Στοπ στην εξαγορά δασικών εκτάσεων από το ΣτΕ

Σ. Δανιηλίδης: Η καταστροφή του δάσους του Σέιχ Σου από το φλοιοφάγο έντομο συνεχίζεται
11 Μαΐου 2020
ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ: Η πολιτεία να αναγνωρίσει εμπράκτως τους ήρωες με την ποδιά
11 Μαΐου 2020
Show all

Στοπ στην εξαγορά δασικών εκτάσεων από το ΣτΕ

Στοπ στην εξαγορά εκχερσωμένων δασικών εκτάσεων που έχουν μετατραπεί σε γεωργική γη βάζει απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Δασολόγων Δ.Υ. (ΠΕΔΔΥ) Ν. Μπόκαρη, με την 710/2020 απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, κρίνονται ως αντισυνταγματικές οι ρυθμίζεις για τα ξεχερσωμένα δάση και τις δασικές εκτάσεις που μετατράπηκαν σε εκτάσεις προς γεωργική χρήση πριν και μετά το έτος 1975.

Την προσφυγή στο ΣτΕ είχαν καταθέσει η ΠΕΔΔΥ και το ΓΕΩΤΕΕ. Η απόφαση αφορά 2 εκ. στρέμματα δασών και δασικών εκτάσεων που μετατράπηκαν σε γεωργικές σε όλη τη χώρα.

Αρχικά, η προσφυγή είχε συζητηθεί πέρυσι στο Ε’ τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, το οποίο έκρινε αντισυνταγματικές τις διατάξεις του 2014 και του 2017 με τις οποίες δόθηκε η δυνατότητα έναντι τιμήματος να γίνεται εξαγορά δασικών εκτάσεων και να καλλιεργούνται.

Λόγω της σοβαρότητας του θέματος το Ε’ Τμήμα παρέπεμψε το ζήτημα στην Ολομέλεια. Ωστόσο, παρά την πρώτη απόφαση του ΣτΕ από το Ε’ τμήμα περί αντισυνταγματικότητας, η διαδικασία για τις εξαγορές από τις Δασικές Υπηρεσίες συνεχίζονταν κανονικά με εντολή του αρμόδιου υπουργείου.

Η προσφυγή της Πανελλήνιας Ένωσης Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΕΔΔΥ) και του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΓΕΩΤΕΕ) αφορούσε στη συνταγματικότητα τεσσάρων υπουργικών αποφάσεων, με τις οποίες ορίζονται πτυχές της διαδικασίας εξαγοράς παράνομα εκχερσωμένων δασών και δασικών εκτάσεων.

Οι αποφάσεις βασίζονται σε διατάξεις των νόμων 4280/2014 (γνωστός και ως «αντιδασικός νόμος») και 4467/2017, με τις οποίες δόθηκε η δυνατότητα πλήρους εξαγοράς εκτάσεων που εκχερσώθηκαν πριν το 1975 και αγοράς του δικαιώματος αγροτικής χρήσης για όσες εκχερσώθηκαν από το 1975 έως το 2007. Να σημειωθεί ότι η σχετική δυνατότητα έπειτα από διαδοχικές παρατάσεις έχει πλέον καταληκτική ημερομηνία έως τις 8 Αυγούστου 2020.

Η απόφαση του ΣτΕ αφορά εκατομμύρια στρέμματα που όχι μόνο έχουν εκχερσωθεί παράνομα και καλλιεργούνται, αλλά επιδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι περιοχές με τις περισσότερες εκχερσωμένες, γεωργικές και επιδοτούμενες εκτάσεις είναι ο νομός Λαρίσης με 554.952 στρέμματα, ακολουθεί ο νομός Ηλείας με 302.556 στρέμματα, η Αχαΐα με 198.227 στρ., η Λακωνία με 169.585 στρ., η Μαγνησία με 149.695 στρ. και η Μεσσηνία με 139.683 στρ.