Ιωάννινα: Ξεκίνησε το πιλοτικό πρόγραμμα για τη δημιουργία της πρώτης κλιματικά ουδέτερης γειτονιάς στην πόλη

Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία το Ν/Σ του ΥΠΕΝ για τις ΑΠΕ
25 Οκτωβρίου 2024
Σε τροχιά ψηφιακού μετασχηματισμού ο Δήμος Ωραιοκάστρου
25 Οκτωβρίου 2024
Show all

Ιωάννινα: Ξεκίνησε το πιλοτικό πρόγραμμα για τη δημιουργία της πρώτης κλιματικά ουδέτερης γειτονιάς στην πόλη

Ιωάννινα: Ξεκίνησε το πιλοτικό πρόγραμμα για τη δημιουργία της πρώτης κλιματικά ουδέτερης γειτονιάς στην πόλη

Η εναρκτήρια συνάντηση για την υλοποίηση ενός πιλοτικού προγράμματος που αφορά στην επιλογή μιας γειτονιάς του Δήμου Ιωαννιτών, η οποία θα μελετηθεί προκειμένου να μηδενίσει τους ρύπους της, στο πλαίσιο της συμμετοχής των Ιωαννίνων στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα των 100 κλιματικά ουδέτερων και έξυπνων πόλεων, πραγματοποιήθηκε στην πόλη.

Εκτός του Δήμου Ιωαννιτών, εταίροι του πιλοτικού αυτού προγράμματος προϋπολογισμού 600.000 ευρώ, είναι τμήμα Ηπείρου του ΤΕΕ, το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το πανεπιστήμιο Πατρών καθώς και ιδιωτικές εταιρίες με εξειδίκευση στον πολεοδομικό σχεδιασμό, εκπρόσωποι των οποίων συμμετείχαν στη σημερινή συνάντηση.

Σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας, χαρακτήρισε το εγχείρημα των 100 κλιματικά ουδέτερων πόλεων ως φιλόδοξο, προσθέτοντας ότι ζητούμενο αυτή τη στιγμή είναι όλοι οι συμμετέχοντες να βρουν τον βηματισμό τους.

«Μετά τις ευρωεκλογές, αυτή τη στιγμή το ευρωπαϊκό σύστημα έχει διαταχτεί. Έχουν οριστεί οι αρμόδιοι επίτροποι και τεχνοκράτες που θα υποστηρίξουν το εγχείρημα και περιμένουμε να γίνει το ίδιο και από την ελληνική κυβέρνηση. Εμείς σήμερα ξεκινάμε με ένα πρώτο πιλοτικό πρόγραμμα. Ευελπιστώ να κάνουμε μια καλή αρχή για το δήμο μας. Από εκεί και έπειτα στόχος μας είναι να εξασφαλίσουμε τους απαραίτητους πόρους για να επιτύχει το στοίχημα που έχουμε βάλει», σημείωσε ο δήμαρχος.

Παράλληλα, ο κ. Μπέγκας απηύθυνε κάλεσμα συμμετοχής στον ιδιωτικό τομέα, ενώ αναφέρθηκε και στις ενέργειες που έχουν γίνουν προς την κυβέρνηση προκειμένου να ενισχυθούν οι έξι δήμοι που συμμετέχουν στο πρόγραμμα των 100 κλιματικά ουδέτερων πόλεων για να πετύχουν τους στόχους τους.

«Είναι ξεκάθαρο ότι η επίτευξη του μηδενισμού των ρύπων μέχρι το 2030 δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς τη συμμετοχή και του ιδιωτικού τομέα. Πρέπει να πείσουμε τους επιχειρηματίες να συμμετέχουν κι αυτοί στην προσπάθεια που κάνει ο δήμος αν θέλουμε να έχουμε αποτελέσματα.

Οι δήμοι οργανωνόμαστε και είμαστε σε επαφή με την κυβέρνηση από την οποία περιμένουμε να μας βοηθήσει. Έχουμε καταθέσει τα κλιματικά σύμφωνα όπως ζητήθηκε από τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Περιβάλλοντος, κ. Μπακογιάννη και περιμένουμε να κληθούμε ώστε να ανταλλάξουμε απόψεις και να προχωρήσουμε», κατέληξε ο δήμαρχος.

Ο αντιδήμαρχος Προγραμματισμού, Θωμάς Γιωτίτσας, εξήγησε, πως το πιλοτικό πρόγραμμα -στο οποίο εντάχτηκε ο Δήμος Ιωαννιτών από την προηγουμένη δημοτική περίοδο- αφορά την εκπόνηση μελετών σε διάφορες περιοχές της πόλης, ώστε να γίνει μια επιλογή, προκειμένου σε δεύτερο στάδιο να υπάρξουν ειδικές πολεοδομικές και συγκοινωνιακές μελέτες ,οι οποίες θα προτείνουν συγκεκριμένες δράσεις και έργα με στόχο η περιοχή που θα επιλεγεί, να γίνει η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ζώνη, στα Γιάννενα.

«Το πιλοτικό αυτό πρόγραμμα δίνει έμφαση στην κινητικότητα. Περισσότερο δίνει βάση σε δράσεις όπως είναι η πιθανότητα πεζοδρομήσεων, η αναδιάταξη των αστικών συγκοινωνιών, η δημιουργία περισσότερων ελεύθερων χώρων για τον πολίτη κ.α. και ελπίζουμε ότι θα έχουμε θετικά αποτελέσματα», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Γιωτίτσας, διευκρινίζοντας τέλος ότι σε κάποιες περιοχές των Ιωαννίνων έχει ήδη γίνει μια προεργασία χωρίς όμως να έχει επιλεγεί από τώρα σε πια απ’ αυτές θα εφαρμοστεί το πρόγραμμα.

Τέλος, ο πρόεδρος του Τμήματος Ηπείρου του ΤΕΕ, Γιάννης Τσίγκρος, υπογράμμισε ότι το ΤΕΕ/ΤΗ από την πρώτη στιγμή συμμετέχει στο εγχείρημα των 100 κλιματικά ουδέτερων πόλεων ως τεχνικός σύμβουλος του δήμου και έχει μια πολύ καλή συνεργασία, τόσο με την προηγούμενη, όσο και με τη σημερινή δημοτική αρχή, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί.