Οι Κοινότητες απεικονίζουν την ΚΕΔΕ ως γύπα που περιμένει το θάνατό τους

Αντιπλημμυρική “Άνοιξη” για το ρέμα Χελιδονούς
21 Μαρτίου 2021
Τροπολογία στερεί και φέτος έσοδα στους Δήμους από την παραχώρηση παραλιών
22 Μαρτίου 2021
Show all

Οι Κοινότητες απεικονίζουν την ΚΕΔΕ ως γύπα που περιμένει το θάνατό τους

Επίθεση σε ΥΠΕΣ, ΚΕΔΕ για την υποβάθμισή τους εξαπολύουν με ανακοίνωσή τους οι Κοινότητες. Μάλιστα, εντύπωση προκαλεί ότι σε σκίτσο που συνοδεύει το δελτίο Τύπου η ΚΕΔΕ απεικονίζεται ως γύπας που περιμένει το θάνατο τους για να σαρώσει το πτώμα τους.

Παράλληλα κατηγορούν το υπουργείο Εσωτερικών για απαξίωση, αδιαφορία αλλά και αποσιώπηση του γεγονότος ότι στη διαβούλευση του νομοσχεδίου για το νέο εκλογικό νομο, το 95% των σχολίων αφορούσε την εκλογή των Κοινοτικών Συμβουλίων. «Όλοι μα όλοι όσοι συμμετείχαν στην διαβούλευση αναφέρονται στη διατήρηση της ξεχωριστής εκλογής και στα θετικά αποτελέσματα της ύπαρξης ανεξάρτητων συμβουλίων που μακριά από παραταξιακές και κομματικές λογικές εκπροσωπούν τον τόπο τους», τονίζουν χαρακτηριστικά.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Την Πέμπτη 18 Μαρτίου ολοκληρώθηκε η διαβούλευση του Υπουργείου Εσωτερικών για τον εκλογικό νόμο της τοπικής αυτοδιοίκησης. Η συμμετοχή στην διαβούλευση ήταν αξιόλογη αφού μέσα σε 14 μέρες έγιναν 1236 σχόλια.

Η συντριπτική πλειοψηφία των σχολίων της διαβούλευσης, δηλαδή το 95% αυτών, ασχολείται με το θέμα εκλογής των Κοινοτικών Συμβουλίων. Όλοι μα όλοι όσοι συμμετείχαν στην διαβούλευση αναφέρονται στη διατήρηση της ξεχωριστής εκλογής και στα θετικά αποτελέσματα της ύπαρξης ανεξάρτητων συμβουλίων που μακριά από παραταξιακές και κομματικές λογικές εκπροσωπούν τον τόπο τους. Μην ξεχνάμε ότι ο κάθε Δήμος αποτελείται από ένα σύνολο Κοινοτήτων και οι Κοινότητες είναι αυτές που εκφράζουν την βούληση των κατοίκων του τόπου. Τι είναι άλλωστε οι Δήμοι χωρίς τις Κοινότητες;

Η απαξίωση, η αδιαφορία αλλά και η αποσιώπηση αυτού του γεγονότος από το Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Εσωτερικών για το αποτέλεσμα της διαβούλευσης προκαλεί δυσαρέσκεια στο σύνολο των Κοινοτικών Συμβουλίων της χώρας.

Ο θεσμικός εταίρος, όπως ονομάζει ο Υπουργός την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, απέδειξε ότι δεν εκπροσωπεί το σύνολο των Δήμων της χώρας, αφού υπάρχουν πληθώρα ψηφισμάτων Δημοτικών και Κοινοτικών Συμβουλίων που διατείνονται κατά του νομοσχεδίου. Δεν ακολουθήθηκε καμία διαδικασία διαβούλευσης σε επίπεδο Κοινοτήτων και Δήμων. Η ΚΕΔΕ κατέληξε στις αποφάσεις της, δρώντας ως “μια παρέα πλειοψηφούντων Δημάρχων” και το Υπουργείο Εσωτερικών προχωρά σε μια εκλογική μεταρρύθμιση χωρίς να ακούει την βάση του.

Προσβλέπουμε σε ευήκοα ώτα ακόμα και την ύστερη στιγμή.
Κύριε Υπουργέ,

Σας καλούμε να αναθεωρήσετε την κατεύθυνση του νομοσχεδίου. Οι προωθούμενες ρυθμίσεις θανατώνουν την ελληνική επαρχία. Ισχυρές κοινότητες σημαίνει ισχυροί δήμοι. Ο τρόπος εκλογής των αντιπροσώπων είναι κομβικής σημασίας για μια ισχυρή πολυεπίπεδη τοπική αυτοδιοίκηση.