Παράταση προσαρμογής των δημοτικών παιδικών σταθμών στο ΠΔ 99/2017 ζητά η ΚΕΔΕ

Ο Νίκος Χαρδαλιάς στο Συμβούλιο της Ευρώπης
19 Ιουνίου 2020
Πρόγραμμα εκπόνησης Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων ύψους 200 εκ. ευρώ
19 Ιουνίου 2020
Show all

Παράταση προσαρμογής των δημοτικών παιδικών σταθμών στο ΠΔ 99/2017 ζητά η ΚΕΔΕ

Την παράταση της προσαρμογής των δομών παιδικών, βρεφικών και βρεφονηπιακών σταθμών των δήμων και των νομικών τους προσώπων στις διατάξεις του ΠΔ 99/2017 ζητά το ΔΣ της ΚΕΔΕ προτείνοντας ταυτόχρονα νομοθετική ρύθμιση που να προβλέπει λήξη της προθεσμίας στις 31 Δεκεμβρίου του 2021.

Ειδικότερα το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ σημειώνει ότι για την εφαρμογή του άρθρου 6 του ΠΔ 99/2017, απαιτείται μία ιδιαιτέρως χρονοβόρα διαδικασία που απαιτεί ιδιαίτερα μεγάλα κόστη για τους δήμους και τα νομικά τους πρόσωπα, προκειμένου να προσαρμοστούν οι δομές παιδικής προστασίας στις διατάξεις αυτές. Γιαυτό κρίνεται απαραίτητη νομοθετική ρύθμιση, για παράταση της εφαρμογής, η οποία σήμερα είναι έως 30 Ιουνίου, για δεκαοκτώ ακόμη μήνες, έως 31 Δεκεμβρίου 2021.

Δεύτερον, λόγω της δύσκολης συγκυρίας υιοθέτησης των μέτρων περιορισμού εξάπλωσης του COVID-19, δεν θα είναι δυνατόν για τους δήμους και τα νομικά πρόσωπα αυτών, να προχωρήσουν στην εκπόνηση / ανάθεση μελετών αλλά και στην προμήθεια εξοπλισμού προκειμένου να προσαρμοστούν στις διατάξεις του ΠΔ 99/2017.

Σε αντίθετη περίπτωση, εκατοντάδες δομές παιδικών, βρεφικών και βρεφονηπιακών σταθμών ανά την Ελλάδα θα πρέπει να αναστείλουν την λειτουργία τους, προκειμένου να εκπονήσουν/αναθέσουν μελέτες, να ανευρεθούν οι πόροι και να γίνουν οι αναγκαίες κατασκευαστικές εργασίες.

Επιπλέον, υπάρχει κίνδυνος, στην επικείμενη προκήρυξη της δράσης «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» για την περίοδο 2020-2021, εκατοντάδες δημοτικές δομές να μην πληρούν τους όρους ένταξης και να οδηγηθούν σε κλείσιμο, με συνέπεια, δεκάδες χιλιάδες βρέφη και παιδιά να μείνουν εκτός των δομών παιδικής προστασίας και εργαζόμενοι να οδηγηθούν στην απόλυση, με τραγικές συνέπειες στην κοινωνία, στην ΤΑ και στην οικονομία».

Η νομοθετική ρύθμιση που προτείνει η ΚΕΔΕ είναι η εξής:

«Η προθεσμία των παρ. 2 και 3 του άρθρου 6 του π.δ. 99/2017 (Α’ 141) ως προς τη συμμόρφωση των σταθμών στις διατάξεις των στοιχείων Β1, Β2, Β3, Β5, Γ1 και Ζ του άρθρου 4 του ΠΔ 99/2017, παρατείνεται από της λήξη της έως 31.12.2021.

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των σταθμών στις ως άνω διατάξεις, μέσα στην ανωτέρω αποκλειστική προθεσμία, η άδειά τους ανακαλείται».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *