Ρομποτικό σύστημα που ανακτά ανακυκλώσιμα υλικά αποτελεσματικά και με χαμηλό κόστος, έξυπνα ρομπότ ικανά να αναγνωρίζουν και να ταξινομούν φυσικά ανακυκλώσιμα υλικά σε χωριστούς κάδους, είχαν την ευκαιρία να δουν μεταξύ άλλων, στο Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών, στο Ηράκλειο, οι εταίροι του έργου WINPOL, στην τελευταία συνάντησή τους που πραγματοποιήθηκε στην Κρήτη.
Η διήμερη συνάντηση των εταίρων του έργου έργου WINPOL, το οποίο υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος INTERREG EUROPE και αφορά τις πολιτικές διαχείρισης των αποβλήτων, πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης, στις 21 και 22 Σεπτεμβρίου.
Στο έργο WINPOL συμμετείχαν ως εταίροι η Περιφέρεια Κρήτης και ο Δήμος Ηρακλείου.
Το έργο WINPOL – Waste Management Intelligent Systems and Policies – στοχεύει στην προώθηση της χρήσης ευφυούς εξοπλισμού και του σχεδιασμού που προέρχεται από αυτόν, μέσω βελτιωμένων πολιτικών διαχείρισης αποβλήτων, συμβάλλοντας έτσι στην ελαχιστοποίηση των απορριμμάτων στις ευρωπαϊκές πόλεις και περιφέρειες
Κατά την έναρξη της 1ης ημέρας της συνάντησης, ο Αντιδήμαρχος Κυκλικής Οικονομίας, Περιβάλλοντος και Αθλητισμού του Δήμου Ηρακλείου Κώστας Βαρδαβάς καλωσόρισε τους συμμετέχοντες στο Ηράκλειο, τονίζοντας τη σημαντική εμπειρία και τα οφέλη που αποκόμισε ο Δήμος Ηρακλείου από τη συμμετοχή του στο έργο WINPOL και σε άλλα, παρόμοια έργα. Επίσης, χαιρετισμό απηύθυνε εκπροσωπώντας την Περιφέρεια Κρήτης ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος Νίκος Ξυλούρης.
Στο κύριο μέρος της εκδήλωσης παρουσιάστηκε η πρόοδος των Σχεδίων Δράσης που υλοποιούνται στο πλαίσιο του έργου από τους εταίρους, ενώ στη συνάντηση της Συντονιστικής Επιτροπής του έργου οι εταίροι ενημερώθηκαν για τις απαραίτητες δράσεις έως τη λήξη του έργου.
Τη 2η ημέρα της συνάντησης και με σκοπό την παρουσίαση των δράσεων και μεταφορά τεχνογνωσίας, οι εταίροι επισκέφθηκαν το Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών, στο οποίο είχαν την ευκαιρία να δουν ένα ρομποτικό σύστημα που είναι σε θέση να ανακτά πολλά ανακυκλώσιμα υλικά αποτελεσματικά και με χαμηλό κόστος, χρησιμοποιώντας έξυπνα, αυτόνομα ρομπότ, ικανά να αναγνωρίζουν, κατηγοριοποιούν και ταξινομούν φυσικά ανακυκλώσιμα υλικά σε χωριστούς κάδους, ανάλογα με τον τύπο του υλικού τους.
Ακολούθως, οι εταίροι επισκέφθηκαν τις εγκαταστάσεις της εταιρείας «ΒΙΟΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΡΗΤΗ Α.Ε.», όπου τους παρουσιάστηκαν οι προηγμένες τεχνολογίες διαχείρισης οργανικών απορριμμάτων και το καινοτόμο σύστημα βιολογικής επεξεργασίας των υγρών χωνεμένων υπολειμμάτων.