Στ. Πέτσας: Χρηματοδότηση ύψους 130.000 ευρώ σε ΟΤΑ για την πρόληψη και αντιμετώπιση ζημιών από θεομηνίες

Αυτές είναι οι 10 αλλαγές του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου
17 Νοεμβρίου 2022
Τέσσερις επιπλέον Δήμοι προστίθενται στο myDimos.Live.gov.gr
17 Νοεμβρίου 2022
Show all

Στ. Πέτσας: Χρηματοδότηση ύψους 130.000 ευρώ σε ΟΤΑ για την πρόληψη και αντιμετώπιση ζημιών από θεομηνίες

Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ αρμόδιος για θέματα επικοινωνίας και ενημέρωσης και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας μιλάει κατά τη διάρκεια της εξ αποστάσεως ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου Τύπου, στην μεγάλη αίθουσα της ΓΓΕΕ, Πέμπτη 7 Μαΐου 2020. Στη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα, θα συμμετάσχει η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη η οποία θα παρουσιάσει και θα εξειδικεύσει τα μέτρα στήριξης για τον χώρο του Πολιτισμού. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, «η ένταξη στην περίμετρο των μέτρων που έχουν ήδη ανακοινωθεί, επιμέρους κατηγοριών εργαζομένων, καθώς και η βραχυπρόθεσμη και μεσοπρόθεσμη στήριξη του κλάδου του Πολιτισμού» είναι οι δράσεις που θα συμπληρώσουν τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή για τη στήριξη του κόσμου του Πολιτισμού, όπως για παράδειγμα τη χορήγηση της αποζημίωσης ειδικού σκοπού των 800 ευρώ σε εργαζόμενους που είχαν ενεργές συμβάσεις είτε ανήκαν σε ειδικές κατηγορίες πριν τη λήψη των περιοριστικών μέτρων, όπως οι ωρομίσθιοι, ή τα προγράμματα για τους ανέργους και μακροχρόνια άνεργους καλλιτέχνες. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Στην έγκριση χρηματοδότηση ύψους 130.000 ευρώ με σκοπό την πρόληψη και αντιμετώπιση ζημιών και καταστροφών που προκαλούνται από θεομηνίες προχώρησε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Στέλιος Πέτσας.

Πρόκειται για έκτακτη χρηματοδότηση για τον Δήμο Αγίου Βασιλείου, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της πράξης επιχορήγησης των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης από το Υπουργείο Εσωτερικών με κωδικό ΟΠΣ 5168277 και εντάσσεται στο «ΤΠΑ Υπουργείου Εσωτερικών 2021-2025». Η σχετική ενημέρωση αφορά στον βουλευτή Ρεθύμνου της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννη Κεφαλογιάννη, ο οποίος κάνει λόγο για «…ουσιαστική αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η περιοχή». Οι συνολικές παρεμβάσεις σε επίπεδο αποκατάστασης στο συγκεκριμένο δήμο ήδη υπερβαίνουν τις 730.000 ευρώ. (200.000 ευρώ από το Υπουργείο Ναυτιλίας «Ανακατασκευές των δικτύων υποδομών στις πυρόπληκτες περιοχές» και χρηματοδότηση του Υπουργείου Εσωτερικών για την αποκατάσταση των ζημίων σε επίπεδο αγροτικής οδοποιίας με το ποσό των 400.000).

Με την υπογραφή της απόφασης ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου, Γιάννης Ταταράκης δήλωσε πως: «Η ολιστική αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών και η επανάληψη κρίσεων με τεράστιες περιβαλλοντικές επιπτώσεις όπως οι πρόσφατες πυρκαγιές στο Δήμο Αγίου Βασίλειου αποτελούν προκλήσεις κομβικής σημασίας για τις οποίες έχουμε αναπτύξει έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό. Όχι μόνο για την διαχείριση των προαναφερθέντων κινδύνων αλλά και για την αποκατάσταση των κρίσιμων υποδομών για το Δήμο μας. Σε αυτή την κατεύθυνση η χρηματοδότηση 130.000 ευρώ από το Υπουργείο Εσωτερικών θα συμβάλει καθοριστικά στην αντιμετώπιση των προβλημάτων».

Εξάλλου ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου συναντήθηκε με τον υπουργό Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη, στον οποίο έκθεσε τα προβλήματα και τις ανάγκες του Δήμου γύρω από τα θέματα απασχόλησης, πρόνοιας και κοινωνικής αλληλεγγύης. Του παρουσίασε, επίσης, τις τεράστιες κοινωνικές, περιβαλλοντικές και οικονομικές συνέπειες των καταστροφικών πυρκαγιών του περασμένου Ιουλίου καθώς και τις προτάσεις αλλά και τις ενέργειες του Δήμου που αφορούσαν τόσο για την αποκατάσταση των υποδομών και όσο και για την ανακούφιση των πληγέντων. Ο υπουργός, ο οποίος ήταν ενημερωμένος για τα μεγάλα προβλήματα που προκάλεσε η πυρκαγιά, εξέφρασε την συμπαράσταση του στον Δήμο Αγίου Βασιλείου αλλά και την στήριξή του στα αιτήματα της τοπικής κοινωνίας.

Ο κ. Ταταράκης συναντήθηκε επίσης με την υφυπουργό Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η παρουσίαση του προγράμματος βιώσιμης ανάπτυξης του Δήμου, όπου ο τουριστικός κλάδος είναι βασικός πυλώνας ενίσχυσης της τοπικής οικονομίας. Συζητήθηκαν μέτρα και ενέργειες για την ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος του Δήμου, την ποιοτική αναβάθμισή του αλλά και συνολικά την ανάδειξη της περιοχής με το μοναδικό, όπως το χαρακτήρισε ο δήμαρχος, φυσικό κάλος, το μεγάλο παραλιακό μέτωπο, την σπάνια ενδοχώρα, τα ποιοτικά τοπικά προϊόντα και την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά.