Σπύρος Ριζόπουλος σε Εμπορικό Επιμελητήριο Άρτας: «Απαιτείται αναπτυξιακό μοντέλο αποκλειστικά για την Περιφέρεια»

Ερώτηση Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την παραχώρηση «ΠΑΛΑΙ» από την ΕΤΑΔ στο Δήμο Γαλατσίου
30 Νοεμβρίου 2020
Ενεργειακή αναβάθμιση του Δημαρχείου Ραφήνας Πικερμίου
30 Νοεμβρίου 2020
Show all

Σπύρος Ριζόπουλος σε Εμπορικό Επιμελητήριο Άρτας: «Απαιτείται αναπτυξιακό μοντέλο αποκλειστικά για την Περιφέρεια»

Η απελπιστική κατάσταση που επικρατεί στην οικονομία της Άρτας βρέθηκε στο επίκεντρο της τηλεδιάσκεψης των Οριζόντων Ηπείρου με τους εκπροσώπους του Επιμελητηρίου Άρτας.
Τους Ορίζοντες Ηπείρου εκπροσώπησε ο επικεφαλής της παράταξης κ. Σπύρος Ριζόπουλος, και οι κ.κ. Βασιλάκης Δημήτριος (υπεύθυνος οικονομικής επιτροπής) και Νάνος Ευστάθιος (περιφερειακός σύμβουλος), ενώ από το Εμπορικό Επιμελητήριο στη συζήτηση συμμετείχαν οι κ.κ. Γκολομάζος Ιωάννης (Πρόεδρος), Χουλιάρας Δημήτριος (αντιπρόεδρος) και Τρομπούκης Δημήτριος (οικονομικός επόπτης).
Η ανησυχία των εμπόρων της Άρτας για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεών τους ήταν το βασικό αντικείμενο στο οποίο εστίασαν οι δύο πλευρές.
Αμφότερες συμφώνησαν ότι το πρώτο βήμα που θα πρέπει να γίνει για την τόνωση της αγοράς, είναι η σχεδίαση ενός διαφορετικού μοντέλου ανάπτυξης. Όπως ανέφεραν οι εκπρόσωποι του επιμελητηρίου όλοι οι φορείς έχουν εστιάσει στον τουρισμό, αγνοώντας την αγροτική οικονομία η οποία έχει περγαμηνές να βοηθήσει στην ανάπτυξη του ευρύτερου τόπου.
Σύμφωνα με τους ίδιους η πανδημία του κορωνοϊού έχει αναγκάσει αρκετούς εμπόρους να μην ανοίξουν τα καταστήματά τους, ενώ όπως ειπώθηκε άπαντες αναμένουν τα Χριστούγεννα προκειμένου να γίνει η άρση του lockdown και να περιορίσουν τις ζημιές τους, όμως δεν είναι σίγουρο ότι θα μπορούν να διατηρήσουν τις επιχειρήσεις τους και μετά τις γιορτές.
Ακόμα, συζητήθηκε εκτενώς η πρόταση της δημιουργίας ενός προγράμματος βοήθειας για όσους δεν έχουν πάρει χρήματα μέχρι στιγμής, αφού τα περισσότερα προγράμματα εστιάζουν στην εστίαση και τον τουρισμό, αγνοώντας το γεγονός ότι και οι έμποροι έχουν πληγεί και σε λίγο καιρό θα υπάρξει σημαντική έλλειψη ρευστότητας στον κλάδο.
Ο κ. Ριζόπουλος ανέφερε ότι στα πλαίσια του πελατειακού κράτους έχουν δοθεί ένα σωρό χρήματα στην τοπική αυτοδιοίκηση, η οποία ξοδεύει σε κατασκευαστικά έργα αγνοώντας τις υπόλοιπες ανάγκες. Για αυτό το λόγο τόνισε ότι είναι επιτακτική ανάγκη να ανασταλεί πλήρως το τεχνικό πρόγραμμα της Περιφέρειας και τα χρήματα να μπουν σε ταμείο για τον κορωνοϊό. Πρόσθεσε μάλιστα ότι χρειάζεται η δημιουργία ενός σχεδίου για να κρατηθούν ζωντανές οι επιχειρήσεις μέχρι το Πάσχα.
Το γεγονός ότι η Άρτα δεν έχει πολλά κρούσματα, ήταν ένα από τα θέματα που επίσης συζητήθηκαν. Ο κ. Ριζόπουλος ανέφερε ότι κατά την άποψή του η κυβέρνηση θα έπρεπε σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ να έχει ένα πλάνο για τα lockdown και ανάλογα με τα νούμερα των κρουσμάτων να κινείται και η οικονομία της κάθε περιοχής, κάτι που βρήκε απόλυτα σύμφωνους τους ανθρώπους του επιμελητηρίου.
Στη συνέχεια οι συμμετέχοντες στη διάσκεψη έθεσαν τους προβληματισμούς τους και συμφώνησαν στην προώθηση των αιτημάτων του κλάδου, τα οποία περιλαμβάνουν:
-Την άμεση άρση του lockdown σε περιοχές που έχουν λίγα κρούσματα του κορωνοϊού, όπως η Άρτα.
-Την άμεση επαναλειτουργία των καταστημάτων στην περιοχή
-Τη δημιουργία ενός λογαριασμού όπου οι έμποροι να καταθέτουν το 70% των κερδών των επιχειρήσεών τους και από εκεί να πληρώνονται πάγιες ανάγκες μέσω επιδοτήσεων, ώστε να υπάρχει απόλυτη διαφάνεια για το που πάνε τα χρήματα των επιδοτήσεων.
Ο κ. Ριζόπουλος, αφού ζήτησε από τους ανθρώπους του επιμελητηρίου να του συγκεντρώσουν στοιχεία σχετικά με την ανεργία, δεσμεύτηκε να προωθήσει εκ μέρους τους στους αρμόδιους φορείς τα εξής αιτήματα:

  • Άμεσα επιδοτούμενα προγράμματα μέχρι το Πάσχα, ένα μέτρο που τα αποτελέσματά του θα φανούν του χρόνου τα Χριστούγεννα.
  • Όταν το καλοκαίρι θα είναι έτοιμο το ταμείο ανάπτυξης και το σχέδιο Πισσαρίδη, να εισηγηθεί την αλλαγή του το πλάνου προγραμματισμού της Περιφέρειας.
    -Να επιδοτηθούν οι επιχειρήσεις για ενοίκια και ασφαλιστικές εισφορές.
    Τέλος, τους τόνισε ότι η περιφερειακότητα είναι το μέλλον της Ευρώπης και στο εξής θα χρηματοδοτεί με διαφορετικό μοντέλο. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε «αυτό που καταλαβαίνω είναι ότι έχει αλλάξει ο τρόπος χρηματοδότησης και δεν χρηματοδοτούν άτομα και επιχειρήσεις αλλά ολόκληρα πρότζεκτ».
    Οι δύο πλευρές δεσμεύτηκαν να έχουν νέα διάσκεψη και να συζητήσουν ευρύτερα την αξιοποίηση του ταμείου Ανάκαμψης σε συνδυασμό με το σχέδιο Πισσαρίδη.