Περιφέρεια Ν. Αιγαίου: Δημοπράτηση με τη διαδικασία του κατεπείγοντος αντιπλημμυρικών έργων στις πληγείσες περιοχές από την πυρκαγιά στη Ρόδο

Δήμος Δάφνης – Υμηττού: Μουσική παράσταση αφιέρωμα στον Μάνο Λοΐζο
19 Σεπτεμβρίου 2023
ΑλλάΖΟΥΜΕ και για περισσότερες δουλειές.
20 Σεπτεμβρίου 2023
Show all

Περιφέρεια Ν. Αιγαίου: Δημοπράτηση με τη διαδικασία του κατεπείγοντος αντιπλημμυρικών έργων στις πληγείσες περιοχές από την πυρκαγιά στη Ρόδο

Περιφέρεια Ν. Αιγαίου: Δημοπράτηση με τη διαδικασία του κατεπείγοντος αντιπλημμυρικών έργων στις πληγείσες περιοχές από την πυρκαγιά στη Ρόδο

Τη δημοπράτηση, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος των έργων αντιπλημμυρικής προστασίας στις πεδινές περιοχές του νησιού της Ρόδου που επλήγησαν από την δασική πυρκαγιά της 18/07/2023, ενέκρινε η Οικονομική Επιτροπή της περιφέρεια Ν.Αιγαίου.

Πρόκειται για το έργο «Επείγουσες αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις στις πληγείσες περιοχές, από τη δασική πυρκαγιά της 18/07/2023, στη ν. Ρόδο», προϋπολογισμού 8.500.000 ευρώ και την υπηρεσία «Κατεπείγουσες επεμβάσεις ανάπλασης τμημάτων οδικού δικτύου αρμοδιότητας Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου που επλήγησαν από τη δασική πυρκαγιά της 18/07/2023 στη ν. Ρόδο», προϋπολογισμού: 380.000 ευρώ.

Συγκεκριμένα η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έχει αναλάβει να υλοποιήσει όλα τα απαιτούμενα έργα στην πεδινή κοίτη των ρεμάτων, ενώ το ΥΠΕΝ αναλαμβάνει τις ορεινές κοίτες των ρεμάτων, με αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα στις πλαγιές του βουνού.

Οι περιοχές παρέμβασης της Περιφέρειας είναι η Μαλώνα, τα Μάσαρη, το Χαράκι (χείμαρροι Πλατανερος, Χας και Μάκκαρης), η Λάρδος (χείμαρροι Φονιάς, Μεριδιάτης), ο χείμαρρος Κηπηρίωνας, το Βάτι (χείμαρρος Γέροντας), το Γεννάδι (χείμαρρος Γενναδενός) και το Κιοτάρι (όπου 13 μικρότερα ρέματα απορροής τέμνουν το Επαρχιακό Οδικό δίκτυο).

Επίσης η περιφέρεια ήδη από τις αρχές Αυγούστου έχει καταθέσει σχετική τεχνική έκθεση στο Ταμείο Φυσικών Καταστροφών του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Ωστόσο δεν θα περιμένει την έγκριση της χρηματοδότησης που έχει ζητήσει για αυτά τα έργα, αλλά θα προχωρήσει ώστε εντός του Σεπτεμβρίου ο διαγωνισμός να είναι στον «αέρα» και το συντομότερο δυνατόν να υπάρχει ανάδοχος και υπογραφή σύμβασης.

Διασφαλίζοντας την χρηματοδότηση των αντιπλημμυρικών έργων από ίδιους πόρους της Περιφέρειας, ο Περιφερειάρχης, Γιώργος Χατζημάρκος, υπέγραψε προ ημερών την απόφαση έγκρισης ανάληψης πολυετούς υποχρέωσης δαπανών συνολικού ποσού 8.500.000 ευρώ, το οποίο θα διατεθεί σε έργα αντιπλημμυρικής προστασίας. Παράλληλα, το Τμήμα Μελετών της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων Δωδεκανήσου προχώρησε ταχύτατα στην σύνταξη και θεώρηση των τευχών δημοπράτησης των δύο προαναφερθέντων συμβάσεων.

Όσον αφορά τις κατεπείγουσες επεμβάσεις ανάπλασης τμημάτων οδικού δικτύου αρμοδιότητας Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας σημειώνει ότι «η δασική πυρκαγιά της 18/07/2023 προξένησε εντονότερες βλάβες κυρίως στα τμήματα του οδικού δικτύου αρμοδιότητας Π.Ν.Αι. στις Δημοτικές Ενότητες Λινδίων και Νότιας Ρόδου του Δήμου Ρόδου της Περιφερειακής Ενότητας Ρόδου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, τα οποία αφορά η παρούσα παροχή Υπηρεσίας. Κατά μήκος των τμημάτων αυτών υπάρχουν καμένα κλαδιά και κορμοί στα ερείσματα και τα πρανή της οδοποιίας, τα οποία πρέπει να κοπούν και να απομακρυνθούν καθώς υπάρχει άμεσος
κίνδυνος να παρασυρθούν από τις βροχές της επερχόμενης χειμερινής περιόδου και να πέσουν εντός του κυκλοφορούμενου οδοστρώματος. Τα εν λόγω υλικά εξάλλου, με τις πρώτες έντονες βροχοπτώσεις υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να φράξουν τα τεχνικά απορροής των ομβρίων δημιουργώντας συνθήκες συσσώρευσης ομβρίων στο κατάστρωμα της οδού. Επίσης, η ύπαρξη του φυτικού υλικού, κατά μήκος των τμημάτων του οδικού δικτύου, που κατακάηκε από τη δασική πυρκαγιά έχει και τη λειτουργία συγκράτησης του εδάφους. Επομένως απαιτείται η άμεση επέμβαση για την φύτευση νέου φυτικού υλικού στις θέσεις των καμένων με την τοποθέτηση και του κατάλληλου συστήματος άρδευσης».

Λόγω των προαναφερθέντων κινδύνων υπάρχει κατεπείγουσα ανάγκη εκτέλεσης των εν λόγω παρεμβάσεων. Για τον λόγο αυτό, η περιφέρεια θα προχωρήσει στη «δημοπράτηση των έργων θα γίνει μέσω ηλεκτρονικού μειοδοτικού (βάσει τιμής) διαγωνισμού μεταξύ τριών οικονομικών φορέων, χωρίς προηγούμενη δημοσίευση σύμφωνα με την παρ. 2γ) του άρθρου 32 και του άρθρου 32Α του Ν. 4412/16, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει για την κατεπείγουσα ανάθεση δημοσίων συμβάσεων».