Πράσινο Κίνημα: Το Ινστιτούτο Καταναλωτών επιβεβαιώνει τις θέσεις μας για την αντιμετώπιση της ακρίβειας

ECONOMIST- Ν. Χαρδαλιάς: Απαιτείται η ολοκληρωμένη διακυβέρνηση και σχεδίαση της Περιφέρειας Αττικής
20 Νοεμβρίου 2023
Λάζαρος Κυρίζογλου στο συνέδριο της ΕΝΠΕ: Η Αυτοδιοίκηση Α΄και Β΄ βαθμού να καταστεί βασικός πυλώνας μιας νέας παραγωγικής και αναπτυξιακής πορείας της χώρας
22 Νοεμβρίου 2023
Show all

Πράσινο Κίνημα: Το Ινστιτούτο Καταναλωτών επιβεβαιώνει τις θέσεις μας για την αντιμετώπιση της ακρίβειας

Πράσινο Κίνημα: Το Ινστιτούτο Καταναλωτών επιβεβαιώνει τις θέσεις μας για την αντιμετώπιση της ακρίβειας

Η πρόσφατη ανακοίνωση του Ινστιτούτου Καταναλωτών έρχεται να επιβεβαιώσει τις θέσεις του Πράσινου Κινήματος για την ακρίβεια που μαστίζει τη χώρα μας.

Πιο συγκεκριμένα, όπως τονίζει το ΙΝΚΑ, η ανοδική πορεία των τιμών στα τρόφιμα 9,9% όχι μόνο ανέκοψε την πτωτική πορεία του πληθωρισμού τον Οκτώβριο, αλλά τον οδήγησε σε υπερδιπλάσιο ποσοστό. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, τον Οκτώβριο ο τιμάριθμος διαμορφώθηκε στο 3,4% από 1,6% τον Σεπτέμβριο. Σημειώνεται πως και τα στοιχεία της Eurostat για τον Οκτώβριο υπέδειξαν επιτάχυνση του ρυθμού αύξησης των τιμών στην Ελλάδα κατά 3,9% από 2,4% τον προηγούμενο μήνα. Πρόσφατα η Επιτροπή Ανταγωνισμού προσδιόρισε ότι τα απορρυπαντικά στην Ελλάδα πωλούνται από 114% ως και 361% ακριβότερα. Σύμφωνα με καταγγελίες καταναλωτών είναι φθηνότερο το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και πληθώρα άλλων προϊόντων στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη σε σχέση με την Ελλάδα.

Μάλιστα, το ΙΝΚΑ καταγγέλλει την απουσία ουσιαστικών ελέγχων σε όλη την αλυσίδα από το χωράφι μέχρι το ράφι, την μη ουσιαστική εφαρμογή της ψηφισμένης Ευρωπαϊκής Οδηγίας περί αθέμιτων εμπορικών πρακτικών και την Πρακτική εναρμόνισης τιμών.

Την ίδια στιγμή, ακρίβεια διαρκείας προβλέπει για την Ελλάδα η έκθεση της Κομισιόν στο πλαίσιο των φθινοπωρινών προβλέψεων, που δόθηκε πριν από λίγο στη δημοσιότητα. «Ο συνολικός πληθωρισμός αναμένεται να διαμορφωθεί κατά μέσο όρο στο 4,3% το 2023 και θα παραμείνει πάνω από το 2% σε σχέση με τον ορίζοντα της πρόβλεψης. Οι πρόσφατες μηνιαίες μετρήσεις δείχνουν άνοδο του πληθωρισμού της ενέργειας και των υπηρεσιών (σε εποχικά προσαρμοσμένη σε μηνιαία βάση), ενώ οι τιμές των τροφίμων επηρεάζονται από τις πρόσφατες πλημμύρες στην περιοχή της Θεσσαλίας, βασική περιοχή για την αγροτική παραγωγή», σημειώνουν οι τεχνοκράτες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι τιμές καταναλωτή προβλέπεται να αυξηθούν κατά 2,8% και 2,1% το 2024 και το 2025 αντίστοιχα».

Οι προτάσεις του Πράσινου Κινήματος για την ακρίβεια

Καθημερινά όλο και περισσότεροι συμπολίτες μας, υποχωρούν κάτω από το όριο της φτώχειας.

Η τεράστια αύξηση όλων των τιμών, οφείλεται κυρίως στην αποδιοργάνωση των εφοδιαστικών αλυσίδων που οδήγησαν στην αδυναμία της προσφοράς να ανταποκριθεί άμεσα στην αύξηση της ζήτησης. Ο πληθωρισμός και προσθετικά τα κερδοσκοπικά ποσοστά μεταφέρθηκαν στους καταναλωτές, δεδομένου ότι οι περισσότερες πολύ μικρές επιχειρήσεις αύξησαν τις τιμές του.

Επίσης, ο στόχος για εκπομπή μηδενικών αερίων του θερμοκηπίου έως το 2050 θα αποτελέσει βασικό παράγοντα ανατιμήσεων στην ενέργεια, καθώς η ηλεκτροπαραγωγή από ΑΠΕ δεν προχωρά ιδιαίτερα.

Η κυβέρνηση, χωρίς κανένα στρατηγικό σχεδιασμό, για το μεσοδιάστημα μέχρι την ενεργειακή μετάβαση σε ΑΠΕ, αλλά και χωρίς ουσιαστική οραματική πολιτική για την παραγωγική ανασυγκρότηση, έχει χάσει τη μάχη με την ακρίβεια.

Παίζει τον ρόλο, ενός κακού διαχειριστή της πραγματικότητας.

Ταυτόχρονα, όμως, με διάφορα «άλλοθι» και το ειδικό καθεστώς των απευθείας αναθέσεων, στήριξε οικονομικά την επιχειρηματική προνομιακή ελίτ της χώρας μας, στερώντας αναγκαίους πόρους από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και από τις φτωχές οικογένειες

Το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ προτείνει τα εξής:

– Την άμεση μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 13% και για όσα προϊόντα είναι ήδη στο 13% να πέσουν στο 6%. Ειδικά για τα βασικά είδη διατροφής της οικογένειας, (το αναγκαίο πακέτο του νοικοκυριού), να υπάρξει μηδενικό ΦΠΑ και πλαφόν ανώτερου ορίου τιμής.

– Τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα για να συγκρατηθεί το προσαυξημένο ποσό που θα προκύψει από τις ανατιμήσεις

– Την υπαγωγή στις ευνοϊκές ρυθμίσεις για την επιδότηση ρεύματος και για τους καταναλωτές μεσαίας τάσης.

– Την άμεση κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, σε μία προσπάθεια ενίσχυσης του εισοδήματος σημαντικού αριθμού επαγγελματιών.

– Την άμεση επαναφορά των δόσεων των χρεών σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία σε 120 και 240 δόσεις, χωρίς τόκους και προσαυξήσεις. Να έχουν δικαίωμα να μπουν στη ρύθμιση, όσες εταιρίες και φυσικά πρόσωπα την έχουν χάσει αλλά και όσοι «τρέχουν» ρύθμιση με λιγότερες δόσεις.

– Την ενίσχυση (έχοντας προτεραιότητα σε εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα χρηματοδότησης) των αγροτών, αγροτικών συνεταιρισμών και εταιρειών που έχουν σχέση με τον πρωτογενή τομέα.

– Κατάργηση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας

– Κρίνουμε ότι οι Καταναλωτές στην Ελλάδα θα πρέπει να επιδιώξουν την έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση, να συνειδητοποιήσουν την δύναμη που έχουν ως καταναλωτές, ώστε να πετύχουν την δημιουργία μιας ισορροπημένης και δικαιότερης αγοράς που θα:

– έχει προτεραιότητα την εξυπηρέτηση των αναγκών του καταναλωτή και όχι την αλόγιστη επιδίωξη του μέγιστου κέρδους,

– σέβεται την νομοθεσία, τα δικαιώματά των καταναλωτών, την αξιοπρέπειά του, το περιβάλλον,

– αποδεικνύει έμπρακτα ότι αντιλαμβάνεται την ευθύνη της για την ασφάλεια και την υγεία μας

– λειτουργεί σε κλίμα διαφάνειας και θα επιδιώκει να αποκτήσει την εμπιστοσύνη μας με σωστές πρακτικές και όχι με παραπλανητικές εκστρατείες ενημέρωσης, αποκρύπτοντας την αλήθεια.

Ο συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος Κώστας Καλογράνης δήλωσε σχετικά: “Η ανακοίνωση του Ινστιτούτου Καταναλωτών επιβεβαιώνει τις θέσεις για την ακρίβεια που κάθε ημέρα μαστίζει και περισσότερο τη χώρα μας. Το Πράσινο Κίνημα, αφενός εκτιμά ότι πρέπει να υπάρξει ένα διαφορετικό μείγμα πολιτικής ώστε να θωρακιστεί μακροπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα η Ελληνική οικονομία, αφετέρου κρίνει ότι πρέπει να υπάρξουν άμεσα πρωτοβουλίες στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, του παραγωγικού τομέα και των φτωχών οικογενειών. Ας σταματήσει η κυβέρνηση να προσπαθεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα επικοινωνιακά και με ψίχουλα”.