Ξάνθη: Ενενήντα πέντε χρόνια από τη γέννηση του Μάνου Χατζιδάκι, η γενέτειρά του τιμά τη μνήμη του

Εντείνονται τα μέτρα προστασίας στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης
22 Οκτωβρίου 2020
Ιωάννινα: Καθημερινά συνεργεία για την καθαριότητα στην παραλίμνια ζώνη
22 Οκτωβρίου 2020
Show all

Ξάνθη: Ενενήντα πέντε χρόνια από τη γέννηση του Μάνου Χατζιδάκι, η γενέτειρά του τιμά τη μνήμη του

Στις 23 Οκτωβρίου 1925 γεννιέται στην Ξάνθη, στην «πόλη με τα χίλια χρώματα», ο άνθρωπος που με το μουσικό του έργο, το προσωπικό του ύφος και τον ουσιαστικό λόγο του, κατάφερε να μεταβάλλει την ελληνική και διεθνή μουσική σκηνή. Αν η ζωή ήταν πιο γενναιόδωρη μαζί του, ο Μάνος Χατζιδάκις θα συμπλήρωνε, σήμερα, το 95ο έτος της ηλικίας του. Έφυγε όμως για τη «γειτονιά των αγγέλων» το 1994. Ωστόσο, κάθε χρόνο, η μέρα αυτή θυμίζει τον κορυφαίο Έλληνα μουσικοσυνθέτη και πόσο η μουσική του επηρέασε καταλυτικά τη σκέψη και την έκφραση χιλιάδων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο.

Με αφορμή την 95η επέτειο από τη γέννηση του Μάνου Χατζιδάκι, τα μέλη της επιτροπής διαχείρισης του πολυχώρου τέχνης και σκέψης «Οικία Μάνου Χατζιδάκι», σε συνεργασία με το κοινωνικό κέντρο «Σταύρος Χαλιορής», τη στήριξη της περιφέρειας ΑΜΘ και της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης σχεδίασαν ένα πρόγραμμα εκδηλώσεων για να τιμήσουν τη μνήμη του μεγάλου δημιουργού.

Όπως επισημαίνει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της επιτροπής διαχείρισης Μιχάλης Πουσπουρίκας, «αυτό το ιδιαίτερο “πάρτι” γενεθλίων για τα 95α γενέθλια του Μάνου θα διοργανωθεί με όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας και με εκδηλώσεις σε live streaming μεταδόσεις από τη σελίδα του πολυχώρου στο facebook».

«Από νωρίς το πρωί και μέχρι το μεσημέρι», σημειώνει ο κ. Πουσπουρίκας, «οι πόρτες της οικείας του Μάνου Χατζιδάκι θα ανοίξουν για όλους όσοι θέλουν να το επισκεφθούν. Να ξεναγηθούν στους καλοφροντισμένους και προσεγμένους χώρους του, να νοιώσουν την αύρα που αποπνέει αυτό το εντυπωσιακό αρχοντικό. Τηρώντας όλα τα μέτρα ασφαλείας, η ξεναγός μας θα συνοδεύσει τους επισκέπτες σε όλο το σπίτι του μεγάλου μας συνθέτη αποκαλύπτοντας μικρά και μεγάλα μυστικά της υπέροχης ιστορίας του αλλά και των ανθρώπων που έζησαν σ’ αυτό».

Το απόγευμα θα ξεκινήσει η live streaming μετάδοση των εκδηλώσεων από την σελίδα του πολυχώρου στο facebook. Οι αίθουσες της οικείας του Μάνου Χατζιδάκι θα φιλοξενήσουν καλλιτέχνες και ανθρώπους του πνεύματος που θα παρουσιάσουν τη ζωή και το έργο του κορυφαίου Έλληνα μουσικοσυνθέτη.

Τις εκδηλώσεις ανοίγει λίγο μετά τις 5:30 το απόγευμα ο φιλόλογος και συγγραφέας της Ξάνθης Θανάσης Μουσόπουλος, ο οποίος θα παρουσιάσει το Μάνο που αγάπησαν μικροί και μεγάλοι. Ακολουθεί το μουσικό σχολείο Ξάνθης, η παιδική χορωδία του κοινωνικού κέντρου «ΣΤΑΥΡΟΣ ΧΑΛΙΟΡΗΣ», τα μουσικά σχήματα UNDERHILL WEST και οι ACOUSTIC SESSIONS. Η μετάδοση των εκδηλώσεων θα ολοκληρωθεί με τους καλλιτέχνες Αντώνη Μουσαδέ και Asmik Beglaryan.

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά τα δραστήρια μέλη της επιτροπής διαχείρισης του πολυχώρου τέχνης και σκέψης «Οικία Μάνου Χατζιδάκι» γιορτάζουν τα γενέθλια του μεγάλου Μάνου Χατζιδάκι στον χώρο που έχει συνδεθεί με τη φυσική παρουσία του. Έναν χώρο ξεχωριστό όσο και ο ένοικός του, που μετά την εκ βάθρων ανακαίνιση και συντήρηση που τού έγινε αποτελεί ένα μοναδικό αρχιτεκτονικό μνημείο για την Ξάνθη, «κουβαλώντας» πολλές μνήμες και αναμνήσεις της νεότερης ιστορίας της πόλης.