Πρωτοβουλία ενημέρωσης πολιτών για COVID-19 και καρδιαγγειακή υγεία από ΚΕΔΕ και ΕΚΕ

Θεοδωρικάκος: Επανίδρυση της Δημοτικής Αστυνομίας
28 Σεπτεμβρίου 2020
«Φιλόδημος ΙΙ»: Σαράντα δύο εκατ. ευρώ περισσότερα για αθλητισμό, λιμενικά έργα και αδέσποτα
28 Σεπτεμβρίου 2020
Show all

Πρωτοβουλία ενημέρωσης πολιτών για COVID-19 και καρδιαγγειακή υγεία από ΚΕΔΕ και ΕΚΕ

Nurse hand fills out a medical form Coronavirus test on hospital table with respiratory mask and test tubes with blood for analysis. 2019-nCoV virus infection originating in Wuhan, China

Πρωτοβουλία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών για τον COVID-19 και την καρδιαγγειακή υγεία αναλαμβάνουν ανέλαβαν από κοινού η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία και η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς, αύριο 29 Σεπτεμβρίου, αλλά και τα νέα δεδομένα με την πανδημία στη χώρα μας.

Η Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς είναι μια εκστρατεία που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Καρδιολογικής Ομοσπονδίας και με την υποστήριξη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Στόχος της είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τις καρδιαγγειακές παθήσεις.

Στην Ελλάδα, με το δεδομένο ότι η πανδημία του COVID-19 έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα, ανατρέποντας την καθημερινότητα των πολιτών που ανησυχούν ιδιαίτερα για την υγεία τους , η ΕΚΕ και η ΚΕΔΕ – με ανθρωποκεντρικό προσανατολισμό και στόχο να ενημερώσουν έγκυρα και εύληπτα τους πολίτες – προχώρησαν στη δημιουργία πολυσέλιδου φυλλαδίου για τον COVID-19 και την αλληλεπίδραση που έχει με τα καρδιαγγειακά νοήματα.

Την συγκεκριμένη προσπάθεια υποστηρίζει το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων-Προαγωγής Υγείας (ΕΔΔΥΠΠΥ).

Στο πολυσέλιδο φυλλάδιο που θα μοιραστεί σε πολλούς δήμους της χώρας για την ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών και των υπαλλήλων των δήμων, με εύληπτο και απτό τρόπο αναδεικνύονται όσα πρέπει να προσέχουν οι καρδιοπαθείς και οι ευπαθείς ομάδες σε σχέση με τον COVID-19.

Με αφορμή τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία ο πρόεδρος της ΕΚΕ, καθηγητής Καρδιολογίας Ι. Γουδέβενος αναφέρει: «Σε μια δύσκολη συγκυρία για τη χώρα και με κύριο ζητούμενο την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19, είναι αναμενόμενο να δημιουργούνται ερωτήματα από ασθενείς με καρδιοπάθειες για την καλύτερη διαχείριση της κατάστασης της υγείας τους. Στο συγκεκριμένο φυλλάδιο γίνεται προσπάθεια να ενημερωθούν με εύληπτο και στοχευμένο τρόπο οι ασθενείς με καρδιαγγειακά νοσήματα και ευρύτερα οι πολίτες».

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Τρικκαίων, Δ. Παπαστεργίου με αφορμή τη κοινή δράση της ΚΕΔΕ με την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία δήλωσε:

«Η αύξηση των κρουσμάτων σε όλη την Επικράτεια μας υποχρεώνει να κινητοποιηθούμε άμεσα για την προστασία όλων των πολιτών και κυρίως των ευπαθών ομάδων. Οφείλουμε ΟΛΟΙ να συνεργαστούμε με σχέδιο και υπευθυνότητα για την αναχαίτιση της πανδημίας, σεβόμενοι τις οδηγίες των επιστημόνων. Συγχαίρω την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία για την πρωτοβουλία της να στηρίξει και να ενημερώσει μέσα από αυτό το φυλλάδιο όλες τις ευπαθείς ομάδες».

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς, πρέπει να γνωρίζουμε ότι η καρδιαγγειακή νόσος ευθύνεται για το θάνατο 17,5 εκατομμυρίων ανθρώπων ετησίως, και μέχρι το 2030 αυτός ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί και να φθάσει τα 23 εκατομμύρια. Παγκοσμίως, 1 στους 10 ανθρώπους ηλικίας 30-70 ετών πεθαίνει πρόωρα από καρδιαγγειακά νοσήματα, συμπεριλαμβανομένων καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικών επεισοδίων. Τουλάχιστον το 80% αυτών των πρόωρων θανάτων θα μπορούσε να αποφευχθεί, αν ο καθένας από εμάς είχε γνώση των παραγόντων κινδύνου των καρδιαγγειακών παθήσεων.

H Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία συνιστά:

••Υιοθετήστε έναν πιο δραστήριο τρόπο ζωής

Σταματήστε το κάπνισμα

•Επιλέξτε μια ισορροπημένη διατροφή

Ελέγχετε τακτικά την αρτηριακή σας πίεση και τη χοληστερίνη.