Σε εξέλιξη πρόγραμμα κωνωποκτονίας στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας

Θετική, με 9 προσθήκες, γνωμοδότηση της Περιφ. Αττικής επί της περιβαλλοντικής μλέτης για έργα του ΟΛΠ
22 Μαΐου 2020
“Η διατάραξη του κλίματος πλησιάζει στο σημείο χωρίς επιστροφή”
22 Μαΐου 2020

Σε εξέλιξη πρόγραμμα κωνωποκτονίας στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας

Σε εξέλιξη βρίσκεται το πρόγραμμα κωνωποκτονίας στην Περιφερειακή Ενότητα (ΠΕ) Λάρισας. Το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών για το 2020 εκτελείται στην ευρύτερη περιοχή του Δέλτα του Πηνειού και στην παρακάρλια περιοχή στα διοικητικά όρια των Δήμων Τεμπών, Αγιάς, Κιλελέρ, καθώς και στους Δήμους Τυρνάβου και Ελασσόνας. Επιπλέον, στις περιοχές εφαρμογής του περιλαμβάνονται και οι δομές φιλοξενίας προσφύγων που λειτουργούν στα όρια της ΠΕ Λάρισας.
Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται κατά κύριο λόγο από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τους Δήμους Αγιάς, Ελασσόνας, Κιλελέρ, Τεμπών και Τυρνάβου. Στο πλαίσιο υλοποίησή του και πριν την έναρξη εφαρμογής ψεκασμών, προηγήθηκαν:
-Ο εντοπισμός και η αξιολόγηση των εν δυνάμει εστιών αναπαραγωγής κουνουπιών

 • Ο προσδιορισμός των θέσεων ελέγχου (δειγματοληπτικών σταθμών).
 • Η αποτύπωση των σταθμών ελέγχου σε ψηφιακά χαρτογραφικά υπόβαθρα.
 • Η δημιουργία επιχειρησιακών χαρτών.
 • Η επικαιροποίηση της οικολογικής χαρτογράφησης των φυσικών συστημάτων.
  Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Περιφέρειας Θεσσαλίας, για την ακριβή απεικόνιση των εστιών αναπαραγωγής κουνουπιών χρησιμοποιήθηκαν ψηφιακοί γεωαναφερόμενοι επιχειρησιακοί χάρτες. Στους χάρτες απεικονίσθηκαν όλες οι θέσεις ελέγχου και παρέμβασης και πραγματοποιήθηκε επικαιροποίηση της οικολογικής χαρτογράφησης των περιοχών παρέμβασης.
  Από την οικολογική χαρτογράφηση προέκυψαν χάρτες επικινδυνότητας ανά περιοχή, που αποτύπωσαν την πιθανότητα εκτεταμένης ή περιορισμένης εκκόλαψης για κάθε γένος κουνουπιού.
  Στο πλαίσιο εκτέλεσης του έργου, πέραν των φυσικών υγροτοπικών συστημάτων, στα οποία υλοποιήθηκε η οικολογική χαρτογράφηση, εντοπίστηκε, καταγράφηκε, οριοθετήθηκε και τοποθετήθηκε επί χάρτου το σύνολο των εστιών αναπαραγωγής της περιοχής παρέμβασης του έργου. Για το περιαστικό σύστημα ως βασικές εστίες αναπαραγωγής κουνουπιών χαρτογραφήθηκαν σε απόσταση δύο έως τριών χιλιομέτρων από οικισμούς:
 • Ρέματα, κανάλια, αυλάκια.
 • Αποστραγγιστικό δίκτυο, ταμιευτήρες, δίκτυο άρδευσης.
 • Πλημμυρισμένες εκτάσεις δενδροκαλλιέργειας, πλημμυρισμένα χωράφια.
 • Χώροι απόθεσης λυμάτων.
 • Εκτάσεις κτηνοτροφικής γης, απόβλητα εγκαταστάσεων σταβλισμού.
 • Αποχετευτικό σύστημα αστικού (ανοιχτά αποχετευτικά αυλάκια, σχάρες όμβριων υδάτων).
 • Πλημμυρισμένες χέρσες εκτάσεις (συνήθως από διαρροές).
 • Διάφορες μικροεστίες (λακκούβες, διαρροές νερού στους αγροτικούς δρόμους κ.λπ.).
  Σύμφωνα με ενημέρωση της Περιφέρειας Θεσσαλίας, η κατασκευή επιχειρησιακών χαρτών έχει ως στόχο τόσο τη διευκόλυνση της παρακολούθησης της των πληθυσμών προνυμφών κουνουπιών στο πεδίο όσο και την ακριβή υπόδειξη των επιφανειών ψεκασμού.
  Σε αυτούς τους χάρτες σχεδιάστηκαν το οδικό δίκτυο, οι υδάτινοι αποδέκτες, διάφορα χαρακτηριστικά τοπογραφικά στοιχεία και καθορίστηκαν οι σταθμοί δειγματοληψίας προνυμφών, αφού είχε προηγηθεί η σήμανσή τους στο πεδίο. Κατά τη διαδικασία χρησιμοποιήθηκαν τόσο οι επιτόπιες παρατηρήσεις όσο και οι σχετικές φωτογραφίες και χάρτες της περιοχής. Τέλος, αυτοί οι χάρτες πλαστικοποιήθηκαν για την ευκολότερη χρήση τους σε συνθήκες πεδίου και για τη δυνατότητα αναγραφής των αποτελεσμάτων της παρατήρησης.
  Γενικά, ακολουθείται εβδομαδιαίο πρόγραμμα περιφοράς, δηλαδή η κάθε εστία ελέγχεται μία φορά την εβδομάδα για τον εντοπισμό προνυμφών κουνουπιών. Ψεκασμοί πραγματοποιούνται σε επιφάνειες, στις οποίες προηγουμένως είχε πιστοποιηθεί η παρουσία προνυμφών.
  Εάν κριθεί απαραίτητο κατά τη διάρκεια εκτέλεσης του έργου, θα πραγματοποιηθεί και αεροψεκασμός (με ελικόπτερο χαμηλής πτήσης ή drones).
  Η παρακολούθηση της εκτέλεσης του έργου γίνεται από υπαλλήλους της Περιφέρειας Θεσσαλίας και των εμπλεκόμενων δήμων με την επιτόπου παρουσία τους αλλά και με την on line ηλεκτρονική παρακολούθηση της κίνησης των συνεργείων ψεκασμών της αναδόχου εταιρείας.
  Οι εργασίες θα συνεχιστούν μέχρι τις 15 Οκτωβρίου 2020, ημερομηνία λήξης της σύμβασης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *