Στην Αθήνα το 2020, η 10η Ελληνογερμανική Συνέλευση

Απολογισμός αντιπυρικής περιόδου, προετοιμασία χειμερινής
8 Νοεμβρίου 2019
Αντιπλημμυρικά στη Ραφήνα: 104 εκ. ευρώ για να “πνίξουν” την περιοχή στο τσιμέντο
8 Νοεμβρίου 2019
Show all

Στην Αθήνα το 2020, η 10η Ελληνογερμανική Συνέλευση

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της 9ης Ελληνογερμανικής Συνέλευσης στη Βαυαρία, με την υπογραφή της Κοινής Διακήρυξης

Με την υπογραφή κοινής διακήρυξης, η οποία περιέχει τις βασικές αρχές και ένα κοινό πλαίσιο δράσεων με στόχο να γίνει μία δημιουργική επανεκκίνηση στις σχέσεις Ελλάδας-Γερμανίας, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της 9ης Ελληνογερμανικής Συνέλευσης στο Έρντιγκ της Βαυαρίας, με τη συμμετοχή του Προέδρου της ΚΕΔΕ και Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη.
Στη διακήρυξη αποτυπώνεται και η απόφαση της Συνέλευσης να πραγματοποιηθούν στην Αθήνα το 2020, οι εργασίες της 10ης Ελληνογερμανικής Συνέλευσης.
Την διακήρυξη συνυπέγραψαν ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης, ο Αντιπρόεδρος της Γερμανικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων, Πρόεδρος της Ένωσης Δήμων Βάδης-Βυρτεμβέργης Roger Kehle, ο Έπαρχος Calw-Εκπρόσωπος Επαρχιών Helmut Riegger, ο Γ. Γραμματέας Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ του υπ. Ανάπτυξης και Επενδύσεων Ν. Μαντζούφας και ο Αντιπεριφερειάρχης Ιονίων Νήσων ως εκπρόσωπος των Περιφερειών Κ. Καποδίστριας.
Ο κ. Πατούλης χαιρέτισε την απόφαση της 9ης Ελληνογερμανικής Συνέλευσης να πραγματοποιηθεί η επόμενη διοργάνωση στην Αθήνα και με αφορμή την ολοκλήρωση των εργασιών επισήμανε τα εξής: «Θέλουμε να συνεχίσουμε τη γόνιμη προσπάθεια της Ελληνογερμανικής συνέλευσης. Ως Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και ως Περιφερειάρχης Αττικής, θα συνεχίσω να στηρίζω την κοινή προσπάθεια, τον ισότιμο τρόπο συνεργασίας και θα συμβάλλω στην ιστορική επανεκκίνηση στις σχέσεις των δύο χωρών, όπως συναποφασίστηκε στην 9η Ελληνογερμανική Συνέλευση. Η απόφαση να διοργανωθεί η επόμενη Συνεδρίαση το 2020, στην Αττική έχει ουσιαστικό αλλά και συμβολικό χαρακτήρα. Στέλνουμε αισιόδοξο μήνυμα πως η Ελλάδα, η Αττική μας γυρίζει σελίδα και περνάει στην επόμενη μέρα. Με σχέδιο, όραμα και όχημα μία ισχυρή Αυτοδιοίκηση θα δουλέψουμε για μία ενωμένη Ευρώπη, με ισότιμους πολίτες.
Στόχος μας είναι η διοργάνωση της 10ης Ελληνογερμανικής Συνέλευσης στην Αττική να είναι πολυπληθής με πολλές συμμετοχές και να έχει πανηγυρικό χαρακτήρα, σηματοδοτώντας την κοινή προσπάθεια για ένα καλύτερο μέλλον».
Από την πλευρά του ο κ. Roger Kehle ευχαρίστησε προσωπικά τον κ. Πατούλη για την ουσιαστική συμβολή του στην αποτελεσματική και πολύ παραγωγική συνεργασία των Αυτοδιοικήσεων των δύο χωρών, μέσα από την Ελληνογερμανική Συνέλευση.
Προσωπική αναφορά στη συμβολή του Προέδρου της ΚΕΔΕ και Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη στο γόνιμο έργο της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης έκανε και η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμα της που μεταδόθηκε στις εργασίες της Συνέλευσης.
Στις εργασίες συμμετείχαν επίσης ο Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ Δ. Καφαντάρης, τα μέλη του ΔΣ της ΚΕΔΕ Γ. Δαμουλάκης, Δ. Τσιαντής, Χ. Δημαρχόπουλος, και το μέλος του εποπτικού συμβουλίου της ΚΕΔΕ Ν. Λιόλιος.

Κοινή Διακήρυξη
Στην Κοινή Διακήρυξη που υπεγράφη κατά τις εργασίες της 9ης Ελληνογερμανικής Συνέλευσης διατυπώνεται, μεταξύ άλλων, η ομόφωνη παραδοχή πως η ΕΓΣ «αποτελεί ένα ισχυρό συστατικό στοιχείο των διμερών σχέσεων και μετατρέπεται βαθμιαία σε έναν πρότυπο ευρωπαϊκό θεσμό συνεργασίας».
Επιπρόσθετα αποφασίστηκε να μεγιστοποιηθούν τα κίνητρα συνεργασίας των Αυτοδιοικήσεων των δύο χωρών με βιομηχανικά και εμπορικά επιμελητήρια, Πανεπιστήμια, Πολιτικά Ιδρύματα και Πολιτιστικούς Συλλόγους. Ειδικότερα να δοθεί έμφαση σε επιλεγμένες δράσεις με γρήγορα και απτά αποτελέσματα σε τομείς όπως ο τουρισμός, η ενέργεια, το περιβάλλον με έμφαση στο ζήτημα της διαχείρισης αποβλήτων, η γεωργία, κοινωνικά θέματα που απασχολούν τη νεολαία, ο πολιτισμός, ζητήματα διοίκηση σε δημοτικό και περιφερειακό επίπεδο αλλά και τα τοπικά χρηματοδοτικά εργαλεία.
Παράλληλα επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, πως βασικό ζητούμενο είναι η ενότητα, η αλληλεγγύη και η ενδυνάμωση της εποικοδομητικής συνεργασίας, με στόχο τη διατήρηση του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στη διακήρυξη « Η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί και πρέπει να λειτουργεί για την Ευρώπη, η Ευρώπη μπορεί και πρέπει να λειτουργεί για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ήρθε η ώρα για την πραγματοποίηση του ευρωπαϊκού ονείρου: Της ενωμένης, ανοικτής, αλληλέγγυας, ειρηνικής και ευημερούσας Ευρώπης».