Πίσω κάνει ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης αναφορικά με τη σύμφωνα γνώμη του δημάρχου ή του περιφερειάρχη, για την μετακίνηση υπαλλήλου στο πλαίσιο της κινητικότητας.
Συγκεκριμένα, ενώ κατά την προ δύο εβδομάδων συνάντηση με το προεδρείο της ΚΕΔΕ, σύμφωνα και με το σχετικό δελτίο Τύπου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων, «η ηγεσία του ΥΠΕΣ επεσήμανε ότι προσεγγίζει θετικά τις απόψεις της ΚΕΔΕ για την κινητικότητα» (σ.σ. δηλαδή, βασικά την σύμφωνη γνώμη του δημάρχου), σήμερα ο κ. Βορίδης, «γείωσε» τους δημάρχους
Δηλαδή, όπως είπε: «Δεν είμαι έτοιμος να προχωρήσω σε αυτή την λύση.
Θα προσπαθήσω να βρω άλλη λύση. Ως έσχατο καταφύγιο μόνο, μπορεί να εφαρμοστεί αυτή η λύση. Γιατί, αν γίνει αυτό δεν μπορεί να γίνει μόνο για τους ΟΤΑ αλλά και για τους άλλους φορείς. Όμως, έτσι, κανένας φορέας δεν θα δίνει έγκριση. Και άρα καταργείται στην πράξη η κινητικότητα».
Πάντως, ο νέος υπουργός Εσωτερικών αναγνώρισε ότι «υπάρχουν πολλά προβλήματα στο σύστημα», που «δεν έχουν σχέση με το ίδιο το σύστημα κινητικότητας αλλά τον τρόπο που εφαρμόστηκε».
Προανήγγειλε, δε, ότι «θα πρέπει να γίνεται αξιολόγηση των θέσεων που δημοσιοποιούνται. Ποιες θέσεις, πραγματικά, πρέπει να ανοίξουν και ποιες όχι».
ΚΕΔΕ: Να μπουν τρεις προϋποθέσεις
Υπενθυμίζεται ότι η ΚΕΔΕ ζητά να μπουν τρεις προϋποθέσεις για την κινητικότητα του προσωπικού των Δήμων.
Συγκεκριμένα, αυτή θα μπορεί να πραγματοποιείται
-Μόνον για μετακίνηση προσωπικού από Δήμο σε Δήμο.
– Να αποτελεί προ-απαιτούμενο η σύμφωνη γνώμη του Δημάρχου, για να μπορεί να μετακινηθεί κάποιος εργαζόμενος ενός Δήμου σε άλλο Δήμο.
– Η κινητικότητα να επιτρέπεται εφόσον συντρέχουν πολύ σοβαροί λόγοι (υγείας ή ανάγκη συνένωσης οικογενειών) , που θα πρέπει να τεκμηριώνονται επαρκώς.