίκης για να εξοφλήσει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς ιδιώτες

Με απόφαση του ΔΣ της ΕΝΠΕ θα διανεμηθούν 140.000 μάσκες προστασίας σε όλες τις περιφέρειες
19 Ιουνίου 2020
Αύριο η συνάντηση Θεοδωρικάκου – ΠΟΕ-ΟΤΑ, για τα προβλήματα των εργαζομένων στους δήμους
22 Ιουνίου 2020
Show all

Επτά εκατομμύρια ευρώ στον Δήμο Θεσσαλονίκης για να εξοφλήσει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς ιδιώτες

Με το ποσό των 7.000.000 ευρώ θα ενισχυθεί ο Δήμος Θεσσαλονίκης για να εξοφλήσει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς ιδιώτες, θα ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων το έργο αναβάθμισης των στάβλων Παπάφη, η υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου θα αποκτήσει το πολύ σε έναν μήνα 15 νέα απορριμματοφόρα και θα διατεθούν και τα πρώτα ηλεκτροκίνητα οχήματα.
Τα παραπάνω ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, ο οποίος επισκέφθηκε τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα και τόνισε πως από το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», ο Δήμος Θεσσαλονίκης θα πάρει, χωρίς καμιά αμφιβολία, το μερίδιο που του αντιστοιχεί.
«Δίνουμε τέλος στο καθεστώς των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δήμου Θεσσαλονίκης προς ιδιώτες», δήλωσε ο κ. Θεοδωρικάκος και αφού σημείωσε ότι υπάρχει ισχυρή εντολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη γι αυτό, είπε πως το υπουργείο Οικονομικών θα στηρίξει και το υπουργείο Εσωτερικών θα διαβιβάσει αμέσως ένα ποσό γύρω στα 7.000.000 ευρώ, ενώ θα υπάρξει φροντίδα να μην προκύψουν νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές.
Ο υπουργός χαρακτήρισε «εμβληματικό έργο» για τη Θεσσαλονίκη την αναβάθμιση των στάβλων Παπάφη, λέγοντας πως θα βοηθήσει πολύ στην βελτίωση της ποιότητας ζωής στην εν λόγω περιοχή.
Είπε, ακόμα, ότι ανοίγει η πλατφόρμα μηχανικών της Ελληνικής Εταιρίας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης και μπορούν να ωφεληθούν από αυτό το μητρώο δήμαρχοι που έχουν υποστελέχωση των υπηρεσιών τους.
Σχετικά με το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», συνολικού ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, ο κ. Θεοδωρικάκος επισήμανε ότι, για πρώτη φορά στην ιστορία, μετέχουν εκπρόσωποι της ΚΕΔΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων) και της ΕΝΠΕ (Ένωση Περιφερειών) κι έτσι οι αποφάσεις για το ποια έργα θα ενταχθούν, θα ληφθούν μαζί με την Αυτοδιοίκηση ύστερα από εξαντλητικό διάλογο.
Οι προσκλήσεις θα βγουν στη δημοσιότητα το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου, οι Δήμοι και οι Περιφέρειες θα μπουν σε πρώτη φάση να κάνουν τις προτάσεις τους μέχρι το τέλος του χρόνου και ταυτόχρονα θα «τρέχουν» και οι πρώτες αποφάσεις για να μην χαθεί καθόλου χρόνος, παρατήρησε.
Την ερχόμενη εβδομάδα, ο υπουργός Εσωτερικών θα επισκεφθεί πάλι τη Θεσσαλονίκη για να μιλήσει σε εκδήλωση με τη συμμετοχή εκλεγμένων της Αυτοδιοίκησης από όλη τη Βόρεια Ελλάδα σχετικά με το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».
Για τη συνεργασία με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα, είπε ότι είναι πολύ θετική και δημιουργική, με στόχο να μπει η πόλη σε μια νέα τροχιά, ώστε να είναι μια πόλη ανοιχτή, με ανοιχτούς ορίζοντες, με βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών και του αισθήματος ασφάλειας.
«Πάμε καλά και θα πάμε ακόμα καλύτερα», είπε ο υπουργός στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχε με τον δήμαρχο και αμέσως μετά παρέστη στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του Δήμου.
Για εξαιρετική συνεργασία με τον κ. Θεοδωρικάκο και την κυβέρνηση, μίλησε ο κ. Ζέρβας και είπε ότι τα ζήτημα είναι να πάει η Θεσσαλονίκη μπροστά, στην επόμενη μέρα.
Σε άμεση προτεραιότητα είναι η άμβλυνση των προβλημάτων λόγω του κορονοϊού, τόνισε ο δήμαρχος, χαρακτήρισε «γενναιόδωρη» και «εξαιρετικά σημαντική» τη συμβολή για την επίλυση του προβλήματος των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δήμου προς ιδιώτες και παρατήρησε πως περίπου 7.000.000 ευρώ θα «πέσουν» στην αγορά με την εξόφλησή τους.
Ο κ. Ζέρβας είπε ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης είναι ήδη έτοιμος σε δύο τομείς για να καταθέσει προτάσεις έργων για ένταξη στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».