ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ: Η Πολιτική Προστασία, ο … Μέγας Αλέξανδρος και οι φωτιές που έρχονται

«Πράσινες Αποστολές – Green Missions» στο Δήμο Περιστερίου
19 Φεβρουαρίου 2021
Οι αλλαγές στο νέο εκλογικό νόμο της Αυτοδιοίκηση που ζητά η ΚΕΔΕ
22 Φεβρουαρίου 2021
Show all

ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ: Η Πολιτική Προστασία, ο … Μέγας Αλέξανδρος και οι φωτιές που έρχονται

Με αφορμή τα όσα συνέβησαν κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας, το αλαλούμ του κρατικού συντονισμού, αλλά και τον γενικότερο σχεδιασμό της πολιτικής προστασίας, το Πράσινο Κίνημα έχει να επισημάνει τα εξής:

  • Η κυβέρνηση πιάστηκε απροετοίμαστη και ο καθένας έκανε ότι νομίζει χωρίς κάποιον σχεδιασμό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η απόφαση να κλείσει η Εθνική Οδός την πρώτη μέρα χωρίς να σταλεί ειδοποίηση με το 112. Απόφαση η οποία άλλαξε μετά την κατακραυγή του κόσμου.
  • Έγινε λάθος εκτίμηση της κατάστασης. Τη Δευτέρα ανακοινώθηκε ότι την επόμενη ημέρα (Τρίτη) θα επανέλθει η ηλεκτροδότηση σε όλα τα σπίτια. Κάτι που φυσικά δεν έγινε, αφού μέχρι και το Σάββατο τα συνεργεία δούλευαν για να επανέλθει το ρεύμα.
  • Ακόμα και την ώρα των προσπαθειών έγιναν λάθος επιλογές με πιο χαρακτηριστική την επιλογή να στείλουν ογκώδη μηχανήματα για τον εκχιονισμό, που όμως δεν μπορούσαν να κάνουν τη δουλειά στους μικρούς και στενούς δρόμους.
  • Το φαινόμενο δεν ήταν πρωτοφανές, είχε περιγραφεί με ακρίβεια από τους μετεωρολόγους και δυστυχώς λόγω των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, θα υπάρχει συχνά από εδώ και πέρα.
  • Η κυβέρνηση ψηφίζει αντιπεριβαλλοντικούς νόμους, που εντείνουν τα προβλήματα από την κλιματική αλλαγή, αλλά την ώρα του προβλήματος δείχνει επικοινωνιακά ότι δήθεν αγωνίζεται για να μετριαστούν οι επιπτώσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ η κυβέρνηση έφερε νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ , δεν ενδιαφέρθηκε να κάνει προσλήψεις , έστω 8μηνων, για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα του χιονιά που θα έρχονταν.
  • Οι εργαζόμενοι στον ΔΕΔΔΗΕ και την τοπική αυτοδιοίκηση εργάστηκαν με αυταπάρνηση για να επανέλθει η κανονικότητα. Είναι όμως λίγοι σε υποστελεχωμένες υπηρεσίες.
  • Το γεγονός ότι υπάρχει ένας άνθρωπος, ο υπουργός Χαρδαλιάς που πηγαίνει παντού και για όλα δείχνει ότι δεν υπάρχει οργάνωση, δομή, κατανομή αρμοδιοτήτων και εξειδικευμένη προσέγγιση. Σεισμός γίνεται; Ο Χαρδαλιάς εκεί, λες και θα σκοτώσει την εγκέλαδο. Αφρικανική μετάλλαξη του covid προκύπτει; Ο Χαρδαλιάς, εκεί λες και θα εξαφανίσει τον κορονοιό. Ούτε ο Μέγας Αλέξανδρος να ήταν… Το ζητούμενο της Πολιτικής Προστασίας όμως είναι η πρόληψη και όχι η καταστολή.

Οι τελευταίες κυβερνήσεις, δεν είχαν κανένα πραγματικό σχέδιο αντιμετώπισης των φαινομένων από την πολιτική προστασία. Για αυτό υπήρξε η Μάνδρα, το Μάτι, η Χαλκιδική, η Εύβοια, η Κρήτη και όλες οι άλλες περιοχές της Ελλάδας. Βρέχει λίγο παραπάνω και πλημμυρίζουμε . Φυσάει λίγο περισσότερο και καιγόμαστε. Χιονίζει λίγο παραπάνω και για μία εβδομάδα κόβεται το ρεύμα. Μοναδική εξαίρεση η αντισεισμική θωράκιση, όπου υπάρχει μία γενικευμένη γνώση και κουλτούρα αντιμετώπισης του φαινομένου από παλιά.

Η Πυροπροστασία και η Οργάνωση των Υπηρεσιών

Το Πράσινο Κίνημα, επαναφέρει την πρότασή του για τη δημιουργία εξειδικευμένων επιτροπών Αντιπυρικής Θωράκισης, Αντιπλημμυρικής Θωράκισης και Αντιμετώπισης Χιονόπτωσης. Με εξειδίκευσες ασκήσεις αντιμετώπισης των προβλημάτων , όχι την ώρα της κρίσης αλλά σε προηγούμενο χρόνο με την συμμετοχή των πολιτών. Τη δημιουργία, συγκεκριμένου ανά κατηγορία εθελοντικού σώματος πολιτών. Την πρόσληψη προσωπικού που θα επιμορφωθεί και θα εξειδικευτεί στις προληπτικές λειτουργίες που πρέπει να γίνουν ανά κατηγορία φυσικής καταστροφής και στη συγκεκριμένη δράση που πρέπει να κάνει την ώρα της κρίσης. Να χρησιμοποιηθούν οι νέες τεχνολογίες και εξειδικευμένα υλικά αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών. Να υπάρξει ενημέρωση στα σχολεία για την στάση που πρέπει να κρατήσουν οι πολίτες ανά κατηγορία φυσικής καταστροφής. Θα λέγαμε να πάρουν πίσω και τα αντιπεριβαλλοντικά νομοσχέδια, αλλά τα οικονομικά συμφέροντα δεν θα τους το επιτρέψουν. Τουλάχιστον , όμως ας προσλάβουν πάλι τους δασεργάτες δασοπροστασίας, που έχουν εξειδικευτεί και πιστοποιηθεί για την προστασία των δασικών οικοσυστημάτων της χώρας. Να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες να μην συζητάμε για τις φωτιές το καλοκαίρι.

Για το συγκεκριμένο θέμα ο συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος Κώστας Καλογράνης δήλωσε τα εξής: «Η υπεύθυνοι της πολιτικής προστασίας της χώρας, τόσο από αυτή την κυβέρνηση όσο και από την προηγούμενη, τρέχουν πίσω από το πρόβλημα και δεν μπορούν να το προβλέψουν και να έχουν επεξεργαστεί τεχνοκρατικά, εξειδικευμένα σενάρια αντιμετώπισης. Το Πράσινο Κίνημα έχει κάνει μία σειρά από τέτοιες προτάσεις. Μετά το φιάσκο της κακοκαιρίας, τους καλούμε να εργαστούν από τώρα για το καλοκαίρι. Να προσλάβουν πάλι τους δασεργάτες δασοπροστασίας, που έχουν εξειδικευτεί και πιστοποιηθεί για την προστασία των δασικών οικοσυστημάτων της χώρας. Να προλάβουμε τουλάχιστον τις φωτιές. Γιατί μετά τις πλημμύρες τους νίκησε και το χιόνι…».